Uusi arki kahden lapsen kanssa

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Vastasyntyneen kanssa eläminen on ihanan rytmitöntä. Sitä voi mennä ja tehdä periaatteessa mihin aikaan vaan. Lisäksi imettäessä ruoka kulkee aina oikean lämpöisenä mukana. 😁👌 Musta on niin ihana imettää ja toivon, että imetys onnistuisikin yhtä hyvin kuin esikoisen kohdalla! Imetin tarkalleen 1 v 2 vk ja muistan tämän selkeästi sen takia, koska tein raskaustestin sinä päivänä kun päätin lopettaa imetyksen. Ensin tein testin ja sit ajattelin, että olisi kiva pitää pikku tauko ennen kuin taas alkaa rumba 😀

Rattaat: Cybex Gazelle S

Älä stressaa ensimmäisiin kuukausiin vauvan unesta!

Unien suhteen meidän (pian) neljä viikkoisella vauvalla ei siis ole vielä mitään säännöllistä rytmiä. Rytmit kehittyy vasta vähän myöhemmin. Pienen vauvan unista ei siis kannata stressata. Tämän olen oppinut kantapään kautta ja nyt esikoisesta viisastuneena mieli on kevyempi haha.

Jos kuitenkin jotain kerron teille unistamme, niin usein vauva nukahtaa yöunille 22-23 aikoihin ja yön aikana syödään parisen kertaa ( noin klo 3 ja 6) . Aamun vikan syötön jälkeen vielä torkutaan kenties 7-8 asti. Välillä vauva vielä jatkaa unia tästäkin, mutta itse nousen yleensä noihin aikoihin. Samaan aikaan heräilee esikoinen ja mies. Ollaan sovittu niin, että mies hoitaa esikoisen aamutoimet ja mä saan tässä vaiheessa yleensä juoda kahvini rauhassa, riippuen toki nukkuuko vauva vai ei. Välillä taas aloitetaan maratonsyönnit heti aamutuimaan ja joudun säveltämään aamutoimien kanssa. Usein myös aamukahvin lomassa pumppaan maitoa pakkaseen. Oon ollut öihin kaiken kaikkiaan tosi tyytyväinen, mutta voisin itse opetella menemään aiemmin nukkumaan…yöunet ovat mulla noin 5-7 h kestoltaan (herätykset toki väleissä). Ollaan yötkin jaettu niin, että mä hoidan vauvan ja mies esikoisen yöt. Esikoisen unien suhteen on ollut aika paljon haasteita, mutta uskon, että tässä mennään nyt parempaan suuntaan. Toki hän käy edelleen tosi myöhään nukkumaan, noin 22-23 välillä (nukutus kestää..)ja herää 7-8 aikaan tällä hetkellä. Yöllä on toisinaan herätyksiä paljonkin, mutta nyt menty parempaan suuntaan tässäkin. Päiväunet ovat 1-2 h väliltä. 

Arki kahden lapsen kanssa

Arkipäivät menee usein siten, että olen lasten kanssa keskenään klo 10 alkaen x asti iltapäivään ellei sovita toisin. Välillä siis saatankin olla vauva kanssa kaksin esim. aamupäivän, jos mulla on sellaista menoa jonne en ”voi” ottaa esikoista mukaan. Tällaisia tilanteita on esimerkiksi podcastin äänitys. Siitä ei yksinkertaisesti tulisi mitään tässä esikoisen villissä ikävaiheessa ja varsinkaan kahden lapsen kanssa, joista toinen on paljon rinnalla 😀 Esikoinen ei malta olla hetkeäkään paikoillaan, vaan  juoksee ympäriinsä. Esikoisen rytmit muutoin määräävät päiväämme siltä osin, että päiväunet on noin klo 13 maissa ja toki ateriat säännöllisesti aamupalasta alkaen parin kolmen tunnin välein.

Kun ollaan lasten kanssa kolmistaan, mennään usein ulkoilemaan, puistoon, lenkille jne. Alkuun on ollut totuttelemista, että miten uloslähtö kannattaa oikein toteuttaa; kenet pakataan ensin vaunuihin, missä välissä tavarat, ehdinkö itse juosta vielä vessaan jne..mutta kyllä se siitä! Paljon on myös omasta asenteesta kiinni mille asiat näyttää. 

Leikitään myös tietty paljon kotona. Imetyshetkiin on hyvä varautua erilaisin viihdykkein – näitä hetkiä kun on paljon! Toisinaan istun esikoisen huoneen lattialla dublojen ympäröimänä imettämässä ja puhumassa kirahvin äänellä kun taas välillä luetaan kirjaa tai piirretään. Sitten helppona oljenkortena toimii takuuvarma Netflix. Sillä saa pienet jalat hetkeksi asettumaan aloilleen sohvalle. Tähän tulee tartuttua yllättävän helposti kun tuntuu, että homma räjähtää käsiin (esikoinen on kova kiipeilemään jne) ja tarvii hetken rauhaa 😀 Mulla on myös aikeissa koota sellainen laatikko, jota saa tutkia imetyshetkien aikana. Tästä miljoonalaatikosta vinkkasi tosi moni instassani ja onkin erittäin hyvä idea!

Illat me ollaan usein koko perheellä kotona, käydään ulkoilemassa, lenkillä, puistoissa, kauppakeskuksissa, meille tulee vieraita kylään jne. 

Päiväunet

Vauva nukkuu päivisin tällä hetkellä tosi hyvin. Useimmiten 2 x 3-4 h pätkät ja se on super kiva juttu. En muista esikoisen kohdalla olleen tällaista. Hän nukkui vaan lyhyitä pätkiä siellä täällä ja valvoi usein monta tuntia putkeen yö kahteen asti. Oli muuten hermoja raastavaa.

Oon myös muuten hyvin iloinen siitä, että molempien lasten päiväunet ovat osuneet ainakin osittain päällekäin siten, että sitä ehtii hetken keskittyä vaan itseensä! Teen tässä kohtaa pikatreenin tai löhöän sohvalla selaillen puhelinta. Siivoamisen pyrin jättämään lasten hereillä oloaikaan niin voi yrittää osallistuttaa esikoista leikin varjolla tähän. Päiväunia sen sijaan en ole itse vielä onnistunut nukkumaan, vaikka hyväähän se tekisi!

Imetyksestä vielä muutama sana..

Mä täysimetän ja syöttöjä tulee päivän aikana keskimäärin 8-12. Vaikea kuitenkin laskea esim. illan imetyshetkiä, kun silloin saatetaan helposti syödä useampi tunti putkeen. Tää on parasta aikaa katsoa Love Island UK:ta 😀 Mä myös pumppaan lähes päivittäin maitoa pakkaseen, jotta sitä on sellaisiin hetkiin, kun olen ilman vauvaa jossain.

Alkuun jo sanoinkin, että imetys on hurjan kätevää ja arkea helpottavaa. Esikoisen kohdalla oli hieman kynnys imettää julkisilla paikoilla, mutta nyt taas todellakin aion imettää siellä missä menenkin. Maailman luonnollisin asia ja mun mielestä imetys tulisikin tehdä näkyvämmäksi, jotta äidit uskaltaisivat liikkua enemmän vauvojensa kanssa.

Kivaa päivää sinne!

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti