Voin syödä mitä vaan – intuitiivinen syöminen

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Mä oon jo pitkään syönyt intuitiivisesti, eli kuunnellut omaa kehoa ja syönyt silloin kun on nälkä. Syön myös sitä mitä tekee mieli syödä eli mikään ei ole kiellettyä – tämän koen ehdottomasti parhaaksi vaihtoehdoksi, paitsi jos on allergioita tms erikoisruokavalioita.

Intuitiivinen syöminen on hyväksi

Haluan syödä pääosin puhtaita kotitekoisia ruokia ja paljon kasviksia, koska niistä tulee hyvä ja energinen olo. Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä ettenkö voisi käydä esim mäkkärissa tai ostaa karkkipussia. Mentaliteettini onkin, että ostan herkkuja silloin, kun sille tuntuu. En enää laadi itselleni tiukkoja kieltolistoja mistään ja tuntuukin, että se on tuonut sellaisen rentouden koko syömispolitiikkaan, mikä on oikeesti tosi jees pitkän syömishäiriöhistorian jälkeen. Pelkäsin joskus tosi pahasti sitä, että voinko enää ikinä syödä normaalia ruokaa tai ajatella normaalisti ruokailuista. Pelkäsin myös etten ikinä pysty lopettamaan oksentamista. Kiitollinen olo, että paljosta on selvitty.

Jos palataan vielä hieman kieltoihin, niin kokemuksen rintaäänellä sanon, että kiellot vaan lisäävät himoja tätä kiellettyä asiaa kohtaan. Ei siis ihme, että ne kuuluisat karkkilakot ovat päättyneet huonosti ja loppuneet ennen aikojaan. Joskus taas, kun olen kokeillut herkkupäivää, niin silloin on tullut vedettyä karkkia kaksin käsin, vaikkei ole oikeasti tehnyt edes mieli. Pitihän herkkupäivä kuitenkin hyödyntää, koska huomenna sitä ei enää ollut 😀 Nykyisin siis saatan ostaa esim karkkia useana päivänä putkeen, välillä taas en muutamaan päivään. Välillä saatan ostaa ison karkkipussin, joskus syön sen kerralla kun taas toisinaan siitä riittää vaikkapa viikoksi. No stress.

Uskallan myös väittää, että herkkuhimot loppuu siihen, kun elimistö ja mieli saa tarpeeksi ravinteikasta ruokaa.  Mä oon ollut lähes tulkoon koko elämäni pahimman luokan sokeriaddikti, mutta kappas kun aloin OIKEASTI panostamaan ravintoon ja syömään riittävästi – ei herkkuja tee enää samalla tavalla mieli. Jos ja kun niitä herkkuja tekee mieli, niin voin hyvin syödä vaan pari karkkia ja that`s it. Enää ei ole sellaista pakottavaa tarvetta vetää aina koko pussia kerralla, vaikka välillä näinkin tapahtuu kuten aiemmin jo mainitsin. Eikä siinä oo mitään väärää. Herkuttelu kuuluu elämään siinä missä muukin.  

Jos on tullut syötyä hieman ”epäterveellisemmin”, niin huomaan sen usein melko pian kropassa (sekä mielessä) ja alkaa tehdä mieli freshiä kotitekoista ruokaa. Tää on just sitä intuitiivista syömistä parhaillaan! Kuuntelee kroppaa mitä se haluaa.

Oletko sinä intuitiivinen syöjä? Entä toimiiko sinulla totaalikieltäytyminen?

Ps. Instassani on meneillään ihana arvonta liittyen otsikkokuvan laukkuun. Käykäähän osallistumassa!

Kuvat: Laura Laukka

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

2 kommenttia

Life with Satu 13.8.2019 - 10:01

Intuitiivinen syöjä jollain tasolla, mutta tällä hetkellä menen omasta halustani tiukalla ruokavaliolla ja treenaamisella. Haluan vähän haastaa itseäni. KOhtuus kaikessa ajatelulla sain 30kg pois kropastani aikanaan, mutta nyt kun terveys on tullut takaisin on aika kiristää vähän ja opetella vielä enemmän kasviksia ja muita, joita tämä 3kk puserrus ruokavalio kyllä opettaa.

Reply
Elina Ada Sofia 15.8.2019 - 02:06

Heippa!

Kuulostaa hyvälle, välillä pitääkin haastaa itseä! 🙂

Reply

Jätä Kommentti