Kuinka onnistua elämäntapamuutoksessa?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Tammikuu on elämäntapamuutoksien kulta-aikaa. Uuden vuoden kunniaksi haluamme usein aloittaa uuden paremman elämän – avaamme puhtaan uuden sivun kirjasta ja toivomme, etteivät sanat mene sekaisin. Miten siis onnistua parhaiten elämäntapamuutosprosesseissa?

Elämäntapamuutos lähtee sisältä päin – on haluttava aidosti muuttaa omia tapoja. Lisäksi on tärkeää, että haluaa olla itselleen hyvä ja lempeä. Itseinhon ja rääkkäämisen tiellä usein ajautuu karille jo alkuvaiheessa. Ja onhan se raskasta itselle velloa negatiivisuudessa ja inhon valtaamassa olossa. Kannattaa myös jakaa elämäntapamuutos pienempiin osiin. Sanana se vaikuttaa suurelta ja ehkä jopa hieman pelottavaltakin. Sellaiselta koko elämää vavisuttavalta asialta, vaikkakin elämäntapamuutos tähtää yleensä sinne positiiviseen päämäärään. Anyway, jos sen jakaa palasiksi, on uuden lähestyminen helpompaa ja mielekkäämpää.

Elämäntapamuutos – step by step

  1. Ajatustyö. Aluksi kannattaa pohtia omia arvoja ja miettiä miksi haluaa muutosta; oli se sitten painonpudotus, tupakanpolton lopettaminen, rahansäästäminen tai mikä vaan. Kannustan sinua listaamaan ajatukset konkreettisesti paperille /puhelimeen, jotta hahmottaisit kokonaisuuden paremmin ja tiedostaisit kaikki motiivisi.  Kannattaa myös pohtia mahdollisia ”repsahduksia” ja epäonnistumisia. Niitä tulee varmasti, koska olemme ihmisiä ja kukaan ei ole täydellinen. Itse suhtaudun epäonnistumisiin kuin ne olisivat osa onnistumista – niistä voi aina oppia jotain ja ne kasvattavat meitä ihmisinä! Sano myös ääneen asiat, joita haluat ja kerro niistä myös lähipiirillesi. Näin homma muuttuu ajatuksen tasolta konkreettiseksi ja on helpompi pysyä katse kohti tavoitetta. Kannattaa valita lähipiiriin sellaisia ihmisiä, jotka tukevat ja kannustavat sinua. Painonpudotuksessa on myös hyvä valinta turvautua ammattilaisen eli personal trainerin apuun.
  2. Toiminta ja teot. Kun ollaan väännelty ja käännelty ajatuksia, kirkastettu motiivit ja valmistauduttu henkisesti – lähdetään itse hommiin. Tässäkin vaiheessa maltti on valttia. Älä tee itsellesi rankkoja kieltolistoja tai vedä överiksi vaikkapa treenejä. Pienin askelin hyvä tulee. Jos esimerkiksi et ole tottunut liikkumaan yhtään, niin aloita rauhallisista kävelylenkeistä – ensin 30 min, 45 min, 60 min jne. Tai jos olet tottunut syömään karkkia joka päivä, niin karsi herkkuhetki yhteen iltaan viikossa. Elämäntapamuutos vaatii myös paljon itsekuria ja tahdonvoimaa kohdata kompastuskivet.  Tässä vaiheessa korostuu valmentajan merkitys, joka tsemppaa sinut taas oikealle tielle. 
  3. Ylläpito. Uusien tapojen opettelu kestää monien oppikirjojen mukaan 21 päivää eli kolme viikkoa. Sanoisin kuitenkin, että tässä on paljon yksilöllisiä eroja – älä siis stressaannu, vaan jatka yrittämistä! Kun olet oivaltanut esimerkiksi puhtaan ja säännöllisen ruokavalion tuoman hyvänolon ja virkeyden tunteen – haluat ylläpitää tunnetta, eikö vain? Tai se fiilis, mikä liikunnasta tulee, saa sinut jatkamaan liikkumista. Tunnet itsesi päivä päivältä vahvemmaksi ja hyvinvoivaksi. Toivottavasti olet myös matkallasi oppinut ymmärtämään, että elämä on jatkuvaa balanssin hakemista. Kun 80 prosenttisesti syö terveellisesti, voi 20 prosenttia olla herkuttelua. 

Elämän hienoimpiin oivalluksiin kuuluu mielestäni se, että osaat lomalla höllätä ja nauttia viiniä rantabaarissa, mutta palatessasi kotiin kaipaat puhdasta ihanaa omatekemää kotiruokaa ja arjen treenejä. It`s all about the balance.

Elina Ada Sofia

Millaisia ajatuksia sinulle heräsi? Oletko tehnyt isoja elämäntapamuutosprosesseja?

Mikäli kaipaat minua avuksesi valmentajan rooliin – ota rohkeasti yhteyttä, niin räätälöidään sinulle tavoittedesi ja elämäntilanteesi huomioiva paketti.

yhteys@elinaadasofia.fi

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti