Ruoan vaikutus ympäristöön + maukas pizzaresepti

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Kaupallinen yhteistyö Gold&Green 

Gold&Green haastoi mut pohtimaan syömämme ruoan merkitystä ympäristöön ja sillähän on isosti väliä mitä me kuluttajat valitaan kaupassa.  Suosimalla tuotteita, jotka kuormittavat ympäristöä vähemmän annamme tuottajille sekä kaupalle tilauksen siitä mitä haluamme lisää. Ruoka on oikeasti merkittävä ja iso asia, mikä vaikuttaa ilmastoon ja meidän maapallomme hyvinvointiin –  Omasta hyvinvoinnistamme puhumattakaan! ❤️ 

Ruoan vaikutus ympäristöön on merkittävä

Kuvitelkaapa, että noin reilu 1/3 arkemme ympäristökuormasta tulee syömästämme ruoasta! Maapallomme ilmastoa kuormittaa erityisesti naudanlihan tuotanto, sillä nautojen märehtimisessä syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Lisäksi lihantuotannon kasvaessa eläinten elinolot käyvät ahtaaksi. Lihankulutuksen kasvaessa trooppisia metsiä ja tärkeiden eläinlajien elinympäristöjä raivataan laitumiksi ja pelloiksi rehutuotantoon.

Mä oon ollut aikoinaan ihan super lihankuluttaja. Vielä muutamia vuosia sitten söin vain lähestulkoon pelkkää naudan jauhelihaa. Hirmuinen kulutus ympäristölle sekä omalle keholle. Lihassa on usein paljon kovaa rasvaa sekä prosessoidut lihavalmisteet (makkarat, leikkeleet jne) sisältävät paljon lisäaineita, jotka kuormittavat kehoamme.

Haaste sinulle – pohdi valintojasi kaupassa

Haluankin nyt haastaa myös sut pohtimaan valintoja kaupassa seuraavan kerran – voisiko edes muutamalla kerralla vähentää lihansyömistä ja valita tilalle jotain kasviproteiinia? Ehdoton ei mielestäni tarvitse olla, vaan pienikin vähentäminen tekee hyvää. Jos kasviperäiset ruoat/ proteiininlähteet on sulle vielä tuntemattomia, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan Gold&Green Delikauraa, joka on ilmastoystävällinen, helppo, maukas ja ravinteikas valinta arkeen. Delikaura on valmista sellaisenaan, mutta sopii loistavasti mihin tahansa ruokaan! Mä oon käyttänyt delikauraa juurikin pizzassa (alla resepti), salaateissa, wokeissa ja munakkaassa! Samaiselta merkiltä löytyy myös muita herkullisia ja helppoja vaihtoehtoja arkeen. Olen käyttänyt paljon mm. nyhtökauraa. 

Delikauraa löytyy herkulliset maut: chili-inkivääri sekä savu-BBQ.

Tässä delikaura -resepti:

Maukas chili-inkivääri pizza

Pohja (taikinasta tulee 2 kpl pyöreitä pizzapohjia tai yksi pelti)

Tarvitset:

 • 2,5 dl vehnäjauhoja
 • 2,5 dl tummaa riisijauhoa (kuitupitoinen!)
 • 2 dl vettä
 • 1 pussi kuivahiivaa
 • Ripaus suolaa
 • 4 rkl oliiviöljyä

Täyte: 

 • Gold&Green Delikaura Chili Inkivääri
 • Paseerattua tomaattia
 • Juustoraastetta (käytin mozzarellaa)
 • Paprikaa
 • Tomaattia
 • Jalopenoja
 • Rucolaa ja oreganoa

Sekoita pohjan kuivat ainekset, lisää lämmin vesi ja öljy joukkoon sekoittaen. Kohota liinan alla noin 20-30 min ja muotoile sitten taikina pyöreiksi pohjiksi tai yhdeksi pellilliseksi. Ohut pohja on paras! 

Levitä pohjan päälle ensin paseerattu tomaatti, sitten juustoraaste, tomaatit, paprika, jalopenot ja delikaura viimeisenä päälle. Halutessasi ripottele myös oreganoa. Paista pizzaa uunissa 250 asteessa noin 15-20 min (riippuen uunista). Koristele tuoreella rucolalla ja nauti herkullisesta kasvispizzasta, joka tekee hyvää sinulle sekä ilmastolle!

Onko delikaura sulle tuttu? Entä tuleeko sun mietittyä ruoan vaikutuksia ympäristöön?

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti