Syksy ja omat voimavarat

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Kaupallinen yhteistyö Suomen Bioteekki

Lokakuu starttasi tänään ja pimeä aikakausi on virallisesti täällä! Omat voimavarat ovat itselläni aina koetuksella, kun valon määrä vähenee. Nyt vielä sattuneista syistä jäänyt väliin perinteiset syyskauden Espanjan matkat, niin ei ihme, että tuntuu. Aurinkoenergiaa tarvittaisiin paljon!!

Lisäksi pian on alkamassa aivan uusi aikakausi elämässä, kun vauva saapuu meidän arkeen. Mieletöntä päästä aloittamaan elämä oikeasti pienenä perheenä! Jännittää myös hurjan paljon ja kyllähän se jännittäminen kuluttaa energiaa ja voimavaroja. Vaikka onkin ihana asia kyseessä. Meidän kroppa ei kuitenkaan tunnista, onko kyseessä positiivisen stressin vai negatiivisen stressin aiheuttama tila. Stressi kuin stressi. Tämän takia on hyvin tärkeää kiinnittää huomiota palautumiseen ja lepohetkiin arjessa. Oleellista on myös panostaa ruokavalioon ja täydentää sitä tarvittaessa vitamiineilla. 

Mun arjen vitamiinit

Mun arjessa on ollut käytössä jo pitkään Bioteekin Super -sarjan vitamiinit, jotka ovat hyvin imeytyviä ja tehokkaita ravintolisiä. Suunniteltu Suomessa meille suomalaisille.

Ennen raskautta käytin mm. näppärää monivitamiinia ja täydentelin palettia tarpeen mukaan magnesiumilla ja kasvisruokavaliota tukevilla vitamiineilla, joista lisää alempana. Nyt raskausaikana mulla on ollut käytössä B -vitamiini ja D-vitamiini ja rauta. Alkuraskauden söin myös erillistä foolihappolisää, joka on erityisen tärkeä  sikiön normaalin kehittymisen kannalta. Raskaana ollessa täytyy huomioida se, että A-vitamiinilisää ei saa ottaa extrana, koska sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia sikiön kehityksen kannalta. Myös maksaruoat ovat kiellettyjä A-vitamiinin takia. Sen sijaan esim. porkkanoita, joissa on A-vitamiinin esiastetta betakaroteenia, voi popsia huoletta, sillä elimistö muuntaa näistä vaan tarpeellisen osan A-vitamiiniksi, eikä siis yliannostuksen vaaraa ole.

D-vitamiinia meidän suomalaisten kannattaa ottaa purkista ympäri vuoden, koska asutaan pohjoisilla leveyspiireillä ja aurinkoa saadaan todella rajallisesti. Samoin jos noudattaa esimerkiksi kasvisruokavaliota (kuten pääsääntöisesti itse teen), niin kannattaa täydentää sitä D-vitamiinin lisäksi B12 -vitamiinilla, sinkillä, jodilla ja B2 -vitamiinilla (riboflaviini). Bioteekin Super -sarjassa on myös näppärä B-vitamiinilisä, jossa tulee kaikki B-vitamiinit kerralla. Rautalisä ja kalsiumlisä voivat myös olla paikallaan kasvisruokavaliossa, mutta näitä kahta ei saa ottaa samaan aikaan, sillä ne heikentävät toistensa imeytymistä. Raudan kanssa kannattaa sen sijaan nauttia C-vitamiinia (tehostaa raudan imeytymistä), kun taas D-vitamiini ja kalsium sopivat hyvin yhteen. Raudan nauttimisen jälkeen siis kannattaa olla useampi tunti ilman kalsiumpohjaisia tuotteita! 

Tässä vielä tiivistettynä edellä mainittujen vitamiinien vaikutuksia:

D-vitamiini: luuston terveys (edistää kalsiumin aineenvaihduntaa ja kalsiumin kiinnittymistä luustoon), vastustuskyky, solujen uudistuminen. Saadaan auringosta, kalasta, maitovalmisteisiin lisätty.

B-vitamiinit: hermoston toiminta, kehon proteiinien rakennus, hormonitoiminta, verisolujen muodostus, immuunijärjestelmä, iho, limakalvot..B-vitamiinit vaikuttavat siis lähes kaikkeen ja niiden puutos näkyykin usein väsymyksenä, uupumisena ja muistin heikkenemisenä. Tärkeää on myös huomioida se, että B-vitamiinit ovat vesiliukoisia eli ne eivät varastoidu elimistöömme (C-vitamiini myös vesiliukoinen!). Niitä täytyy siis saada päivittäin. Hyviä lähteitä ovat esim täysjyvävilja, liha, maitovalmisteet. Bioteekin Super -sarjan B sisältää kaikkia B-vitamiineja vahvat pitoisuudet!

Magnesium: lihasten, luuston ja hermoston toiminnan edistäminen sekä väsymyksen & uupumuksen vähentäminen. Erityisesti paljon treenaavat voivat hyötyä magnesiumlisästä! Saadaan mm pähkinät, soija, pavut, täysjyvä, banaani.

Sinkki: vastustuskyky sekä ihon, kynsien ja hiusten hyvinvointi. Saadaan mm. siemenet, pähkinät, liha, kananmuna, maito, täysjyvä. Ruoan käsittely vaikuttaa sinkin imeytymiseen kehossa!

Seleeni: vastustuskyky, kilpirauhasen normaali toiminta, hiusten ja kynsien hyvinvointi. Seleeni on myös antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumisstressiltä. Saadaan: täysjyvävilja, liha, kala, parapähkinät, maito.

Imetys kuluttaa kehon ravintoaineita

Lisäksi jos ja KUN onnistun imettämään vauvaa, niin ravintoaineiden tärkeys korostuu entisestään. Imetys nimittäin kuluttaa omia ravintoainevarastoja. Hyvä ravitsemustila tietysti itsessään edistää synnytyksestä palautumista, imetyksen onnistumista sekä ihan yleistä jaksamista (nyt vielä kun tämä pimeä kausi…). Ravintoaineiden saanti vaikuttaa myös suoraan rintamaidon koostumukseen eli on todellakin väliä mitä laitat alas suusta! Alkoholi, tupakka, jotkin lääkeaineet (kannattaa keskustella aina lääkärin kanssa) ja rohdosvalmisteet kannattaa jättää pois. Nesteen tarve myös kasvaa hieman eli vedenjuonti kunniaan!

Imetyksen aikana siis korostuu:

  • Hyvien rasvahappojen saanti
  • D, B ja C -vitamiinit
  • Folaatti ja jodi
  • Kalsium
  • Rauta tarpeen mukaan

Imetys muuten lisää energiankulutusta noin 500 kcal päivässä eli aika reippaasti saa popsia ruokaa! Kalorit tietysti kannattaa ottaa hyvistä energianlähteistä, mutta saa myös herkutella!! 🙂

Vauvalle myös omat D-vitamiinitipat ja probiootit! 🙂

Mitä vitamiineja sä käytät sun arjessa? Entäpä raskausaikana? 🙂

PS. Mun Instagramissa on nyt meneillään kilpailu, jossa saan arpoa KOLMELLE noin 100€ arvoisen Bioteekin Super -sarjan tuotepaketin. Käykää osallistumassa!

Bioteekin Super -sarjan tuotteita löydät valikoiduista apteekeista ja luontaistuotekaupoista kuten esim Lifesta,  Ruohonjuuresta ja Sokos- tavarataloista.

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti