AINEENVAIHDUNTA JUMISSA? HUOMIOI NÄMÄ 6 ASIAA!

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
Aineenvaihdunta

Olen onnistunut jumituttamaan aineenvaihduntani syömishäiriön seurauksena. Aineenvaihdunta prosessin käynnistäminen uudelleen ei ollut helpointa hommaa ja se koko prosessi vei aikansa, mutta oli ehdottomasti sen arvoista. Listasin omia kompastuskiviä ja vinkkejä miten aineenvaihduntaa voi herätellä uudelleen mikäli se on jumissa. Meidän rakas kehomme on älyttömän viisas ja se osaa kyllä korjata virheet kunhan annamme sille työkalut siihen. 

AINEENVAIHDUNTA JUMISSA?  TARKISTA NÄMÄ

1.Tarpeesi olisi kiinteytyä muttet kiinteydy. Tarkista syötkö tarpeeksi treenimäärääsi nähden. Aineenvaihdunta voi nimittäin olla jumissa liian tiukan ruokavalion takia (nimimerkillä kokemusta on). Kenties syöt myös liian vähän hiilareita? VINKKI: Suosittelen, että lisäät pikkuhiljaa hiilareita ruokavalioosi. Minä ainakin huomasin treenitehojen nousevan ja kropan, aineenvaihdunnan, suorastaan lähtevän rullaamaan kun huomasin, että hiilarit ei olekaan se synti. Hiilarit ovat elimistön polttoainetta ja siksi tärkeä!

2.Skippaatko treenin jälkeisen syömisen? Monilla saattaa olla harhaluulo, että treenit menee hukkaan jos syö heti perään jotain (nimimerkillä kokemusta on tästäkin). VÄÄRIN! Kroppa ja aineenvaihdunta tarvitsee ja suorastaan huutaa energiaa. Kehitystä ei tapahdu ilman treenin jälkeistä tankkausta, samoin palautuminen ei pääse käynnistymään. VINKKI: Minä pyrin syömään treenin jälkeen kunnon ruoka-aterian jos mahdollista, mutta jos esim lounaaseen on vielä aikaa, nappaan proteiinijuoman ja banaanin. Vaihtoehtoisesti voit syödä esim raejuustoa, rahkan ja joku muu hedelmä. Pääasia kuitenkin on, että syöt proteiinia ja hiilaria.

Aamiainen o päivän tärkein ateria, joka käynnistää aineenvaihdunnan yön jälkeen!

3.Syötkö säännöllisesti? Ateriavälit tulisi pyrkiä pitämään sopivan mittaisina, hyvä aikaväli on 3-4 tuntia. Syömällä säännöllisesti kehosi tietää, että hei, ei hätää, ruokaa on tulossa ja näin se uskaltaa myös aineenvaihdunnalla kuluttaa enegiaa. VINKKI: Suunnittele etukäteen lounaat ja illalliset sekä pidä kaapeissa terveellisiä välipaloja, kuten hedelmiä, rahkaa, raejuustoa, riisikakkuja, leipää, puuroa jne. Mulla on myös laukussa usein mukana Delight proteiini- ja välipalapatukoita, jos nälkä yllättää sellaisessa paikassa ettei kauppaan pääse. Ja vähän muulloinkin 😉 meinaan ovat super hyviä!!

4.Huollatko kehoasi? Venyttelemällä ja huoltamalla kehoasi saat lihaksista nesteet liikkeelle ja onhan se olo nyt paljon mukavampi liikkuvana! VINKKI: Minä käytän triggerpoint rullaa, josta kerroin tässä postauksessa. Paikallinen aineenvaihdunta saa buustia rullailun avulla!

Ihanan pirtsakka Triggerpoint rulla!

5. Oletko jatkuvasti stressaantunut? Stressaantunut keho saa lisämunuaiset erittämään liikaa ns. stressihormonia, kortisolia. Liika kortisoli hidastaa aineenvaihduntaa ja aiheuttaa monia ikäviä oireita, kuten suolistovaivoja, univaivoja ja immuunijärjestelmäkin heikkenee. VINKKI: Nuku riittävästi ja muista relata. Ota omaa aikaa ja lähde vaikka vaeltamaan metsään jos sellainen läheltä löytyy. Hengitä syvään ja keskity itseesi.

6. Juotko vettä tarpeeksi? Vesi vanhin voitehista. Aivokudos, veri ja oikeastaan koko kroppasi koostuu suurimmaksi osaksi vedestä, joten sillä on luonnollisesti tärkeä merkitys moniin aineenvaihdunnallisiin prosesseihin elimistössä.  VINKKI: Juo vettä 2-3 litraa päivässä. Jos hikoilet runsaasti, nestettä tulisi saada vieläkin enemmän. Mä pyrin juomaan 4 litraa päivässä. Jos veden juonti tökkii, niin lisää veden sekaan esim. sitruunaa tai kurkkua! Se tuo kivaa makua veteen 🙂

xoxo, Elina

 

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti