Rintatulehdus synnytyksen jälkeen

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Noin viikko kohduntähystyksestä iski rintatulehdus vasempaan rintaan. Rintatulehdus on ilmeisen yleinen vaiva imettävillä äideillä. Kävin aluksi itse asiassa ihan koronatestissä, koska oireet olivat niin moninaiset, että ne olisi sopinut vaikka mihin. Tiedätte kenties mille influenssa tuntuu.. Korkea ja melko nopeasti nouseva kuume, jäsenten hyisevä kolotus, tappava päänsärky, pahoinvointi..Tähän päälle tietysti se kipeä rinta. Tarkemmin sanottuna rinta oli täynnä kipeitä patteja. Rinta voi myös punoittaa ja olla ihan kosketusarka pinnasta, mutta näiltä säästyin onneksi! 

Olin kuitenkin ihan super uupunut ja voimaton. En edes jaksanut kantaa vauvaani. En ole aikoihin ollut niin kipeä! 

..Enkä olisi uskonut, että rintatulehdus voi aiheuttaa niin kamalan olon. Pari päivää odottelin ja seurailin alkaisiko helpottaa itsestään. Oli kyllä onni, kun ei tarvinnut olla yksin kotona, vaan mies hoiti kaiken. Sain vain löhöillä ja vauva lykättiin aina mun kainaloon syömään. Kuume ei kuitenkaan ottanut laskeakseen, joten varasin chat-lääkärin ja sain antibioottikuurin. Parissa päivässä olo oli sitten taas ihan normaali.  Huh heijaa! Onpahan tämäkin koettu!

Rintatulehduksen altistavia tekijöitä:

  • Haavauma rinnoissa, jolloin bakteeri (useimmiten stafylokokki) pääsee puremaan.
  • Tiehyttukos, joka voi tulla esim. jos ollut pitkään imettämättä / pumppaamatta maitoa tai rinta ei syystä tai toisesta tyhjene kunnolla. 
  • Kylmä! Suojaa siis rintoja pakkasella. Muistan itse nukuttaneeni vauvaa takki auki parvekkeella..en ihmettele, että kävi kylmä! Tähän yhdistettynä pitkä sairaalapäivä imettämättä, niin on rintatulehduksen ainekset kasassa.

Rintatulehdus helpottuu näillä kotikosteilla:

  • Pumppaa maitoa paljon ja imetä jos vaan pystyt.
  • Kuuma (lämmin) suihku auttaa ja tämän jälkeen on usein helpompi pumpata maitoa. Suihkussa käsin lypsäminen myös auttaa. 
  • Jääkaappikylmät pinnasta rikotut keräkaalinlehdet auttavat rintojen kuumotukseen ja kipuun eli laita kaalinlehtiä rintojen päälle. Kuulostaa hullulle, mutta toimii 😀
  • Hierominen ja ilmakylvyt.
  • Tulehduskipulääkkeet helpottavat myös oloa.
  • Muista levätä. Suosittelen myös suklaata <3

Imettämistä tosiaan suositellaan, vaikka saisikin antibiootit. Äidinmaidosta vauva saa paljon hyviä suoja-aineita ja probiootteja. Olen syönyt niitä purkista ja vauvalla oli mennyt apteekista ostettu Bifi baby -maitohappovalmiste jo parisen kuukautta. Se on muuten hyvä, jos masuvaivoja!

Onko siellä ruudun toisella puolen ollut kokemusta rintatulehduksesta? 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti