Raskausajan liikunta mietitytti itseäni alussa tosi paljon, koska oma tilanne näytti niin toivottomalta oksentelun takia. Olisi tehnyt mieli liikkua, mutta olo ei sallinut. Oksentelun lisäksi väsytti aika paljon, joten oli parempi vaan keskittyä lepoon. Jotenkin se helpotti myös asiaa, kun kuntosalit suljettiin ja leikittelinkin ajatuksella, että ne on suljettu takiani haha! 😀
Raskausajan liikunta on tärkeää
Yleisesti raskaana ollessa kannattaa ehdottomasti harrastaa liikuntaa, mikäli on terve. Säännöllinen liikunta lisää ja ylläpitää verenkiertoa niin äidillä itsellään kuin myös tietty sikiöllä. Liikunta ennalta ehkäisee raskausdiabeteksen puhkeamista ja hoitaa jo puhjennutta raskausdiabetesta. Tietty myös 2.tyypin diabetekselle liikunta tekee hyvää. Lisäksi säännöllinen liikunta auttaa painonhallinnassa sekä palautumisessa raskaudesta ja synnytyksestä. Liikunta on myös mielen terapiaa ja itselleni tosi tärkeä osa päivää äänikirjojen, musiikin ja puheluiden merkeissä. Jos oon koko päivän sisällä, niin mulla tulee helposti pää kipeäksi eli liikunta virkistää siinäkin mielessä. Uni tulee myös paremmin kun harrastanut liikuntaa, edes jotain pientä!
Raskausajan liikunta on siis tärkeää, mutta ennen kaikkea tärkeämpää on kuunnella omaa kehoa. Kipu on merkki siitä, että pitää lopettaa! Kannattaa myös olla armollinen itselle. Jos jonain päivänä ei jaksa liikkua, niin se on todellakin ok! Kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäiset päivät siellä täällä.
Itse suosin lenkkeilyä (vuorotellen kävelyä ja juoksua tai pelkkää kävelyä) ja kiertoharjoittelu kotitreenejä, jossa on esim 5-6 erilaista, monipuolista liikettä ja näitä tehdään kolme kierrosta. Liikkeitä on helppo soveltaa oman kunnon ja jaksamisen mukaan. Välillä voi tehdä korkeammilla sykkeillä ja raskauden edetessä taas hidastaa tempoa. Suosittelen kuntopiirejä lämpimästi! Instagramini IG-TV -puolella näkyy treenejä joita olen tehnyt viime aikoina ja voisin tänne blogiin jakaa myös tulevaisuudessa jotain treeni-inspiraatiota raskausaikana.
Raskausaikana voi harrastaa monia eri lajeja – kehoa kuunnellen!
Lenkkeilyn ohella tulee pelattua välillä padelia ja siinä saa taas mukavasti erilaista ärsykettä keholle. Monipuolisuus on IN! Raskaana olevalle sopii tosi monet muutkin lajit, kuten uinti, jooga, pyöräily, hiihto, luistelu, ryhmäliikuntatunnit, tanssi ja kuntosalitreeni. Runsasta hyppelyä sekä tärähtelyä sisältävät lajit sen sijaan kannattaa jättää puolivälissä, samoin sellaiset lajit, joissa on suurempi riski loukkaantumiseen, kuten ratsastus ja kamppailulajit.
Jos raskausajan liikunta mietityttää, niin kannattaa kysyä apua liikunnan ammattilaisilta ja neuvolasta. Tyhmiä kysymyksiä ei ole!
Painotan vielä tähän loppuun sitä, että kuunnelkaa kehoa. Se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi sinulle. Kaikki raskaudet ja kehot ovat yksilöllisiä. Se on tärkeää muistaa ja tämän takia ei kannata verrata itseä naapuriin.
Liikunnallisia päiviä sinne! Kertokaa mulle miten te olette liikkuneet nyt koronan aikana? Entä raskaana?
Edellisessä postauksessa kerroin raskausajan ruokavaliostani, pääset lukemaan sen täältä.
xoxo, Elina (Instagram: @elinaadasofia )