ITSETUNTO-OPAS ARKEEN JOKAISELLE

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
itsetunto-opas

Tämä pieni itsetunto-opas on tarkoitettu sinulle vahvistamaan itsetuntoasi. Itsetunto lähtee rakentumaan lapsuudessa kokemusten myötä, muokkautuu iän karttuessa ja voi olla erilainen eri elämän vaiheissa. Olen aiemmin kirjoittanut omasta itsetunnostani täällä. Hyvä itsetunto ei ole itsestäänselvyys tässä maailmassa ja välillä joutuu tehdä paljonkin töitä sen eteen, että saavuttaisi edes jollain tasolla hyvän itsetunnon.

Itsetunto-opas kertoo sinulle millaisia asioita voit tehdä ja ajatella päivittäin, jotta saisit enemmän itseluottamusta. Hyvä itsetunto tarkoittaa käytännössä realistista kuvaa itsestä, omista mahdollisuuksista ja rajoituksista. Hyvän itsetunnon omaava tietää terveellä tavalla oman arvonsa ilman, että tarvitsisi polkea ketään muuta alas. Haasteet ja heikkoudet eivät myöskään lannista hyvän itsetunnon omaavaa ihmistä, vaan tämä on halukas kehittämään itseään ja oppimaan lisää.

itsetunto-opas

Itsetunto-opas

Pohdi aluksi seuraavia:

 1. Millainen itsetuntosi on nyt asteikolla 1-10 (1 huonoin ja 10 paras)
 2. Mieti mitkä seikat ovat vaikuttaneet itsetuntoosi? Kumpuaako lapsuudesta muistoja vai luotko itse itsellesi liian kovat paineet?
 3. Millainen vaikutus epäonnistumisella on itsetuntoosi?
 4. Millä tavalla onnistumiset vaikuttavat sinuun?

Ota kynä ja paperia. Suunnittele, piirrä ajatuskartta, käytä mitä vain itsellesi mukavalta tuntuvaa keinoa kirjoittaa asiat ylös!

 1. Aseta tavoite, joka on realistinen. Älä heti ensimmäisenä lähde tavoittelemaan kuuta taivaalta, vaan keskity mukavaan tekemiseen. Listaa ylös asiat, joita tykkäät tehdä.
 2. Järjestä itsellesi onnistumisia. Käy treenaamassa edes vähän, siivoa koti, maalaa taulu jos tykkäät maalata jne.
 3. Kehu ystävää ja ota ystävän kehut vastaan. Lopeta itsesi vähätteleminen!
 4. Opettele ottamaan vastaan myös rakentavaa palautetta. Ota palaute vastaan oppimisen kannalta.
 5. Listaa paperille missä olet hyvä, missä olet onnistunut, mitkä ovat parhaita puoliasi?
 6. Palkitse itseäsi. Osta itsellesi esim. hemmotteluhoito tms kun onnistut jossakin.
 7. Mieti, vain sinä vietät itsesi kanssa koko elämäsi ajan. Etkö haluaisi, että kehosi voi hyvin, jaksaisit arjessasi jne. Huolla kehoasi ja mieltäsi.
 8. Ajattele, että olet arvokas yksilö, uniikki sinä! Ei ole toista samanlaista ja se juuri tekee sinusta erityisen. Meillä kaikilla on ominaisuuksia, jotka tekevät meistä meidät. Meidän tulisi kehittää omia hyviä puoliamme ja vahvuuksiamme.
 9. Salli itsesi tuntea kaikki eri tunteet. Välillä olemme surullisia ja välillä iloisia. Välillä meitä suututtaa ja saatamme olla kateellisia jollekin toiselle. Toisinaan taas olemme väsyneitä. On erittäin ok, tuntea myös negatiivia tunteita, niitä ei tarvitse hävetä! Vaikka negatiivinen tunne on, noh, negatiivinen ja inhottava, älä silti pakene sitä. Pyri mielummin pohtimaan mistä tunne johtuu ja mikä siihen oikeasti auttaisi.
 10. Pidä kiitollisuus – ja / tunnepäiväkirjaa. Pienet arjen asiat saavat mielemme positiiviseksi kunhan vain keskitymme niihin ja tiedostamme ne. Tunnepäiväkirjan pitäminen voi taas auttaa sinua selkeyttämään millaisia tunteita tunnet. Nouseeko joku tietty tunne ylitse muiden?

Tärkeää on muistaa, että hyvä itsetunto ei rakennu yhdessä yössä. Omat kokemuksesi ovat muokanneet itsetuntoasi ja sinun on tärkeää oivaltaa kokemustesi mahdollinen vaikutus, jotta pääset työstämään tuntemuksiasi. Pikku hiljaa alitajuntasi saa viitteitä positiivisesta minäkuvasta ja näin hyvä itsetunto voi alkaa rakentua. Ajan kanssa.

itsetunto-opas

Kaunis Minä

Perustimme Fitnessmalli 2017 -kilpailussa 2.tulleen Annin kanssa Kaunis Minä-projektin, jonka idea on kannustaa kaikkia, niin naisia kuin miehiä, hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Jaamme sosiaalisessa mediassa itsetuntoon ja kehopositiivisuuteen liittyviä vinkkejä, sekä pidämme yrityksille Kaunis Minä-luentoja. Kaunis Minä-luennot räätälöimme aina asiakkaan tarpeen mukaan, välillä pidämme enemmän luentoja, kun taas joskus on paikallaan erilaiset yleisön kanssa tehtävät harjoitukset. Anni on pitkän linjan rautainen ammattilainen liikunta-alalla ja itse olen terveyden huoltoalan ammattihenkilö sekä myöskin tuleva personal trainer. Näin ollen otamme välillä Kaunis Minä-luentopaketteihin mukaan myös liikuntaa ja ravitsemusta asiakkaan näin toivoessa. Kokonaisvaltainen hyvinvointi lähtee sisältäpäin ja näin ollen ravitsemus & oikeanlainen liikunta ovat myös tärkeässä roolissa. Olemme Annin kanssa kärsineet itsetunto-ongelmista nuorempana ja haluamme näin toimia positiivisen kehonkuvan ja paremman itsetunnon puolestapuhujina.

Kaunis Minä -projektista ja ajatuksistamme voit lukea lisää täältä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mahtavaa viikkoa kaikille, ollaan lempeitä itsellemme.

Lue myös:

Itsetunto hakusessa

Kiitollisuus – tärkeä voimavara

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

2 kommenttia

Kehuminen parantaa itsetuntoasi! - Elina Ada Sofia 13.5.2018 - 13:10

[…] Itsensä hyväksyminen […]

Reply
Kesäsuunnitelmat - Elina Ada Sofia 11.6.2018 - 11:35

[…] Itsensä hyväksyminen […]

Reply

Jätä Kommentti