Miten meillä nukutaan? Vauvan uni 0-3 kk

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Vauvan uni on kuuma puheenaihe, eikä suotta – jos vauva ei nuku, niin silloin harvemmin nukkuu vanhemmatkaan (ainakaan äiti). Jokainen tietää sanomattakin, että nukkuminen vaikuttaa aivan kaikkeen, joten mieli voi olla koetuksella. Ja onkin ollut! Mä olen entisessä elämässä (aka aika ennen vauvaa) tottunut hyviin yöuniin ja rakastanut nukkumista. Iski aika lujaa vasten kasvoja millaista univaje ja väsymys todella on. Tätä ei voi verrata siihen, kun tehdään yövuoroja, nukutaan vähän ja huonosti. Senkin olen kokenut. Tämä univaje on ihan next level ja sen ymmärtää vasta kun itse kokee.

Naistenklinikalla univaje siis alkoi kerta rysäyksellä ja edelleen ollaan samassa veneessä. Olo on kuin lipuisi ilman airoja. Varsinkin ensimmäiset kaksi kuukautta oli ihan super rankkoja. Silloin on aika kädetön fiilis, jos vauvaa ei saa nukkumaan, mutta itse on kuoleman väsynyt. Kaiken kaikkiaan mua on hämmentänyt super paljon se, miten vähän vauvat voi loppupeleissä nukkua. Oletukseni oli, että kaikki vauvat nukkuu tyyliin 20 h vuorokaudessa. Meillä alkuun nukuttiin hädin tuskin 14 h. Tosi usein jäi alle tämänkin..

Ensimmäiset viikot vauvan kanssa

Ensimmäiset viikot meni lyhykäisyydessään hyvinkin sumussa, koska Leo nukkui huonosti. En suoraan sanottuna muista Leon nukkuneen kertaakaan pitkää pätkää putkeen, päivällä ei edes yhtä tuntia. Olin myös hullun neuroottinen ja vahtasin vauvan hengitystä tyyliin vartin välein yöllä. Alkuun Leonardolla oli myös masuvaivoja, jotka vaikeuttivat nukahtamista ja nukkumista. Masuvaivat olivat kuitenkin vain sitä normaalia suolen kehittymättömyyttä eli mistään koliikista ei ollut kyse.

Pahinta oli varmaan se, kun alkoi pelkäämään iltoja ja öitä. Muutaman kerran sain jonkun asteen mental brakedownin ja silloin mieheni valvoi vauvan kanssa, koska minun oli päästävä nukkumaan. Kyllä sitä on siis monet epätoivon itkut väännetty nukutusmaratoneilla.

Unipesä on ollut meillä suosittu!

2 kk kohdalla muutos parempaan suuntaan!

Parin kuukauden kohdalla alkoi vasta ”helpottaa”. Se taisi olla joulun tienoilla tarkalleen ottaen. Yhtäkkiä tuli muutama yö, jolloin vauva nukkui pidempiä pätkiä eli jopa 5-6 h putkeen. Se jo lämmitti mieltä, vaikka itse en ole tänäkään päivänä nukkunut yli 5 h yöllä… Mutta tieto siitä, että vauva nukkuu, ”piristää” kummasti. 😀

Samoihin aikoihin alettiin kiinnittää oikein todenteolla huomiota vauvan väsymysmerkkeihin, joita voi olla mm. silmien hierominen, silmänympärysten punoitus, katseen jähmettyminen ja tietysti haukottelu. Aina kun näitä merkkejä alkaa näkyä, niin lykätään vauva vaunuihin ja se on 90% toiminut hyvin. Niin, vaunuihin nukuttaminen on tosiaan pelastanut meidän elämän tammikuussa, mutta eihän se paras vaihtoehto ole. Eilen illalla kuitenkin otettiin härkää sarvista ja 1,5 h nukutuksen jälkeen saatiin vauva  pitkästä aikaa nukahtamaan omaan sänkyyn. Selvittiin omasta mielestä ”vähällä”. Nukutuksista muistuu helposti mieleen joulukuiset kauhukuvat 6-8 h kestävistä nukutusmaratoneista, jolloin on saanut purra hammasta..

Ja siis, vaikka ollaan nukutettu yöunille vaunuihin, niin ekan syötön yhteydessä siirrän omaan sänkyyn nukkumaan ja se on toiminut tosi hyvin. Nukahtaa sinne helposti yöllä.

Taulut: Desenio, Sänky ja sänkytarvikkeet: Jollyroom

Vauvan uni – tärkeimmät huomiot

…Oikea aikaikkuna nukahtamisessa on tärkein asia omasta mielestäni. Jos vauva ehtii yliväsyneeksi, niin silloin alkaa kitinä ja nukkumaan käymisestä voi tulla taistelu. Vauvat jaksaa olla hereillä noin 90 min, mutta toki yksilöllisiä vaihteluja voi olla. Vauvan unisykli on ensikuukausina noin 45-50 minuuttia ja toiset osaavat jatkaa unta suoraan seuraavaan unisykliin. Jotkut tarvitsevat hyssyttelyä avuksi. Omasta kokemuksesta voin myös sanoa sen, että kannattaa hieman kuulostella onnistuuko vauva itse jatkamaan unta. Joskus olen rynnännyt liian ajoissa ”häiritsemään” ja vauva herää sen takia. Vauvojen uni voi olla toisinaan melkoisen levottoman näköistä. Nyt 3 kk kieppeillä meillä on alkanut myös yölliset monologit..

Meillä nukkumisessa on toiminut tosi hyvin unipesä ja uskonkin, että reunat tuovat suurta turvan tuntua. Uuteen sänkyyn hankimme myös reunapehmusteet ja vauvan vartalotyynyn tuomaan pesämäistä tunnelmaa. Unipesä jaa ihan juuri pieneksi, voi että! Mihin se pieni vastasyntynyt poika katosi?

Tällä hetkellä pyrimme laittamaan vauvan nukkumaan noin 2 h välein – ja onnistutaan siinä vaihtelevalla menestyksellä. Ei noudateta niinkään mitään tarkkaa kellonaikaa, vaan lähdetään rytmittämään päivää siitä, kun vauva herää. Heräämisen aikahaarukka vaihtelee, mutta keskimääräisesti se ajoittuu tällä hetkellä noin 7-8 välille. Yöunille laitetaan taas klo 20-22 välillä. Pisin pätkä nukutaan yleensä alkuyöstä ja se vaihtelee 3-6 h välillä. Syödään pari kertaa yössä ja imetyskerrat kestää noin 30 minuuttia. Käytämme Swaddle up -kapalopussia sekä yö -, että päiväunilla. Se on toiminut meillä tosi kivasti!  On myös tärkeää tehdä eroa yön ja päivän välille eli yöllä ei seurustella turhaan eikä vaihdeta vaippaa liian herkästi. Päivällä taas aktivoidaan ja pölistään normaaliin tapaan. Iltarutiinien kanssa meillä on vielä hiomista, mutta yleensä pyrimme ennen nukkuamaanmenoa kylvettämään vauvan, sitten yöpuku päälle ja juodaan iltamaito. Yritän syöttää mahdollisimman hyvin ja pitkään (” 9 ruokalajin menu” haha), jotta unikin maistuisi pidempään. Syödessä pidän kohinaa päällä (spotifysta white noise for babies) ja laulan Sininen Uni -laulua( ihana kappale!!). Kohinaa ei pidetä koko yötä, vain nukahtamishetkellä ja vähän ehkä tämän jälkeen. Kannattaa lisäksi muistaa röyhtäyttää vauva kunnolla syönnin jälkeen, jotta ilma ei jää kiertämään mahaan. Meillä tosin röyhy saattaa tulla välillä tosi viiveelläkin, jolloin se väistämättä saattaa jäädä kingertää…Jalkoja voi myös jumppailla, jotta ilma tulee ulos toisesta päästä!

Tässä esimerkki tyypillisestä ”hyvän päivän” unista:
  • Herätys noin klo 7.30
  • Päiväunet 9.30-10.30
  • Lounasunet 12.30-14.30(/15)
  • Iltapäiväunet 16.30-17.30
  • Yöunille 20-22 aikoihin.

Entäs sitten huono päivä? Se on sellainen, jolloin yöunet jää tosi minimiin ja päikkäreistä ei tahdo tulla mitään. Onneksi kuitenkin suurin osa päivistä on nykyisin hyviä unien kannalta. Mä otan ehkä liikaa stressiä vauvan nukkumisista, vaikka ei pitäisi (ainakaan vielä). Tosin taas helpommin sanottu kuin tehty! Stressaatteko te? Pienillä vauvoilla ei ole alkuun edes mitään rytmiä eikä vauvaa tässä vaiheessa voi oikein ohjailla suuntaan tai toiseen, joten kannattaa mennä vauvantahtisesti. Unta voi alkaa ohjailemaan enemmän vasta 4 kk alkaen. Olen löytänyt huumoria erilaisista unikoulumetodeista. Esim se tuoliunikoulu tuo ihan kauhuleffafiilikset itselle haha!

PS. Harmi kun itse en ole vielä tajunnut mennä samaan aikaan nukkumaan kuin vauva. Sitä päivää odotellessa! 😀

Miten teillä nukutaan? Minkä ikäisenä alkanut löytymään rytmiä?

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

5 kommenttia

Kirsi 4.2.2021 - 14:00

Hei.
Luin blogiasi ja meillä tosiaan neiti 2kk nukkuu aika hyvin. Meillä on jo tietty ”rytmi” mitä yritämme noudattaa. Ylös klo 9, siitä hän seuraavan kerran nukkuu 30-1h klo 10.30-11.30 riippuen päivästä. Sitten klo 12.30-13.30 välillä vaunutellaan ja nukkuu 3h putkeen. Sitten seuraava uni saattaa tulla 18-19 maissa nukkuu taas sen 30-45min ja iltaunille aina klo 21-22 maissa (jos hyvin käy) meillä on aika tarkka iltarutiini. Valot hämärretään, mies antaa pullosta maitoa ja kapaloidaan ja mennään yhdessä nukkumaan. Ja ollaam TOSI hiljaa. Nostan pinnikseen ja hän nukkuu sinne aamu 5.30-6 jolloin alkaa se ihana ”aktiiviuni” niin nostan hänet viereeni nukkumaan.
Hän saattaa syödä 2-3 kertaa yöllä. Viime yö meni 2h välein syönnillä 🥴 että vaihtelua on mutta pidän siitä, että on jonkinlainen rytmi jo nyt.

Reply
Elina Ada Sofia 10.2.2021 - 17:05

Moi!

Onpa hyvä! Kyllä rytmeistä on hyötyä pidemmän päälle! 🙂

Reply
Anna 17.11.2021 - 12:32

Moi! Kuullostaa hyvin tutulta. Toivottavasti teillä nukutaan jo paremmin. 🙂 Usein huonosti nukuttu päivä toi mukanaan levottoman yön ja toisinpäin. Itsekin väsyneenä jaksaa huonosti. Onneksi nämä pienet kasvavat nopeasti ja oppivat kokoajan. Ruutiinit meilläkin ollut tosi tärkeitä, helpottaa myös vanhempia jaksamaan. Voimia ja iloa päivääsi!

Reply
Elina Ada Sofia 23.11.2021 - 21:44

Kiitos viestistä! Onneksi parempaan päin vaikka vielä huonompia öitkäkin on! <3 Nää kasvaa niin nopee<3 Tsemppiä ja iloa viikkoosi!

Reply
Emilia 18.11.2022 - 13:05

Hieman myöhään kommentti, kun kuitenkin vuosi sitten kirjoitettu. Meillä ollaan just 2 kk, noh kohta 9 vk ja meillä on kanssa vähän ongelmaa nukuttamiseen kanssa. Yritetty ylläpitää jotain rutiinia, mutta se menee melkein joka päivä uusiksi kun ei yhtään tiedä nukkuuko 3 minuuttia vai 3 tuntia.
Meillä on sekä mahavaivaa, että refluksia, joten myös tuttua 6 tunnin nukutusmaratonit, jossa vauva vain sammuu. Tuossa 6 viikkoisena oli ihanaa, kun nukkui jopa 6 tuntia putkeen yöllä ja sitten vielä hyvät päiväunet, jolloin sai itsekin lepoa. Mutta… Sitten tuli 7 viikkoisena korva- ja silmätulehdus, jolloin ei suostunut nukkumaan kuin pystyasennossa sylissä. Nyt kun pitäisi siirtyä takaisin sänkyyn niin voi tsiisus. Eipä onnistukaan. Melkeen jokainen nukutuskerta on taistelua, menee hyvin se tunnista puoleentoista ja kiitoksena saattaa olla 15 min unta 😑. Kaikkea kokeiltu, mutta nukutussessio alkaa yleensä itkulla… Ja vaikka kuinka yrittää spotata ne väsymys merkit. Ja sitten kun se nukutus venyy niin sit ollaan yliväsyneitä ja taas on vaikeampaa. Öistäkin on tullut niin rikkonaisia, välillä hyvä kun kerkee tunnin nukkua, kun taas tarvii olla tissillä ja sit taas puolen tunnin nukutus…
Kaipaan niitä paria seesteistä viikkoa, jolloin nukuttaminen oli edes kohtuu helppoa. Noh, ehkä joskus taas…

Reply

Jätä Kommentti