ITSETUNTO HAKUSESSA

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Hyvän itsetunnon kanssa ei synnytä vaan se rakentuu hiljalleen lapsen kehittymisen, nuoruuden ja vielä aikuisuudenkin myötä. Itsetunto on yleensä herkimmillään nuoruuden murroksessa ja silloin tapahtuvat traumat ja ikävät kokemukset asiat voivat vaikuttaa itsetuntoon negatiivisesti.

Onneksi huonokin itsetunto voi kuitenkin parantua ajan kanssa. Sitä ei kuitenkaan todellisuudessa paranna kehujen saanti, uusi kallis laukku, eikä varsinkaan tykkäysten määrä somessa. Ne voivat pönkittää itsetuntoa hetkellisesti, mutta syvempi ja vahvempi itsetunto rakentuu itsensä hyväksymisen ympärille.

 

Minulla oli huono itsetunto

Minulla oli esimerkiksi nuorena teininä aikoja, jolloin näin peilistä ruman tytön. Inhosin kasvojani yli kaiken, koska nenääni oli haukuttu isoksi. Vihasin nenääni ja samalla aloin inhota itseäni. Samoihin aikoihin, tai ehkä hieman sen jälkeen aloin nähdä ja kokea itseni isona, josta sitten puhkesi syömishäiriö. Syömishäiriön kehittymiseen vaikuttivat myös ikävät pienet lausahdukset, jotka ovat jääneet hyvin muistiin. Kun olin 15 vuotiaana syömässä hyvillä mielin toista kermamunkkia kahvipöydässä, mummini tokaisi: ”varo ettei tuo mene kylkiin”. Juoksin kotiin hetken perästä oksentamaan. Itketti.

Nuorempana myös hävetti lähteä kaupungille ilman meikkiä. Nykyisin sekään ei ole ongelma. Kelpaan itselleni sellaisena kuin olen.

Mistä sitten aloittaa itsetunnon parantaminen?

Mulla itsetunto lähti paranemaan selvästi käsikädessä syömishäiriöstä paranemisen kanssa. Kuntosaliharrastuksesta, voimakkuuden kehittämisestä ja naisellisen vartalon ihannoinnista, missihaaveista sain alkusysäyksen. En halunnut enää näyttää rimpulalle vaan naiselle. Syömishäiriöstä ei parannuta hetkessä vaan ajan kanssa opin olemaan sinut itseni kanssa ja hyväksymään painavamman kehoni. Tässä postauksessa kerron miten saavutin positiivisen kehonkuvan. Hurjimmillaan painoin siis 20kg vähemmän kuin nyt. Opin vähitellen, että minä kelpaan tällaisena kuin olen. En halnnut pilata terveyttäni ulkonäön murehtimisen takia. Elämänjano voitti ja päivääkään en vaihtaisi pois. Oman ajattelumaailman muuttaminen ja arvojen pohtiminen on avainasemassa. Sinun on tajuttava, että ulkopuoliset olosuhteet eivät saa määritellä suhtautumistasi itseesi. Sinun on myös löydettävä rakkaus itseesi. Kun sen löydät, osaat rakastaa muitakin ja näet maailman oikeasti aika ihanana paikkana. Myös onnistumisen kokemukset parantavat itsetuntoa. On tärkeää löytää se oma aito kiinnostuksen kokemus johonkin tekemiseen, oli se sitten kuntosali, jalkapallo tai kasvien keräily. Onnistuminen sinulle tärkeissä asioissa vahvisaa itsetuntoasi.

Ja oli sinulla sitten jokin asia mistä et tykkää itsessäsi, sinulla on oikeus muuttaa sitä asiaa, kunhan teet sen oikeasti itsesi vuoksi, etkä ympäristön seurauksena.

itsetunto

Ole kiitollinen

Itsensä moittimisen sijaan kiitä itseäsi. Mieti missä asioissa sinä olet etuoikeutettu ja hyvä. Mitä asioita sinä osaat. Ole kiitollinen arjen pienistä asioista. Syömishäiriöaikoina moitin itseäni siitä jos en saanut jotain aikaiseksi mitä piti tehdä. Jos en jaksanut, olin p*ska vätys. Parantuessa huomasin, että aina ei ole pakko jaksaa ja ei varsinkaan tarvitse lytätä itseä maanrakoon. Kiitollisuuden avulla minä sain avun. Olen kiitollinen elämästä joka minulla on. Olen nyt jopa kiitollinen tietyllä tavalla syömishäiriöstä, vaikka se oli elämäni hirveintä aikaa. Se oli silmiä avaava kokemus ja osaan nyt nähdä sen ikään kuin ulkopuolisen silmin. Se on kasvattanut minusta vahvan ja ilman niitä kokemuksia en olisi tässä nyt.

Sosiaalinen media luo paineita

Sosiaalinen media luo myös omat paineensa nuorille. Instargam starojen elämä voi näyttää täydelliselle päivästä toiseen, mutta kannattaa silti muistaa kuinka paljon saa aikaan ammattimaisella kuvien käsittelyllä, valokuvauksella sekä kirurgin veitsen avulla. Ne vääristävät paljon todellisuutta. Kenenkään elämä ei ole glamouria 24/7 vaan kaikilla on huonoja päiviä. Eikä myös ikinä tiedä mitä sellaisen ”täydelliseltä killtokuvanukelta” näyttävän ihmisen elämässä oikeasti tapahtuu tai kuinka pahasti hän voi olla rikki sisältä.

 

Itsetunnon rakentaminen ei tapahdu silmänräpäyksessä vaan se on pitkä prosessi. Se vaatii töitä. Tärkeää on oppia ymmärtämään, että elämään kuuluu huonot päivät ja epäonnistumiset, mutta on muistettava, että sateen jälkeen paistaa myös aurinko.

Sinä olet arvokas.

Kuvat: Neea Poutanen

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia

Snapchat: elinaleskinen

Facebook: https://www.facebook.com/ElinaAdaSofia

xoxo, Elina

 

 

Lue nämäkin postaukset

4 kommenttia

Jonna 7.8.2017 - 16:42

Olen törmännyt blogiisi muutaman kerran ja jäänyt lukemaan sitä. Sulla on todella hyviä kirjoituksia, joihin osaa itse hyvin samaistua 🙂 jatka samaan malliin ?

Reply
elinaadasofia 8.8.2017 - 00:39

Moikka Jonna ja kiitos viestistäsi!

Ihana kuulla, että pidät blogistani, saat vinkkejä ja näkökulmia! Voi kiitos kovasti <3

Terkuin, Elina

Reply
"HYI KAMALA KUN OOT ISO NYKYISIN" - Elina Ada Sofia 30.4.2018 - 22:43

[…] Joku on myös väittänyt, että ”huomiohuoraan” netissä ”länkyttämällä” syömishäiriötaustastani. Minä en näe asiaa huomiohuoraamisena, vaan pikemminkin haluan olla varoittavana esimerkkinä muille. Haluan myös luoda toivoa. Oli sitten kuinka huono tilanne tahansa, aina on mahdollisuus parantua, kunhan itse päättää niin. Minulla oli alkava rasvamaksa, luuntiheys laski alle normaalin ja veriarvot olivat päin puuta. Olin kamalassa oksentamisen oravanpyörässä, mutta minä selvisin. Helppoa se ei ollut, mutta kaiken vaivan arvoista. Huomasin jossain vaiheessa myös, että osasin kääntää häpeäni voitoksi. Miksi häpeäisin syömishäiriötaustaani, kun voin hyödyntää sitä auttamalla muita ihmisiä. Haluan jakaa omakohtaisia kokemuksia, jakaa ajatuksia miten minä saavutin positiivisen kehonkuvan ja sain huonon itsetunnon paranemaan.  […]

Reply
ITSETUNTO-OPAS ARKEEN JOKAISELLE - Elina Ada Sofia 11.6.2018 - 11:33

[…] ja voi olla erilainen eri elämän vaiheissa. Olen aiemmin kirjoittanut omasta itsetunnostani täällä. Hyvä itsetunto ei ole itsestäänselvyys tässä maailmassa ja välillä joutuu tehdä paljonkin […]

Reply

Jätä Kommentti