MITÄ ON RIITTÄVÄ SYÖMINEN?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Minulla meni paljon aikaa opetellessa mitä oikeasti tarkoittaa riittävä syöminen. Niinkuin olen aiemminkin kirjoittanut, oma syömishistoriani on ollut melko myrskyinen ja paljon on tehty asioita kantapään kautta. Syömishäiriöaikoina söin liian vähän ja oksentelin, joten aineenvaihdunta hidastui ja kroppa ajautui sille kuuluisalle säästöliekille, josta olen kirjoittanut täällä. Pelkäsin lämpimiä ruokia ja napostelin silloin tällöin aina jotakin. Välttelin syömistä pitkälle päivään saakka. Voi kunpa olisin tuolloin tiennyt ja osannut ajatella järkevästi, että kalorit ja ruoka eivät ole lainkaan huono asia.

Enemmän on parempi

Nyt ymmärrän, miksi tulee syödä riittävästi ja riittävän usein. Huomaan heti, että mielitekojen määrä kasvaa jos olen syönyt liian vähän. Mielummin syön tarpeeksi joka päivä kuin kituutellen. Jos söisin niukasti, löytäisin itseni vain loppujen lopuksi ahmimassa herkkuja niiden vajaakalorien edestä. Olette varmaan huomanneet mitä tapahtuu kun olette syöneet aamulla ja lounaalla tosi vähän ja sitten työpäivän jälkeen on edessä kauppareissu? Ostoskoriin tarttuu todennäköisesti muutakin kuin mitä oli alunperin suunniteltu. Minä ainakin huomaan, että jos syön aamulla ja päivällä oikeasti riittävän isot annokset niin se vaikuttaa ihan älyttömästi loppupäivän mielitekoihin. Ruokarytmissä pysyy helpommin säännöllisyys ja nälkä heräilee tasaisin väliajoin. Tunnen myös, että aineenvaihdunta pelaa. Ja oikeasti sitä normaalia kotiruokaa saa syödä PALJON ilman että lihoisi. Kunpa olisin senkin ymmärtänyt silloin joskus.

Aamupalalla leipää, munia, tuorepuuroa, proteiinismoothieta ja kasviksia

Mikä on riittävää?

Riittävällä syömisellä ja ravinnolla en tarkoita, että pitäisi olla koko ajan puputtamassa ruokaa ja hakemassa kaloreita Makuunista tai snägäriltä. Näitäkin voi toki syödä välillä, mutta suosittelen mielummin lisäämään puhtaan kotiruuan määrää. Painotan vielä uudelleen, että puhtaasta kotiruuasta ei liho helpolla. Ihmisillä on toki eroja kulutuksen suhteen, mutta kenenkään ei pitäisi olla alle 1500 kcal dietillä. Normaali aikuinen saa syödä noin 2000-3000 kcal ilman, että paino nousee. Lisäksi treenaava tarvitsee vielä vähän enemmänkin. Riittävä ja säännöllinen syöminen laittaa koko kropan aineenvaihduntaa myöten toimimaan. Huomaat myös, että riittävän syömisen avulla treeneistä saa kaiken hyödyn irti ja kehitystä tapahtuu positiiviseen suuntaan. Jaksamisen taso on aivan eri levelillä kun kroppa saa polttoainetta. Minulla oli koko keho päätä myöten totaalisen jumissa ja en jaksanut kunnolla mitään ruokavalion ollessa liian niukka ja muutenkin päin mäntyä. Aineenvaihdunnan buustaamisesta olen kirjoittanut aiemmin täällä.

Kotitekoiset bataattiranut ! Ohje täällä.

 

Tässä muutama helppo ja terveellinen ohje kotitekoiseen ruokaan:

Kotitekoinen riistamakaronilaatikko ohje.

Täydellisen rapsakat bataattiranskalaiset ohje.

Tulinen bataatti-vuohenjuusto keitto  ohje.

Yhteenvetona

Nämä minä olen kokenut toimiviksi:

-Panosta puuhtaaseen ja laadukkaaseen kotiruokaan

-Syö tasaisesti n. 3- 4 tunnin välein

-Panosta pääruokiin eli aamupalaan, lounaaseen ja illalliseen

-Älä pelkää hiilihydraatteja! Treenaava tarvitsee niitä erityisesti 🙂

-Uskalla syödä. Kun aineenvaihdunta toimii, näläntunne herää ja sen tehtävänä on kertoa sinulle milloin tulee syödä. Ja jos nälkä herää tunnin kuluttua ”pääruokailusta” niin kannattaa pohtia söikö varmasti tarpeeksi.

Artikkelikuva: Oleg Oksanen

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

 

 

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti