PALAUTE – UHKA VAI MAHDOLLISUUS?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
palaute

Tuntuu, että osalla meistä suomalaisista on vaikeuksia ottaa vastaan palaute sekä antaa palautetta. Ja nimenomaan antaa sitä rakentavaa ja positiivista palautetta. Toki poikkeuksia löytyy, mutta usein suomalaiset mielletään negatiivisuuteen taipuvaisiksi niin palautteen ottamisen kuin antamisenkin suhteen.

Onhan palautteen antaminen ja vastaanottaminen ihan oma taitolajinsa! Toiset ovat siinä hyviä ja toiset huonoja.

Palaute – uhka vai mahdollisuus?

Urheilijat ovat varmasti kaikista tottuneimpia ottamaan vastaan kritiikkiä ja erilaisia korjausehdotuksia suorituksiinsa. He eivät yleensä ota palautetta pahalla, vaan ajattelevat sen enemmänkin mahdollisuutena parantaa ja nähdä sellaisia näkökulmia mitä ei itse ole hoksannut. Voi tietysti olla, että joku kokee rakentavankin kritiikin kolauksena itsetunnolle ja ei kestä sitä. Vaikeaa olla vaiti ja ottaa palaute mukisematta vastaan.

Asiakaspalvelussa työskentelevät saavat varmasti osakseen niin negatiivista kuin myös positiivistakin palautetta. Joko ihan suoraan kasvotusten tai sitten palautelomakkeiden kautta. On esimerkiksi ihana saada labrassa suoraa palautetta siitä, kuinka ystävällisen ja turvallisen ilmapiirin loin lapsen näytteenottotilanteeseen. Tai kuinka huolehtivainen olin vanhasta rouvasta, joka ei meinannut löytää takaisin lääkärin huoneen luokse.

Palaute anonyymeiltä

Jos palataan vielä siihen negatiiviseen palautteeseen, on aivan eri asia antaa rakentavaa ja kannustavaa palautetta kuin haukkua suoraan pataluhdaksi. Monesti esimerkiksi bloggareille annetaan helposti anonyyminä juurikin sitä negatiivista palautetta tai pahimmassa tapauksessa pelkkiä haukkuja. Toki niitä ihaniakin anonyymeja onneksi löytyy, jotka osaavat ilmaista asiansa hienotunteisesti ja rakentavasti, vaikka se olisikin negatiivista. Ja sitten löytyy tietysti paljon niitä, jotka osaavat keskittyä positiivisiin puoliin ja antavat vain kannustavaa palautetta. Hyvä tapa palautteen antamisessa on taas käyttää sitä kuuluisaa älynystyrää ja miettiä miltä omat sanomiset itsestä tuntuisivat.

Omalla kohdallani saamani palaute on ollut erittäin positiivista, juurikin bloggaamisen ja tekstieni suhteen. Iso kiitos kaikille siitä <3 Olette tärkeitä kun tsemppaatte ja olen kiitollinen mahdollisuudesta inspiroida muita.

Rakentava palaute vahvuudeksi

Jos taas saan yleisesti palautetta asiasta, jota voisin jotenkin muuttaa, yritän aina miettiä miten osaisin mukauttaa palautteen omaan toimintaani. Pohdin ja mietin miten voisin kehittyä. Pyrin kääntämään kritiikin vahvuudeksi ja oppimaan siitä.

Palautteen vastaanottaminen on loppujen lopuksi hyvin tärkeä taito elämässä. Sitä opetellaan jo lapsena ja sen opettelu jatkuu aikuisuuden työelämään ja ihmissuhdekuvioihin saakka. Jos emme jaksa kirjoitella palautelomakkeita joka kolkassa, niin miksi emme sanoisi niitä positiivisia ja rakentavia asioita suoraan sillä hetkellä? Se ei vaadi muuta kuin suun avaamisen.

Nyt heitänkin pallon sinulle. Miten sinä otat vastaan palautetta? Ja annatko ylipäätään palautetta? 🙂 Kasvotusten, netissä vai palautelomakkeiden kautta?

 

Lue myös

Einesruoka – oletko yhtä säilöntäainetta koko ihminen?

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

 

 

 

Lue nämäkin postaukset

4 kommenttia

Veli_K 21.9.2017 - 11:36

Moikka Elina!

Hyvä asiakokonaisuus, jota harvempi varmaankaan tutkailee itsessään. Kyllähän sitä tässä itse kukin välillä sortuu ottamaan liikaa kierroksia, kun kolahtaa arkaan kohtaan. Aina ei onnistu kritiikin kääntäminen vahvudeeksi ilman pientä hampaiden kiristelyä. Se on kai luonnollista, mutta tällöin täytynee yrittää keskustella peilikuvansa kanssa, että voisiko asiaa mitenkään viedä eteenpäin omalla kohdalla. Taidanpa ottaa ekan session itseni kanssa jo tänään 😀

Aurinkoa syksyysi 🙂

Reply
elinaadasofia 21.9.2017 - 22:57

Heippa Veli_K!

Näinhän se on! Välillä on itse kunkin hyvä katsoa peiliin ja laskea vaikka kymmeneen 🙂 Minäkin suodatan aika lailla kaikenlaista, mutta jos joku alkaa tarpeetomana arvostelemaan ja esim haukkumaan minua typeräksi bimboksi, niin kyllä se siinä vaiheessa menee tunteisiin. 😀 ainakin hetkellisesti..mutta kyllä se aina siitä laantuu 🙂

Aurinkoa sinun syksyyn myös! 🙂

Reply
Linda 21.9.2017 - 13:15

Tosi kiva ja ajatuksia herättävä postaus! Mä oon saanut viime aikoina harjoitella palautteen vastaanottamista ihan tosissaan, kun aloitin uuden koulun ja siellä saadaan ihan oikeesti kunnolla palautetta meidän töistä. Pitää vaan sisäistää se, että kritiikki on se juttu jonka avulla voi kehittyä paremmaks. Kehut on kivoja, mut ei varsinaisesti kovin eteenpäinvieviä 😀

Reply
elinaadasofia 21.9.2017 - 23:00

Kiva kuulla, että tykkäsit!

Juurikin noin! Palautteet, varsinkin koskien tekemisiämme/töitämmme, ei pidä ajatella henkilökohtaisena haukkumisena vaan juurikin mahdollisuutena oppia ja parantaa 🙂

Kivaa syksyä!

Reply

Jätä Kommentti