Painonnousu raskausaikana

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
painonnousu raskausaikana

Painonnousu raskausaikana herättää varmasti paljon ajatuksia tulevien äitien ja jo synnyttäneiden keskuudessa. Painonnousua saatetaan vertailla toisiin ja kieltämättä itsekin olen jo kysellyt muutamalta ystävältäni (jo synnyttäneeltä ja samassa aikataulussa olevalta ystävältäni), että paljon heidän painot ovat näillä samoilla viikoilla. Sitä miettii helposti mikä on normaalia ja mua ainakin huolettaa ehkä eniten se, että mitä jos vauva kasvaa yli-isoksi. Miten sellaisen möhkäleen sitten synnyttää 😀

painonnousu raskausaikana

Nuorempana paino on ollut mulle ihmisarvon mittari

Painonnousu raskausaikana otetaan puheeksi myös terveydenhuollossa. Neuvolassa seurataan painoa alusta alkaen ja itseäni tämä mietitytti paljonkin. Paino on ollut mulle nuorempana muutakin kuin pelkkä numero – se on ollut ihmisarvon mittari. Ennen raskautta en ole tottunut puntaroimaan itseäni, koska koen, että sillä ei ole mitään merkitystä oman hyvinvointini kannalta. Olen normaalipainoinen ja tunnen olossa parhaiten olenko syönyt heikonlaisesti vai hyvin. Jos vaakalukema heilahtaa pari kiloa sinne tänne ei merkitse mitään. Se on normaalia heilahtelua.

Neuvolassa kerrottiin jo aluksi, että sellainen normaali painonnousu raskausaikana on noin 10-15 kg. Kaikki on toki yksilöllistä ja riippuu lähtötilanteesta, onko esim yli-tai alipainoa. Liiallinen raskauden aikainen painonnousu lisää mm. verenpaineen kohoamista sekä raskausdiabeteksen riskiä, joka taas voi vaikuttaa vauvan liialliseen kasvamiseen ja myöhäisempiin sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin. 

Täytyy muistaa sekin puoli, että raskaus ei ole sopivaa aikaa laihduttamiseen, mutta ei myöskään tarvitse syödä kahden edestä (energiantarve kasvaa noin parilla sadalla kalorilla). Raskaus on ennen kaikkea hyvää aikaa tarkastella omia ruokatottumuksia, sillä hyvien valintojen avulla teet hyvää itsesi lisäksi myös vauvallesi. Kohtuus kaikessa on bueno. Herkkuja ei tarvitse kokonaan jättää, mutta ei niitä kannata kaksin käsinkään kiskoa. Jos tekee mieli äärettömästi herkutella, niin tarkastele ateriarytmiä ja sitä saatko tarpeeksi energiaa normaalista perusruoasta. Sitä saa ja pitkääkin popsia! Jos muuten tarvitset apua ruokavalioasioissa, niin laita mulle meiliä yhteys@elinaadasofia.fi – katsotaan homma kuntoon! 

painonnousu raskausaikana

Mennäänpä sitten itse painoon..

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana mun paino putosi jatkuvan pahoinvoinnin ja oksentelun takia. Nyt jos puhutaan avoimesti ja rehellisesti, niin mun lähtöpaino ennen raskautta oli noin 68 kg (puolin ja toisin).  Mun paino on säilynyt aika vakiona vuodesta toiseen normaalien heilahtelujen ohella. Alkuraskaudessa paino taisi tippua jopa noin 4 kiloa, mutta aika pian toiselle kolmannekselle siirryttyä paino alkoi nousemaan. Tässä vaiheessa painonnousu ei huolettanut yhtään vaan tuntui jopa suotavalle. Oli ihanaa kun ruoka taas alkoi maistua sen horror -alun jälkeen. 

painonnousu raskausaikana

rv 10+2 , rv 13+3, rv 16+1

Kesäkuussa ohitettiin raskauden puoliväli ja tässä vaiheessa musta alkoi tuntua yhtäkkiä isolle. Tuntui oikeasti siltä, että maha muuttui palloksi viikossa. Nyt naurattaa oikein se kun ekalla kolmanneksella jo kuvittelin mun vatsan olevan iso…Entä mille tuntuu, kun katson tätä nykyistä vatsaa loppumetreillä? Voi naurattaa vähän lisää! 

Ylläolevassa kuvassa tosiaan rv 10+2, rv 13+3 ja rv 16+1. Alapuolella kuvissa 20+1.

painonnousu raskausaikana

vk 20+1

Siis eihän tässäkään kuvassa näy mitään vatsaa??

Keskiraskauden neuvolassa iski ahdistus

Keskiraskauden neuvolassa rv 22+1 (23.6.2020) paino oli noin 71.8 kg (iltapaino) ja valehtelisin jos sanoisin etteikö se olisi yhtään tuottanut ahdistusta. Yritin unohtaa painon ja keskittyä olennaiseen. Koen, että voin hyvin ja olen tyytyväinen itseeni. Se on pääasia. Mutta tiedättekö, kun tulee se tunne..se tunne joka sanoo, että on isokokoinen. Samanlaisia fiiliksiä koin syömishäiriöaikana ja siitä parantuessani. Tosi hämmentävää kokea niitä samoja tuntemuksia nyt. Ajatukset kasvavan vatsan suhteen ovat olleet muutenkin vaihtelevat. Toisena päivänä rakastan vatsaani, mutta seuraavana päivänä taas saatan tuntea itseni kömpelöksi ja isoksi. 

Nyt Espanjassa ollessa päätin sitten extempore hypätä vaa’alle (11.7.2020) kerta sellainen täällä talolla oli. Puntarin lukema heilahti 74,5 kilogrammaan (iltapaino). Edellisestä neuvolapuntaroinnista oli kulunut 2,5 viikkoa ja tässä ajassa paino oli noussut 3 kg. Tuntuu hurjalle määrälle ajatellen lähtöpainoa (6,5 kg yhteensä). Olinhan pystynyt taas liikkumaankin lähes normaalisti ja herkkujakin syönyt kohtuudella. En ainakaan enempää kuin normaalistikaan ennen raskautta. Jopa vähemmän. 

Allaolevassa kuvasarjassa rv 22+3, rv 23+6 ja rv 24+5. Tänään vaihtui 26+0!

painonnousu raskausaikana

rv 22 +3, rv 23 + 6, rv 24 + 5

Yritän käydä pääni kanssa keskustelua, että kyllähän sitä painoa saa ja pitääkin tulla – se kuuluu raskauteen. Vauva kasvaa tässä vaiheessa raskautta kovaa vauhtia ja painoa myös tuo kaikki se oheistavara siinä sivussa. Kohtu painaa kilon ja istukka puolisen kiloa. Lisäksi kohtu on täynnä lapsivettä, joka ei myöskään ole painotonta. Veren määrä myös lisääntyy kehossa ja samoin yleisesti nesteet.

Ulkonäköä tärkempää on se, että saa kokea tämän ihmeyden.

Vaikka muuttuva keho pelottaakin, on tämä raskaus vaan mielettömän ihana asia. Ja on tuo vatsa myös omalla tavallaan söpö! Mitään en vaihtaisi pois mistään hinnasta. Ulkonäkö on tärkeä asia, mutta tärkeämpää on se, että saa kokea tämän ihmeyden (tässä kohtaa kirjoitusta aloin itkeä) ja olen siitä hyvin kiitollinen. Äidiksi tuleminen rikastuttaa elämää varmasti hurjan paljon.

Onko teitä muita mietityttänyt painonnousu raskausaikana?

Lue myös: Kesä ja ulkonäköpaineet

Raskaus ja matkustelu

xoxo, Elina (Instagram: @elinaadasofia )

 

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti