Raskausajan ruokailu – näin syön!

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Raskausajan ruokailu oli alkuun vähän mitä sattui, koska oksentelin niin rajusti ja ruoka ei maistunut. Oli ärsyttävää miettiä pää puhki, että mitä sitä voisi syödä kun ei maistu ja tuntui, että kaikki tulee kuitenkin ylös. Välillä oli myös erikoisia ruokahimoja (lue täältä lisää).

Viikolla 12 alkoi kuitenkin olo kohentua kuin taikaiskusta. Näitä kehon muutoksia ja reaktioita ei vaan pysty käsittämään. Tuskin koskaan. Raskaus on niin mielettömän ihmeellinen asia. 

raskausajan ruokailu

Raskausajan ruokailu pähkinänkuoressa nyt

Ruoka on nyt maistunut tosi hyvin ja pääsääntöisesti on tehnyt mieli kaikkea normaalia perus kotiruokaa, paljon kasviksia, salaatteja jne. Halloum juusto on mulle myös suorastaan pyhä asia ja sitä on aina oltava jääkaapissa. Herkkuja olen myös syönyt, mutta kohtuudella. Niitä ei sinänsä tee edes mieli, mutta välillä on esimerkiksi jäätelö maistunut. Fiiliksen mukaan. Sanotaanko myös niin, että noin 10% ajasta mulla on sellaisia päiviä kun tuntuu, että mikään ruoka ei riitä. Pohjaton nälkä, jolloin voi syödä tyyliin leipäpaketin kerralla. Johtuukohan se siitä, että bebe kasvaa tällöin erityisen paljon? 

Ollaan välillä myös haettu Subwayn patonkeja (grillattu kananrinta <3) ja tilattu Wiskarilasta herkulliset burgeriateriat. 

Koen, että syön aika samalla tavalla kuin ennen raskautta. Monipuolisesti ja säännöllisesti – paljon normaalia ruokaa. Herkkuja jopa vähemmän. Ruokaväleihin mun on kiinnitettävä erityistä huomiota, koska jos se vähänkin pääsee venymään niin iskee etova olo. Tuntuu, että sopiva väli syödä on noin kolmen tunnin välein. 

Tässä tyypillinen päivä:

Klo 9.30-10.00 Aamupala: iso spelttimanna – tai kaurapuuro kaurajuomaan, ripaus suolaa, maapähkinävoita, raejuustoa, kotimaisia marjoja. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös kauraletut, avokadoleivät ja paistettu kananmuna..

Klo 13.00 Lounas: paljon kasviksia, tofua, halloumia, avokadoa, riisiä, maissikakkuja. 

Joskus riisin tilalla saatan myös syödä leipää.

Klo 15.30 Välipala: skyr -vanilja rahka + banaani / leipäviipaleita/maissukakkuja juustolla/avokadolla.

Klo 19.00 illallinen: paljon kasviksia, tofu/härkäpapu/liha/kana & joku lisuke, yleensä riisi.

Klo 22.30 Iltapala: esim raejuustoa, jugurttia marjoilla tai juustovoileipää, välillä esim jäätelöä ”jälkkäriksi” samalla kun katsotaan sarjoja. Joku ilta taisin syödä neljä kulhollista Ben&Jerrysiä 😀

Juomana juon ihan vaan vettä, mutta iltaisin maistuu vähän turhankin helposti Pepsi Max. Se on mun ”heikkous”. Yritän pitää juomisen kohtuudessa eli max yksi tölkki päivässä (180 mg kofeiinia ja 200mg on raskauden ajan saantisuositus /päivä.), mutta välillä olen juonut jopa kaksi.

Toisinaan ollaan myös syöty illalliseksi hampparit, tehty tortilloja jne spesiaalimpaa. Joskus saatan syödä välipalan ja illallisen välissä vielä kakkos välipalan, jos illallinen on myöhemmin. Jos illallinen on super myöhään, niin sitten en välttämättä enää syö iltapalaa. Unirytmi on aika säännöllinen tällä hetkellä ja menen sänkyyn klo 23-24 aikoihin ja pyrin nukkumaan 8-9 tuntia. 

Kaloreita en edelleenkään laske, koska en koe siihen olevan tarvetta. Syön sitä mikä maistuu hyvälle ja yritän kuulostella mitä kroppa kaipaa. Sillä pärjää pitkälle! Raskauden aikana kalorientarve kasvaa noin 200 kalorilla eli ei tarvitse syödä kahden edestä mitä joskus kuulee sanottavan. Pääasia, että syö monipuolisesti ja rennolla asenteella, niinkuin yleensäkin elämässä. 

Miten teillä syödään? 🙂

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia

xoxo, Elina

 

Lue nämäkin postaukset

4 kommenttia

Raskausajan liikunta - miten liikun? - Elina Ada Sofia 13.5.2020 - 18:48

[…] Hyvinvointi ja lifestyle […]

Reply
Henriikka 14.5.2020 - 11:23

Kiva postaus! Musta tuntuu et mun ruokavalio on aika samanlainen (oon kans raskaana, kaksosten kans) , en laske kaloreita mut suurimmaksi osaksi tekee mieli just kaikkee fressiä, kasviksia, hedelmiä, marjoja ja perus kotiruokaa. Ei oo oikeestaan iskeny mitään himojakaan.. paitsi kerran teki ihan hirveesti mieli hyvin paistettua hiillosmakkaraa (en siis tavallisesti oo mikää suurin fani) ?. Mun mielestä raskaus on ihanaa aikaa kuunnella kroppaa vielä enempi ku ennen ja rakentaa vielä parempaa minä-suhdetta. Rennolla asenteella. ?

Reply
Elina Ada Sofia 14.5.2020 - 18:11

Kiitos! Kuulostaa hyvälle, toi on kyllä niin totta, että tää on parasta aikaa opetella olemaan armollisempi itselle ja kuunnella kroppaa tarkemmin. Sekä tuo minä-suhteen parantaminen <3 Hyvin sanottu!

Ihanaa viikkoa ja tsemppiä odotukseen! Ihanaa, että kaksoset tulossa <3

Reply
Riista 31.1.2021 - 23:32

Tälläin myöhässä mutta Pepsi Max sisältää kofeiinia 12.5mg/100ml kohden.

Reply

Jätä Kommentti