MITEN HYVÄKSYÄ OMA VARTALO ?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
miten hyväksyä oma vartalo

” Miten hyväksyä oma vartalo ”on ollut yksi suosituimmista kysymyksistä, joita olen saanut jaettuani omakohtaisia kokemuksia syömishäiriöstä parantumiseen sekä siihen miten suhtauduin painon kertymiseen muutosvaiheessa. Saan paljon erilaisia viestejä, joissa lukijani ovat kertoneet, etteivät halua katsoa peiliin ja valokuvissa olo tuntuu epämukavalta, koska oma vartalo ei miellytä. Huomio kiinnittyy niihin kylkimakkaroihin ensimmäisenä. Näin minäkin olen aiemmin nähnyt itseni, tai ne ”epäkohdiksi” nimeämäni ruumiinosat. Omaa positiivisen kehonkuvan saavuttamisen matkaa varjosti vieläpä se, kun olin ollut niin pitkään säästöliekillä niukan ruokavalion takia, joten se 10-15 kilon painonnousu tapahtui melko nopeasti. Pää ei pysynyt mukana. Olo oli kuin olisin ollut vieraassa kehossa ja inhosin joka ikistä osaa itsessäsi.

Kokosin teille siis vinkit miten hyväksyä oma vartalo. Vaikka hyväksyminen voi olla aluksi vaikeaa, on se kaiken työn arvoista. Sinä elät itsesi kanssa koko elämäsi ajan, joten miksi et tekisi elämästäsi mukavaa ja nauttisi itsestäsi. 

miten hyväksyä oma vartalo

Miten hyväksyä oma vartalo?

Kuuntele kehoasi

Kehosi antaa sinulle viestejä joka hetki. Se kertoo sinulle kun sitä väsyttää, kertoo mikä tekee hyvää jne. Opettele siis tunnistamaan kehosi viestit ja tekemään sille palveluksia. Venyttele, jos olo tuntuu kankealta. Liiku ja haasta kehoasi. Esimerkiksi minä koin niin, että positiivisen kehonkuvan saavuttamisessa auttoi enemmän se, että tein fyysisesti jotain kuin olisin istunut terapiassa. Tulin fyysisyyden avulla enemmän tietoiseksi omasta kehostani, siitä millaisia tarpeita sillä on ja näin opin arvostamaan sitä. Minun rakkaat jalat mahdollistavat sen, että pystyn kävelemään, minun selkäni jaksaa kannatella minua päivästä toiseen ja lihakseni tekevät minusta voimakkaamman, jotta jaksan arjessa paremmin.

Lopeta itsesi vertailu muihin ihmisiin

Itsemme vertailu muihin vie meiltä pois rakkauden omaa itseämme kohtaan. Mikäli väheksymme itseämme jatkuvasti, alamme helposti kiinnittämään huomiota miksi jollakin muulla joku asia on paremmin jne. Vertailu taas vie meidät ojasta allikkoon. Kun minä oivalsin, että minulla on tämän rakenteinen kroppa, lopetin itseni vertailun langanlaihoihin malleihin. Minulla ei ole niin kapeaa vyötäröä ja lantiota, että näyttäisin heiltä vaikka laihduttaisin kuinka paljon. Toiset ovat sirompia luonnostaan ja eri ruumiinrakenteisia. Miksi en siis rakastaisi itseäni normaalipainoisena naisena siinä koossa, jossa minun on hyvä olla ja jossa olen terve?

Kauneus ei ole painosta kiinni

Kauneusihanteet muuttuvat usein, vähän kuin muoti. Media ja yhteiskunta luovat meille paineita siitä, mille tulisi näyttää ja pahimmillaan se saa nuoret tytöt laihduttamaan näyttääkseen huippumalleilta. Luulin pitkään, että olen kaunis vasta sitten kun olen x painoinen, kuinka hullua? Miksi kauneus olisi sidottu siihen paljonko painan?? Kun oivalsin, että kauneus lähtee sisältä päin ja siitä, että on sisäisesti hyvä olla, lopetin painon vahtaamisen ja heitin vaa`an pois. Kauneutta on kaikissa ihmisissä ja kaikissa painoissa. Terve itsevarmuus, empaattisuus ja ystävällisyys tekevät ihmisestä kauniin.

miten hyväksyä oma vartalo

Miten hyväksyä oma vartalo? Ajattelemalla, että olet ihana ainutlaatuinen sinä <3

Mieti syitä miksi olet tyytymätön

Mieti kumpuavatko ajatuksesi terveydellisistä syistä vai siitä, ettet vain pidä itsestäsi? Vertailetko itseäsi muihin ihmisiin? Toki jos on paljon ylipainoa ja se haittaa sinun arkisia toimiasi, on ehkä syytä muuttaa jotain ruoka- ja liikkumistavoissa. Tai jos ylipaino johtuu siitä, että ahmit ruokaa, on tärkeää ymmärtää syyt ja tunteet, joita on usein ylensyömisen taustalla. Pääasia kuitenkin on, että teet muutoksen oman itsesi takia, et muiden. Ja ne muutokset mitä haluatkin tehdä, tee ne lempeällä otteella, ei itseinhon kautta.

Onnellisuus ei ole painosta riippuvainen

Pitkään ajattelin, että sitten kun painan x verran, niin olen onnellinen. Kun sitten olin laihimmillani, olin kaikista onnettomin ikinä. Onneksi kuitenkin opin, että onnellisuuteen ei tarvita kehon rääkkäämistä äärirajoille, vaan onnellisuus on kiinni asenteesta. Oma olo kertoo myös paljon enemmän kuin pelkkä vaa`an lukema.

Vartalosi hyväksyminen lähtee sisältä päin

Rakasta jokaista osaa itsessäsi. Ymmärrä, että olet kaunis sisältä ja ulkoa. Mieti mistä asioista pidät itsessäsi ja miten voisit korostaa niitä asioita? Jos mielen valtaa ”epäkohdat”, muuta ajattelutapaasi. Esimerkiksi minä ajattelin ennen, että minulla on ruma iso nenä. Sitten aloin vähitellen ajattelemaan ” olen kiitollinen kun minulla on nenä ja hyvä hajuaisti”. Löydämme 100% varmuudella jotain hyvää ”epäkohdistamme” ja keksimällä näitä positiivisia asioita, unohdamme vähitellen ne epäkohdat ja hyväksymme itsemme sellaisena kuin olemme. Vartalon hyväksyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö saisi muuttaa sitä. Pääasia on, ettet inhoaisi itseäsi.

miten hyväksyä oma vartalo

 

Oletteko te inhonneet omaa vartaloanne joskus tai jopa juuri nyt?

 

Lue myös:

Miten minä saavutin positiivisen kehonkuvan?

Itsensä hyväksymisen taidon puolestapuhuja

Itsetunto hakusessa

 

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

6 kommenttia

Irja 30.12.2017 - 13:28

Loistava teksti, kiitos vinkeistä!
Olet upea!

Reply
Elina Ada Sofia 30.12.2017 - 17:23

Voi kiitos sinulle kommentistasi! 🙂

Mukavaa uutta vuotta 2018!

Reply
mr 6.1.2018 - 13:49

Hei!

Mistä kuvissa olevat juoksuhousut on ostettu?

Reply
Elina Ada Sofia 6.1.2018 - 19:25

Moikka!

Ne on http://www.yvette.fi 🙂 Aivan ihanaa materiaalia ja ei näy läpi 🙂

Reply
Jenna 5.12.2019 - 22:34

kiitos vinkeistä!

Reply
Elina Ada Sofia 6.12.2019 - 02:56

<3

Reply

Jätä Kommentti