IHON HOIDON RITUAALIT – osa 2

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Aikaisemmin kirjoitin tässä postauksessa omista lemppari ihonhoitotuotteista. Jatketaan samaa rataa, mutta puhutaankin nyt mitkä muut asiat vaikuttavat positiivisesti ihon kuntoon ja ovat tärkeämpiä kuin voideputelit.

Ihon hoidon top 10 tulee tässä:

1.Ihon pintakerros eli epidermis uusiutuu noin kuukaudessa ja ei ole ihan sama millä rakennusaineilla se tapahtuu oikeaoppisesti. Ruokavalio on avainasemassa. Minä suosin mahdollisimman puhdasta ja prosessoimatonta ruokaa. Haluan tehdä ruokani itse ja näin olla tietoinen mitä suuhuni laitan. Lähimarketin hyllyiltä voit tietenkin helposti poimia ostoskoriin niitä aitoja kotimaisia 2 % proteiinia sisältäviä valmiseineksiä, mutta pidemmällä tähtäimellä se ei ole kovin kannattavaa. Samalla vaivalla voit yhtähyvin napata esimerkiksi vähärasvaista naudan jauhelihaa tai kanaa, riisipaketin sekä kasviksia heviosastolta. Suunnittele ostokset etukäteen niin ei mene sormi suuhun kaupassa. Helpon ja hyvän kotiruuan valmistukseen menee kotona noin vartti. Keho ja iho kiittää sinua lopussa.

img_8150

2. Mennäänpä sitten hieman syvemmälle eli ruokavaliomme vitamiineihin ja hivenaineisiin. Tärkeitä vitamiineja iholle on monia:

A-vitamiini nuorentaa ihoa vähentäen ryppyjä ja mm. tasoittaa ihoa. A-vitamiinia saa porkkanoista, paprikoista, tomaateista, yleisesti ottaen punaisista ja oransseista kasviksista! Tomaatin lykopeeni toimii elimistön antioksidanttina, eli poistaa elimistöstä haitallisia happiradikaaleja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

B-/H-vitamiinin eli tuttavallisemmin biotiinin on myös todettu vaikuttavan positiivisesti niin ihon kuin hiusten ja kynsienkin kanssa. B-vitskuja saa maksasta, munuaisista, manteleista, kananmunan keltuaisesta ja esimerkiksi maidosta.

15965029_10154491290234495_6743084179834574328_n

C-vitamiini on tunnettu yleiskunnon ylläpitäjä, mutta se myös hidastaa ihon vanhentumista sekä kiinteyttää ihoa edistämällä ihon kollageenin muodostumista. Hyviä C-vitamiinilähteitä ovat mm sitrushedelmät, paprika, kotimaiset marjat ja parsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

E-vitamiini mainitaan yleensä aina ihonhoidon yhteydessä ja sitä on lisättynä moniin kasvovoiteisiinkin jopa. Antioksidanttina tunnettu E-vitamiini vähentää ihon punaisuutta, tehostaa uv-suojaa ihossamme neutralisoimalla haitallisia vapaita radikaaleja sekä myöskin kosteuttaa. Tätä iholle tärkeää vitamiinia saa tummista kasviksista (pinaatti, lehtikaali, avokado..) sekä pähkinöistä.

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä mainitsisin vielä sinkin. Itse nappailen tätä vielä suoraan purkista monivitamiinilisän ohella. Sinkki auttaa ihoa pysymään terveenä ja auttaa haavojen paranemisessa. Muistelisin, että olen joskus lukenut sinkin auttavan juurikin aknen(?) hoidossa. Sinkkiä saa lihasta, maitotuotteista, pähkinöistä ja siemenistä sekä esimerkiksi vihreistä vihanneksista.

Lisäksi tietysti kannattaa suosia ruokavaliossa hyviä rasvoja sisältäviä tuotteita, kuten kalaa, avokadoja, hyviä oliviöljyjä jne. Aivot ja Iho tykkää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Tullaanpa sitten tähän minun akilleen kantapäähän eli SOKERIIN. Sokeri on pahasta iholle paljon kulutettuna. Se vanhentaa ihoa vaikuttamalla negatiivisesti kollageenirakenteisiin. Kannattaakin suosiolla jättää höttöhiilarit vähemmälle ja vaihtaa ne täysjyvätuotteisiin. Kvinoa on myös loistava korvike perinteisille lisukkeille. Vähäsokerinen ruokavalio on parhaaksi, mutta kyllä keho herkkupäivät kestää ;).

4. Liiku! Liikunta lisää verenkiertoa ja näin kuljettaa happea sekä ravinteita iholle. Samalla elimistön tulehdukselliset tilat lieventyvät ja urheilun aikaansaama hikoilu myös puhdistaa ihohuokosia kun ylimääräinen töhnä tulee huokosista ulos (muista pestä kasvot heti hikoilun jälkeen). Raikas ulkoilma myös tekee terää kun iho saa hengittää!

img_3900

5. Sitten helpoin ja halvin ihonhoitomuoto eli nukkuminen! Unen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. Mikään tehoaine tai ihmepilleri ei korvaa niitä kuuluisia kauneusunia, jonka aikana iho uusiutuu ja korjaa itseään. Annetaan soluille siis työrauha <3 Uni myös tunnetusti vähentää stressiä ja elimistön tulehdustiloja, mikä taas vaikuttaa positiivisesti ihon ja kehon vointiin.

6. Ihon puhdistus. Pese meikit ennen nukkumaanmenoa, opetti äiti heti kun aloitin meikkaamisen. Tähän ei varmaan tarvitse lisätä mitään, jokainen tietää ettei tunkkaisella ja likaisella iholla saa käydä nukkumaan 😀

7. Riittävä veden juominen. Vesi vanhin voitehista sanoi joku viisas joskus ja toimii edelleen. Vesi pitää ihon kirkkaana, kosteuttaa ja puhdistaa kuona-aineista.

15941383_10154458367024495_7516224360439288156_n

8. Päihteet runsaasti käytettynä ja pitkällä aikavälillä  vaikuttavat myös ihon kuntoon. Jos vietät enemmän aikaa baareissa tuoppi kädessä ja rööki huulessa kuin lenkkipolulla, on jokin pielessä. Päihteet vanhentavat ihoa ja pilaavat tietysti mahdollisuuden treenata täysissä voimissa. Unen laatu myös heikkenee ja mäkkäriin tulee mentyä useammin.

9. Liika aurinko. Vaikka auringon D-vitamiini tekee hyvää iholle ja monilla ihon kunto paraneekin kesällä, on auringon liikasaanti ja varsinkin ihon palaminen silti haitallista iholle. Uv-säteilylle toistuva altistuminen vanhentaa ihoa vähentämällä sen kimmoisuutta sekä mahdollistaa monet ihosairaudet. Muista siis käyttää aurinkorasvaa ja ottaa maltilla aurinkoa. Ennen ravasin solariumissa melkein viikoittain mutta näin vanhempana ja viisaampana tajuan sen olleen pöljää kuin mikä. Tietysti välillä on ihana käydä vähän ottamassa päivetystä, mutta kunhan käynnit rajoittuvat alle 10 kertaan vuodessa. Pidä mielessä kumpi on tärkeämpää, rusketus vai se että todennäköisyytesi sairastua ihosyöpään kasvaa roimasti? Purkkirusketus on turvallinen vaihtoehto jos haluat välttämättä saada päivettyneen lookin. Nykyaikana löytyy niin paljon hyviä tuotteita, joista ei huomaa onko väri purkista vai Karibialta. Minä suosittelen Vita Liberatan tuotteita! <3

10. Muista olla onnellinen, iloita pienistä sekä olla kiitollinen. Psyykkinen hyvinvointi näkyy myös naamasta kun ei tarvitse joka päivä kulkea naama kurtussa. Smile is the best make up you can wear <3

Nyt vikat pakkailut loppuun ja lentokentälle!

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti