Miten ehtiä liikkumaan vauva-arjessa?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Mulla on usein sellainen fiilis, että tunnit loppuvat kesken vuorokaudessa. Olen 99% varma, että moni voi samaistua tähän. Nimenomaan äidit. Olisi paljon kaikkea mitä haluaisi sekä pitäisi tehdä, mutta ei kuitenkaan millään ehdi. Lisäksi vauva-arjessa tulee aina muuttujia. Miten ihmeessä sitä ehtisi liikkumaan kotitöiden ja vauvanhoidon ohella? Ja jos ehtii liikkumaan, niin kannattaako siitä potea huonoa omaatuntoa? Onhan se aika pois vauvan kanssa vietetystä ajasta ellei vauva ole nukkumassa. 

3 kk vanha Leonardo alkaa olla 7 kg kahvakuula 😀

Kun voit hyvin, jaksat paremmin

Kerron sinulle heti alkuun, että ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa liikunnasta. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on samalla muiden hyvinvoinnista huolehtimista. Silloin kun voit itse hyvin, niin jaksat olla hyvä myös muille. Liikunnalla on lukuisia terveyshyötyjä, jotka saavat sinut voimaan paremmin ja mahdollisesti sairastelemaankin vähemmän. Loppupeleissä siis jaksat olla enemmän vauvasi kanssa ja olet iloisempi! Eikö kuulostakin hyvälle? 

Mä priorisoin liikunnan tosi korkealle elämässä, koska saan siitä energiaa – niin henkistä kuin fyysistäkin! Liikunta auttaa kehotietoisuuden lisäämisessä ja vaikken tekisi edes voimatreeniä, niin silti tunnen oloni voimakkaammaksi. Liikunnasta tulee voittajafiilis. Haluan, että arkeni sisältää liikuntaa edes vähän joka päivä. Se on selvää, että aina ei kuitenkaan ehdi tai pysty ja sekin on välillä ok.

Hyvän olon lisäksi treeni muokkaa kroppaa ja auttaa painonhallinnassa. Valehtelisin jos väittäisin etteikö ulkonäöllä olisi merkitystä, mutta se ei ole enää ykkösasia. Pääasia on, että tekee sitä mistä nauttii ja ulkonäkö tulee kivana plussana perässä. Tällä hetkellä mulla on tavoitteena kehittyä juoksussa ja kehonpainotreenissä. Haluan olla fyysisesti jaksava ja tykkään toki, että lihakset erottuu sopivasti.

Pyykkivuori kummittelee sumennettuna taustalla 😀 Ne voi aina odottaa!

Entäpä miten järjestää aikaa liikunnalle? 

-Meidän perheessä sovitaan etukäteen aikatauluista ja otetaan huomioon toistemme menot ja tarpeet. Kannattaa tehdä viikkosuunnitelmaa yhdessä ja miettiä mitkä asiat on tärkeitä. Laittakaa siis kalenteriin milloin haluatte liikkua.

-Voit liikkua vauvasi kanssa yhdessä. Vaunulenkit sopivat useimmille enemmän kuin hyvin, koska vauvat tykkää nukkua vaunuissa päiväunia. Lisäksi monissa kuntokeskuksissa on lapsiparkit tai voit osallistua jumpparyhmään, jonne saa ottaa vauvan mukaan.

-Vauvan voi ottaa vaunuihin pihalle nukkumaan ja samalla voit itse tehdä ulkojumpan tai hyödyntää ulkokuntosaleja.   Jos taas lapsi leikkii hiekkalaatikolla niin voit hyvin tehdä jumppaa siinä sivussa. Punnerra hiekkalaatikkona vasten, tee askelkyykkyjä, hyppyjä..mitä vain! Äläkä mieti mitä muut ajattelee tai näyttääkö naapureista tyhmälle. Naapurit todennäköisesti ajattelee, että vau! Tuo äiti on tehokas ja pystyy yhdistämään liikunnan lapsi-arkeen. Tai ehkäpä pihapiirin muut äidit tulee kanssasi jumppaamaan kun lapset leikkivät keskenään? 

-Sovi äititreffit liikunnan merkeissä. Mikäs sen parempaa kuin juttukaveri ja tsemppari treenien lomassa.

-Kotitreenit onnistuu vauvan ollessa päiväunilla tai voit myös osallistuttaa vauvan mukaan treeniin. Aseta vauva leikkikehään tai sitteriin katsomaan kun nostelet painoja tai joogaat matolla. Vauva on myös oiva lisäpaino vaikkapa kyykkyihin tai pystypunnerruksiin. Suosittelen hankkimaan kotiin ainakin vastuskuminauhoja, kahvakuulan ja jumppamaton. Ja mikä parasta: kotitreenit säästää aikaa hurjan paljon, kun ei edes tarvitse poistua ulos ovesta! 

-Lyhytkin treeni riittää! Aina ei tarvitse liikkua tuntia, vaan välillä vartin pikatreeni voi olla paikallaan. Pienikin parempi kuin ei mitään!

-Vauvalle ja isälle tekee hyvää olla välillä kahdestaan, jolloin voit itse suunnata vaikkapa juoksemaan tai salille. 

-Pyydä rohkeasti apua lastenhoidossa. Mä myönnän, että olen itse aika huono tässä ja on vain harvoja keiltä kehtaan pyytää apuja. Avun pyytäminen on kuitenkin hurjan tärkeää ja siinä ei ole mitään pahaa. 

-Panosta hyötyliikuntaan. Käytä portaita hissin sijaan, kävele kauppaan ja mene itse jääkaapille äläkä laita puolisoa asialle.  

-Mieti voisiko järjestää lisää aikaa jotenkin. Pystyisitkö palkkaamaan esimerkiksi siivoojan? Välillä on myös ok skipata siivous ja pyykkäys sillä verukkeella, että tekee kotitreenin. 

Osaatko sä ottaa aikaa liikunnalle vauva- ja lapsiarjessa? 🙂

xoxo, Elina

Instagram: @elinaadasofia

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti