Uskallatko tuntea tunteita?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Mennellä viikolla pohdiskeltiin ystäväni kanssa diippejä iltalenkillä ja tästä inspiroituneena päätin kirjoittaa tunteista ja niiden käsittelystä blogissa. Hirveän tärkeä aihe minun mielestäni.

img_3314

Tunteet ja kehon toiminta kulkevat käsikädessä. Se mitä tunnet, vaikuttaa kehon toimintaan ja toisaalta taas se mitä kehossasi tapahtuu vaikuttaa takaisin tunnemaailmaan.

On hauskaa huomata miten ihmiset kykenevät ymmärtämään toisiaan ilman sanoja. Voit nähdä ystävän ilmeen kirkastuvan ja silmien täyttyvän onnesta kun kehut tämän uutta kampausta. Toisaalta taas tunteet näkyvät myös silloin kun emme välttämättä haluaisi. Tunnistamalla nämä läsnäolioiden tunteet ilmeiden ja eleiden kautta, voimme samaistua niihin. Yleensä jos kaveri nauraa, hyväntuulisuus tarttuu sinuunkin. Minä olen esimerkiksi herkkä itkemään. Minua alkaa yleensä myös itkettämään jos läheinen itkee.

Yksilöissä on eroja ja ihmiset kokevatkin tunteet monin eri tavoin kehossaan. Joku voi vihan tunteen vallassa purra hammastaan, toisella se vaikuttaa hengitysrytmiin kun taas yksi jännittää hartioitaan mikä näkyy myös päänsärkynä. Negatiivinen tuntemus kehossa jatkaa sama rataa vaikuttamalla mieleen jos emme käsittele tunteita ja anna niille mahdollisuutta purkautua. Jos et selvitä riitaa ystävän kanssa, kehosi ja mielesi pysyy varmasti epämiellyttävässä jännitetilassa.

391569_10151044598429495_1527630557_n

Tunteiden hyväksyminen ja tunnistaminen onkin tärkeää oman mielen kannalta. Jos et käsittele surun tunnetta, se jumiutuu mielen lisäksi kehoosi ja vaikuttaa yleiseen olemukseesi. Juttelemalla ja käsittelemällä negatiivisia tunteita, annat niille nimen ja merkityksen. Tämä voi olla myös haastavaa, mutta lopussa varmasti kiitos seisoo ja olo on kevyt. Jokainen on varmasti joskus joutunut kamppailemaan erilaisten vaikeiden tunteiden kanssa, minäkin.

Tunteiden taustalla olevien syiden miettiminen, hahmottaminen ja lopuksi ymmärtäminen helpottaa nykyisen käyttäytymisen säätelyä ja tulevien tunteiden ennakointia. Itsetuntemus lisääntyy ja se itseasiassa onkin tunteiden hahmottamisen perusta. Tämä negatiivisen tunteen käsittely on tärkeää psyykkistä työtä, mikä varmasti tuottaa ajan kanssa tulosta. Ja jos omat työkalut eivät riitä tunnelukkojen purkamiseen, älä epäröi hakea apua ammattilaiselta. Pian sitä taas huomaa kuinka ilo luo olemisen keveyden tunteen ja askelet suorastaan leijailevat.

Tälläisiä mietiskelyjä tänään. Ai, että muistan kuinka lukiossa RAKASTIN psykologiaa ja oli ihana pohdiskella tälläisia juttuja. Voipi olla, että tää tyttö kääntää kellarin ympäri ja etsii käsiinsä psykan kirjat.

 

 

Ihanaa sunnuntaita kaikille <3

Muistathan seurata minua myös:

Instagram: elinaadasofia

Snapchat: elinaleskinen

xoxo, Elina

 

 

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti