Lantionpohjan ja keskivartalon palautuminen synnytyksen jälkeen

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Käsi pystyyn kenelle on epäselvää miten lantionpohjalihaksia kuuluisi treenata tai mikä niiden funktio ylipäänsä on. Neuvolassa ohjeistetaan, että lantionpohjalihasten treenaaminen on tärkeää, mutta usein siihen se sitten jääkin. Mun mielestä äitiysfysioterapia pitäisi kuulua pakollisena jokaiselle synnyttäneelle. Uskon, että monilla treenaaminen jää juuri sen takia, koska ei tiedetä miten lantionpohjalihaksia tulisi treenata. Eikä tiedetä mikä tilanne itsellä on. Lisäksi jokainen meistä on yksilö, synnytys ainutkertainen, palautumisesta puhumattakaan. Äitiysfysioterapiassa jokainen huomioidaan yksilönä ja ihminen kokonaisuutena. Omaan kehoon (ja mieleen) panostaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Mikä on lantionpohjalihasten tarkoitus?

Lantionpohjalihasten tärkeimpiä tehtäviä on alhaalta päin kannatella ja tukea sisäelimiä sekä säädellä virtsaamista ja ulostamista. Hyväkuntoiset lantionpohjalihakset tukevat lisäksi alaselkää, vaikuttavat ryhtiin ja seksuaaliseen nautintoon. Tärkeitä lihaksia siis.

Mitä keskivartalolle tapahtuu raskauden aikana? Entä mikä on oleellisinta palautumisessa?

Suorat vatsalihakset erkaantuvat toisistaan, kun keskellä vatsaa oleva jännesauma eli linea alba löystyy kasvavan raskausvatsan myötä. Tätä löystymistä edesauttaa osaltaan myös raskaus (ja imetys) ajan hormonit. Jännesauman kunto on merkittävin palautumisen kannalta, koska se vaikuttaa mm. keskivartalon tukeen ja voimansiirtoon. Oleellisinta ei siis ole niinkään ne ”sentit” suorien vatsalihasten välillä mistä kuulee usein puhuttavan. Toisilla voi olla jo luonnostaan isompi rako vatsalihasten välillä jännesauman kuitenkin ollessa napakka ja toiminnallinen.
Lantionpohjalihasten treenaaminen on myös tärkeä osa keskivartalon kuntoutusta, koska lantionpohja on nimensä mukaisesti pohjana koko keskivartalolle.

Tämä kuva on lasketulta ajalta eli 26.10.2020. Oli siinä vatsalla kokoa! 😀

Äitiysfysioterapiassa

Ensimmäisellä käynnillä äitiysfysioterapiassa tarkastetaan miten oma keho voi synnytyksen jälkeen ja mitä tulisi huomioida jatkon suhteen. Halutessaan potilaalle tehdään fysioterapeuttinen sisätutkimus, joka antaa tarkimman tiedon lantionpohjalihasten kunnosta. Suosittelen. Joskus esim. episiotomia eli välilihan leikkaus saattaa heikentää hermotusta, joten hyvä olla perillä tästäkin, jotta voidaan kuntouttaa.

Miten omat lantionpohjalihakseni toimivat synnytyksen jäljiltä?

Minä kävin äitiysfysioterapeutti Katriina Pohjolalla Suhk Mamassa ja käynti oli erittäin mielenkiintoinen sekä antoisa. Ensinnäkin Katriinan kanssa höpöttely oli tosi luontevaa ja tuli tunne, että minut todellakin huomioidaan yksilönä.

Mulla lantionpohjalihasten aktivointi sujuu tutkimusten perusteella hyvin, mutta heikkouttakin löytyy.  Lihakset väsyvät nopeammin kuin niiden pitäisi. En myöskään osaa rentouttaa lantionpohjalihaksia optimaalisesti, vaan pidän jännitystä yllä ehkä liikaakin. Synnytyksen jälkeen on ollut hieman epävarma olo, että osaanko tunnistaa lihaksia oikein ja tähän äitiysfysioterapiakäynti sopii erinomaisesti.

Katsottiin lopuksi harjoituksia, joilla saan vahvistettua lantionpohjalihaksia sekä opettelemaan niiden rentouttamista. Parin viikon päästä tarkastetaan uudelleen mikä tilanne.

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää

Tähän loppuun haluan vielä sanoa, että Äidit – panostakaa omaan hyvinvointiinne. Kaikissa elämänvaiheissa ja ennen kaikkea synnytyksien jälkeen. Raskaus ja synnytys ovat suurimpia asioita naisen elämässä. Palautuminen ottaa aikaa ja levätä täytyy, mutta kokonaan ei kannata jäädä laakereilleen lepäämään. Oman kunnon mukaan voi tehdä kevyttä kävelyä sekä aloittaa vähän kerrassaan esim kuminauhatreenillä. Lantionpohjalihaksia unohtamatta. Palutumiseen tarvitaan molempia, liikettä sekä lepoa. <3

…Ja muistakaa ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa kuntoutusta eli tässäkin pätee sanonta: parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, jotta jaksaa olla hyvä muille.

Iloa ja energiaa talvipäiviin!

Lue myös:

Perätilasynnytys – minun kokemukseni

Viimeiset viikot raskaana

Ensimmäinen perhejoulu

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

1 Kommentti

Äidit unohdetaan synnytyksen jälkeen: “Housuun lirauttelu ja selkäkipu kuuluu asiaan” – Ruuhkavuodet.fi 20.1.2021 - 19:00

[…] Lue Leskisen ajatuksia hänen uusimmastaan blogitekstistään: Lantionpohjan ja keskivartalon palautuminen synnytyksen jälkeen […]

Reply

Jätä Kommentti