Kun muutoksen tuulet puhaltavat, jotkut rakentavat muureja ja toiset tuulimyllyjä

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
elämänmuutos

Elämässä tulee eteen paljon muuttujia. Joko jokin asia ympärilläsi muuttuu tai sitten sitä itse muuttuu. Elämänmuutos voi olla väistämätön tai omasta halusta tapahtuva. Muutokset voivat olla myös niin hyviä kuin huonojakin ja ne voivat helppoja tai vaikeita. Usein elämänmuutos vaatii paljon sisua ja työtä, prosessointia oman pään sisällä. Esimerkkejä isoista elämänmuutoksista ovat avioero, irtisanominen työstä, painonpudotusprosessi, alkoholiriippuvuudesta eroon pääseminen, lapsen saaminen, läheisen kuolema, ulkomaille muutto jne. Suhteellisuus tässäkin, joku kokee isona asiana jonkun mikä toiselle on pieni. Toisen kokemuksia ei saa vähätellä.

Elämänmuutos – asennekysymys

Tärkeintä on se, miten suhtautuu elämänmuutoksiin. Niistä ei pidä ahdistua. Aluksi tietysti joku hankala muutos voi ärsyttää ja luoda ahdistuneen ilmapiirin, mutta yritä silti löytää jotain positiivista asiasta. Näin pääset hankalan muutoksen yläpuolelle ja elämästä tulee oikeasti helpompaa. Elämässä kun mikään ei välttämättä mene niin kuin on suunnitellut vaan muutokset kuuluvat asiaan. Se, miten suhtaudut muutokseen, on asian ydin ja tärkeä oivaltaa. 

Oma halu muuttua

Esimerkiksi omalla kohdallani syömistottumuksien muuttaminen oli aluksi hankalaa, mutta ymmärsin sen olevan väistämätöntä. Enhän voisi ikuisesti syödä yksipuolisesti ja liian niukasti, saati sitten oksentaa. Muutos lähti omasta halusta muuttua eli oltava motivoitunut muuttumaan.  Ja oli tietysti löydettävä oikeat työkalut muutoksen tueksi. Kirjoittaminen oli minulle tärkeä apu, samoin äidin kanssa puhuminen. Vaikeiden asioiden kirjoittaminen paperille ja jatkuva pohdiskelu antoi uusia näkökulmia sekä ymmärrystä itseen. Aikaisemmin kirjoitin, että terapiasta en kokenut olevan apua, koska silloin en ollut tarpeeksi rohkea ja motivoitunut tekemään muutosta. Ymmärsin hyvin miten piti syödä, muttei minusta ollut siihen käytännössä. Tuntui, että ainoa joka todella ymmärsi minua ja sairauttani oli äitini. Se oli rankkaa, jos muut läheiset eivät tajunneet sitä, että syömishäiriöstä ei parannuta sormia napsauttamalla. Itketti ettei voinut onnistua heti. Pienin askelin sitä kuitenkin tehtiin muutos läpi harmaan kiven ja se kannatti. Voin rehellisesti sanoa, että olen nyt onnellisempi kuin koskaan ennen.

elämänmuutos

Selvitymisen avaimia elämänmuutoksiin:

-Mieti asennettasi, johtuuko motivaation puute kenties siitä. Minulla esimerkiksi oli tietoa ja ymmärrystä siitä mikä on oikeanlaista syömistä mutta käytäntö oli hakusessa. Täytyy opetella sovittamaan tieto käytäntöön.

-Läheisien tuki ja kannustaminen. Läheisiltä saa tsempin lisäksi myös näkemyksiä ulkopuolisen silmin. Think outside the box -ajattelu on hyödyllistä!

Takapakit kuuluvat muutosprosessiin. Syömishäiriöstä ei parannuta sormia napsauttamalla niinkuin aiemmin jo mainitsinkin vaan prosessi ottaa aikaa ja vaatii taistelutahtoa.

-Kirjoita ajatuksiasi paperille. Mieti mitä haluat elämältäsi ja miten paljon olet valmis tekemään?

-Olen rohkea. Joskus täytyy tehdä pelottavaltakin tuntuvia asioita elämässä, jotta saisi asiat raiteilleen. On uskallettava.

– Positiivinen ajattelu. Tätä painotan jokaikisessä asiassa, koska se vaan yksinkertaisesti kannattaa! Tottakai saa olla välillä huonoja päiviä ja valittaa asioista, jotka ei toimi, mutta on eri asia ajatua kokonaan synkkyyteen ja nähdä joka asiassa vain pimeitä puolia. Ajatuksen ja tahdon voima on valtava siinä mitä teetkin!

 

Näihin ajatuksiin, ihanaa päivää ja voimaa sinulle <3

Otsikko: kiinalainen sananlasku

Kuvat: Anni Vallius <3

Seuraa minua myös @elinaadasofia

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti