10 treenifaktaa minusta

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Olen bongaillut monista blogeista näitä 10 treenifaktaa -postauksia ja viimeisimpänä luin ihanan Roosan postauksen ja näin ollen päätin myös tehdä oman. Hauskaa pohtia millainen on treenaajana ja mennä hieman syvemmälle treenifilosofiaan. Mulle itselle treenaaminen ei ole aina ollut hyvinvointia tukevaa ja usein nouseekin kylmiä väreitä muistellessa sitä nuorta Elinaa, joka rääkkäsi itseään treenillä. Oon monta kertaa alkanut itkemään lukiessani vanhoja päiväkirjoja, joissa oon haukkunut itseäni vätykseksi ja surkimukseksi, jota pitää rankaista treenaamalla vielä lujempaa ja lujempaa. Ahmimisen ja oksentamisenkin jälkeen piti paniikissa lähteä lenkille, jos sattui jäämään jotain vatsan perukoille. Etten vaan lihoisi. Syke huiteli 41 tienoilla ja mä vaan lähdin rytmihäiriöistä piittaamatta lenkkipolulle. Monta kertaa pelkäsin, että milloinhan tää jää viimeiseksi kerraksi.

Elina 19 v

Treenit on siis mennyt överiksi, ne on laitettu jäähylle ja etsitty sitä balanssia. En ihmettele, että mun mielikuva normaalista (ihan kaiken suhteen) oli sumentanut. Oli tosi vaikea oppia tunnustelemaan ja kuuntelemaan kehoa mikä toimii mulle ja mikä on ylipäänsä sitä normaalia toimintaa. Olinhan 8 vuotta jo kärvistellyt vääristyneen kehonkuvan kanssa ja syönyt ahmien ja oksentaen tai paastonnut.

Tulipa pitkä alkupuhe, mutta siinä on aika kattavasti menneisyydestä, joka on ollut oleellisesti iso osa mua ja mun treenifilosofiaa.

  1. Mun numero 1 syy liikkua on liikunnan tuoma hyvänolon tunne. Toki treenaan myös ulkonäöllisistä syistä ja haluan näyttää urheilulliselle, mutta se ei oo ensisijainen syy enää. Uskon, että kun tekee asioita hyvä olo edellä, se näkyy ulospäin. Turha myös stressata jos suunniteltu treeni jää jostain syystä väliin, se ei kaada maailmaa. Kuntosali on pystyssä vielä seuraavanakin päivänä!
  2.  Hankin elämäni ekan salikortin vasta 19 vuotiaana muutettunani Helsinkiin. Tosin tällöin en vielä edes aloittanut painoilla treenaamista, vaan hinkutin pelkästään cardiolaitteita ja kävin jumpissa. Painoilla treenaamisen aloitin vasta syömishäiriöstä parantumisvaiheessa, kun mieli alkoi tervehtyä ja halusin lihaksia sekä näyttää naisellisemmalle. Olisinkohan tässä vaiheessa ollut 21v.

3. Tykkään treenata useimmiten yksin. Treeni on mulle sellainen tietynlainen ”meditaatiohetki”, jossa pääsen ulos kaikesta muusta ajattelusta keskittyen vaan itse treenaamiseen. Lisäksi tykkään tehdä asioita omassa tahdissa. Toki välillä kaverin kanssa treenaaminen on paikoillaan, silloin tulee haastettua itseä eri tavalla. Lisäksi kavereiden kanssa treenatessa tulee vaihdettua kuulumisia!

4. Rakastan jalkojen ja takapuolen treenaamista! Se on rankin, mutta myös ehdottomasti palkitsevin. Perinteisten jalkaliikkeiden lisäksi tykkään kovasti erilaisista hyppyliikkeistä ja hiit-treeneistä jaloille.

5. Oon oppinut paljon kantapään kautta asioita treenaamisen suhteen. Oon myös kaikista vaikeuksista ja mokailuista hurjan kiitollinen, koska ne on opettanut mua valtavasti. Ihmiskroppa on kyllä viisas ja osaa korjata vaurioita. 

6. Mun lempparitreenimuodot on tällä hetkellä kehonpainotreeni, erilaiset hiit -treenit sekä kävely- että juoksulenkit.  Padelia on myös hauska pelata porukassa! Mulla ei ole oikeastaan mitään inhokkia treenaamisen suhteen. Uintia vähän karsastan sen takia, koska oon pienenä meinannut hukkua. 

7. Treenivaatteiden suosikit löytyvät Leggou.fi osoitteesta. Ihanan naisellisia vaatteita (treeniliivit varsinkin!) sekä ihania kuoseja. Treenikenkäsuosikit taas tällä hetkellä tulevat Sauconylta ja Reebokilta.

8. Olen myös kärsinyt ylikunnosta. Se opetti ”less is more” -lauseen merkityksen. Palautuminen on todella tärkeää niin kehityksen kuin motivaation säilymisen kannalta.

9. Tavoitteet treeneissä liittyy ennen kaikkea siihen, että olisin vahvempi arjessa ja pysyisin terveenä pitkään. Haluan voida oikeasti hyvin ja tuntea itseni terveeksi. Hassua jotenkin nyt ajatella, miten ennen tavoitteet ovat olleet vain ”haluan olla mahdollisimman pieni ja laiha” -luokkaa. Pelkkä ulkonäkökeskeinen treenaaminen vie yleensä vain ilon ja tulee ahdistus. 

10. Haaveeni olisi kehittyä joogassa ja liikkuvuudessa lisää. Liikkuvuuden harjoittaminen on samalla heikkouteni ja sen harjoittaminen siis tuppaa helposti unohtumaan. 

Löytyikö juttuja, joihin samaistutte? 🙂

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti