Raskaus ja matkustelu

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
raskaus ja matkustelu

Instagramissani nousi  kuumaksi puheenaiheeksi raskaus ja matkustelu – nimenomaan nyt koronan aikana. Olen saanut paljon ihmetystä siitä, miten uskallamme lähteä reissuun Espanjaan. On myös varoiteltu siitä, josko sattuisi tapahtumaan vaikka tosi ennenaikainen synnytys. Toki kaikki on elämässä mahdollista, mutta mä en halua lopettaa elämästä pelkojen ja jossittelujen takia. Koronan voi saada Suomestakin ja kyllä ihmiset ovat raskaana ympäri maailmaa. Hyvää hoitoa saa Suomen rajojenkin ulkopuolella. Matkavakuutus on tietysti syytä olla kunnossa ja mulla se onkin jatkuvasti voimassaolevana.  Mun Ifin matkavakuutus kattaa esimerkiksi ennen rv 29 sattuneet ensiaputyyppiset hoidot. Tällä hetkellä mulla on menossa rv 23 +5.

Toinen kolmannes raskaudesta on paras aika matkustaa

Raskauden ensimmäinen osio oli yhtä oksentamista ja väsyneisyyttä. Vietin alun lähes tulkoon kokonaan sohvalla ja vessassa. Toinen kolmannes raskaudesta on taas ollut jaksavaa aikaa ja siitä täytyy nyt ottaa ilo irti – maalaisjärjen kera ja omaa kehoa kuunnellen. Mitä mä sitten otan huomioon Espanjaan matkustaessa matkavakuutuksen lisäksi?

Raskaus ja matkustelu vuonna 2020

Koronavirus

Nostetaan ensimmäisenä kissa pöydälle ja puhutaan koronasta. Mä en suoraan sanottuna jaksa enää pelätä koko koronainfektiota. Uskon, että maalaisjärjellä pärjää pitkälle ja normaalilla varovaisuudella. Hyvä käsihygienia on kaiken A ja O sekä tietysti kannattaa välttää isoja ihmismassoja mahdollisuuksien mukaan. Meillä oli mukana lentomatkalle M3 maskit, jotka suodattavat hengitettävän ilman. Maskeja käytetään myös ruokakaupassa käydessämme ja maskipakko on kaikkialla muuallakin missä ei voida välttämättä pitää 1,5 m turvaväliä – tämä jopa sakon uhalla. Ravintoloissa myös huomioidaan turvavälit ja terassilla syödessä on tietty hyvä ilmanvaihto. Täällä otetaan korona tosissaan vieläkin, vaikka poikkeustila on ohi.

Lisäksi haluan korostaa, että tämä Espanjan loma ei ole mikä tahansa perus turistiloma hotellissa, vaan olemme omalla talollamme, uimme omassa altaassa ja käydään omalla kuntosalilla. Emme myöskään liiku julkisilla, vaan omalla autolla. Uskallan jopa väittää, että olen Espanjassa omalla talollamme paljon enemmän turvassa kuin mitä olisin Suomessa. Suomessa kuitenkin töissä ollessani otan KORONATESTEJÄ sekä kohtaan muutenkin sairaita ihmisiä päivittäin potilastyössä. Matkustan Helsingissä lisäksi metrolla ja näen paljon enemmän kavereita kuin täällä Fuengirolassa ollessamme.

Olen myös kuullut, että koronaa ei ole ollut paljoa täällä Malagan provinssissa, tapaukset ovat keskittyneet enemmän  Pohjois-Espanjaan sekä Barcelonan seuduille.

Lentäminen

Lentämiselle ei ole estettä, jos kaikki on sujunut raskauden aikana normaalisti. Tästä aiheesta keskusteltiin neuvolassa. Lentoyhtiöt saattavat vaatia todistuksen, joten se on syytä tarkistaa aina tapauskohtaisesti. Meillä oli Finnairin lennot ja Finnair vaatii lääkärintodistuksen vk 29 jälkeen. Pois tulemme kun mulla on rv 27+2. Lennolle kannattaa ottaa mukaan tukisukat mahdollisten turvotusten (veritulpan) välttämiseksi – mä unohdin nämä, mutta onneksi lento oli vain reilut 4 h ja ei siis tuntunut mitenkään turvotusta. Välillä kannattaa nousta mahdollisuuksien mukaan nousta seisomaan lennolla ja verrytellä koipia. Vettä myös kannattaa tankata runsaasti. Lentokentällä ja lennolla meillä oli lisäksi M3 maskit.

Ruoka ja juoma

Tämä aiheuttaa varmaan eniten murheenkryyniä omassa päässäni. Rakastan juustoja ja salaatteja, mutta nyt niiden kanssa on oltava tarkempia. Juustojen on oltava pastöroituja sekä varmistettava, että kasvikset pestään huolella (toksoplasma ja listeriariski). On juotava pullotettua vettä ja syötävä ruoka kuumana, kypsennettynä. Buffetteja en söisi raskaana ollessa ulkomailla. Kyselen myös ravintoloista, miten heillä käsitellään salaatit.

Tosiaan, kun ollaan omalla villalla, niin tehdään paljon ruokia itse eli tiedetään mitä syödään. Lisäksi tietysti kädet kannattaa pestä saippualla ennen ruokailua, koska toksoplasman voi saada myös kissojen ulosteesta ja mullasta. Raskaana olevilla toksoplasmoosi ja  listerioosi ilmenee yleensä kuumetautina, jossa muita oireita voi olla esim. selkäsärky, ripuli ja oksentelu, huonovointisuus. Jos odottavalla äidillä ei ole oireita, niin silloin sikiökin on turvassa (kysyin lääkäriltä töissä).

Muuta huomioitavaa

Oman kehon kuuntelu on tosi tärkeää, niin kotimaassa kuin matkallakin. Ei kannata tehdä väkisin jotain mitä ei jaksa. Varaa aikaa päiväunille ja riittävälle levolle. Liiku, jos pysyt, mutta muista kuunnella kehoa. Mä ajattelin lenkkeillä kävellen sekä tehdä omalla kuntosalilla jonkun verran lihaskuntotreeniä. Oman fiiliksen mukaan – en pakotetusti. Jos ei huvita tai jos en jaksa, niin sitten jätän suosiolla väliin. Treenata ehtii myöhemminkin elämässä, vaikka välillä ottaakin tiukille..

Auringolta suojautuminen

Lisäksi kannattaa suojautua auringolta. Koen, että oma nahkani tuntuu astetta herkemmältä kuin normaalisti, joten matkaan on pakattu suojakertoimella 30 ja 50 varustetut putelit. Raskaana oleville suositellaan fysikaalisia aurinkosuojia ( jättävät usein ihon valkoiseksi), jotka perustuvat titaani- ja sinkkioksidiin. Näistä ei pitäisi imeytyä ihoon kemikaaleja (isoista alueista kun on kyse). Mulla on käytössä mm. Algamaris -merkin aurinkorasva (luonnonkosmetiikkaa).

Kulkukissojen rapsuttelusta mua on varoiteltu jo monet vuodet, mutta nyt viimeistään otan neuvosta vaarin ja maltan mieleni. Höpötellä saa, muttei koskea! 😀

Meinaatteko te matkustaa tänä vuonna? Entä raskaana ollessa?

Lue myös edellinen postaukseni: raskauden puoliväli ohitettu!

xoxo, Elina

 

Lue nämäkin postaukset

4 kommenttia

Pregnant fitness model Elina rushed to Spain as soon as travel restrictions were lifted - she immediately found herself in a tricky situation during training - TV6 News 11.7.2020 - 09:43

[…] widow says she is no longer really afraid of the corona. He has written about corona travel in his blog. Leskinen says that he has received critical feedback on social media about leaving for Spain. […]

Reply
Raskaana oleva fitnessmalli Elina karautti Espanjaan heti, kun matkustusrajoitukset purettiin – joutui heti kinkkiseen tilanteeseen kesken treenin – Suomi 11.7.2020 - 09:58

[…] pelkää koronaa. Hän on kirjoittanut koronan aikana matkustamisesta myös blogissaan. Leskinen kertoo saaneensa sosiaalisessa mediassa kriittistäkin palautetta siitä […]

Reply
Surullinen 11.7.2020 - 09:58

Surullista huomata, että blokkaajat toimivat vastoin Suomen valtion suosituksia ja antavat ihmisille todella huonoa esimerkkiä toiminnallaan.. Laitoin sinulle linkit, joiden osalta voit lukea nykyiset rajoitukset ja Espanjan tilanteesta. Espanjassahan on jo alettu uudelleen sulkea paikkoja, kun tilanne on alkanut pahentua uudelleen. Ilmeisesti teidän matka on ollut äärimmäisen pakottava ja työhön liittyvä. Toivottavasti ymmärrätte jäädä kotiin karanteeniin matkanne jälkeen varsinkin, kun työskentelet terveydenhuoltoalalla.

”Koronatartunnat lisääntyvät ja turvatoimia kiristetään Espanjassa – maskipakon rikkomisesta voi napsahtaa sadan euron sakko Kataloniassa

Espanjassa rekisteröitiin keskiviikkona eniten tartuntoja vuorokauden aikana toukokuun jälkeen.

Koronavirus 10.7.2020 klo 06.10”

Toiseksi Espanja ei ole niiden maiden mukana, joihin voi matkustaa 13.7.2020 alkaen.

”Sisärajaliikenne

Hallitus linjasi 8. heinäkuuta, että raja-arvo maahantulon rajoitusten poistamiseksi sisärajoilla on 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana. Toissijaisesti voidaan harkita sisärajavalvonnan poistamista ja maahantulon rajoitusten purkamista, jos maassa on enintään 10 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan liikkumista Schengen-alueella. Schengenin säännöstöön liittyneet valtiot noudattavat yhteistä ulkorajan valvontaa.

Sisärajavalvonnasta luovutaan 13.7. alkaen:
Alankomaat, Belgia, Italia, Itävalta, Kreikka, Malta, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari, Liechtenstein ja Sveitsi

Sisärajavalvonnasta on luovuttu aiemmin:
Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua sekä huvialusliikenne

Sisärajavalvonta ja maahantulon rajoitukset jatkuvat:
Suomen ja Ruotsin välinen maaraja sekä Espanja, Luxemburg, Portugali, Puola, Ranska ja Tsekin tasavalta

Koko Schengen-alueelta on mahdollista paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Vaikka Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta ja karanteenisuosituksista tiettyjen maiden osalta, näillä mailla voi olla voimassa omia matkailijoiden maahanpääsyajoituksia.”

https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset

https://yle.fi/uutiset/3-11440010?fbclid=IwAR0aoWFDyOgtbH0nH2GSF0pOsvS7eHnIj2jYdq_nR6oi-vx3NYVosDWijmY&utm_campaign=yleuutiset&utm_medium=social&utm_source=facebook

Reply
Elina Ada Sofia 12.7.2020 - 21:30

Heippa surullinen!

Me olemme alueella, jossa koronatapauksia on ollut vähemmän kuin Suomessa 18.5 jälkeen! Kysyisinkin niin päin, että onko Suomeen turvallsista palata? 😀

Iloa kesään!

Reply

Jätä Kommentti