VATSALIHAKSET KUNTOON OIKEAOPPISESTI – MITEN?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
vatsalihakset

Vatsalihakset tuntuu olevan aina jotenkin tosi kuuma puheenaihe ja varsinkin lomakausia kohden kaikki ryhtyy tavoittelemaan sitä kuuluisaa sixpäkkiä. Monet turhautuvat helposti, vaikka ovat niin tunnollisesti tehneet jokaikisen vatsarutistuksen mitä lehdessä kerrottiin. Onko tuttu tunne? Ei tuloksia vaikka treenaisi kuinka paljon?

Jokaisella meillä on vatsalihakset. Usko tai älä! Vaikkei ne näy ulos päin niin siellä ne vaan ovat. Ja jotta vatsalihakset näkyisivät, tarvitaan tarpeeksi alhainen rasvaprosentti. Vatsalihaksia ovat suora vatsalihas, ulompi vino vatsalihas, sisempi vino vatsalihas ja poikittainen vatsalihas. Vatsalihasten tehtävä on palvella meidän hyvinvointia. Vatsalihakset auttavat selän koukistuksessa, vartalon kiertämisessä ja ne myös säätelevät vatsaontelomme painetta ja suojaavat sisäelimiä.

Vatsalihakset syntyvät keittiössä

Monet kuvittelevat, että tekemällä satoja tuhansia vatsaliharutistuksia saataisiin sixpäkki näkyviin. Asia ei kuitenkaan mene niin, vaan meidän pitäisi saada myös jotain niiden vatsalihasten päältä pois jotta ne näkyisivät, eikö kuulosta loogiselle? Ruokavalio tulisi laittaa ensimmäisenä kuntoon ennen kuin alkaa edes haaveilemaan vatsalihasten näkyvyydestä. Ei ole turha sanonta se, että vatsalihakset tehdään keittiössä. Avainasemassa on säännöllinen, puhdas kotiruoka, joka sisältää riittävästi proteiinia. Pidä herkuttelut ja alkoholi kohtuudessa.

Vatsalihaksia kannattaa treenata monipuolisesti

Meidän kehomme on suunniteltu niin, että kaikki lihakset toimivat yhdessä. Järkevästi ajateltuna tekemämme harjotteiden tulisi palvella sitä miten kehomme toimii eikö? Parhaimpia mahdollisia harjotteita olisi täten toiminnalliset treenit (kokonaisvaltaista kehon kuormitusta). Oman kokemuksen rintaäänellä sanottuna toiminnalliset treenit ovat oikeasti niitä jotka kehittää sitä fyysistä kuntoa (ja auttaa saamaan ne vatsalihakset näkyviin) ihan älyttömän hyvin versus se, että teet vain vatsapäivän, hauis-ojentajapäivät, selkäpäivän jne kerrallaan. Toki näitä eristettyjä liikkeitäkin, joissa keskitytään vain yhteen lihakseen kerralla, voidaan tehdä siinä sivussa myös.

VINKKI: Minun suosimaan toiminnalliseen treeniin pääset kurkkaamaan videon kera täällä. 

Toiminnallisissa treeneissä vatsalihakset ovat aina aktivoituneita ja tekevät monipuolisesti töitä joka suunnasta.

Aerobisella treenillä yhdistettynä järkevään painoilla treenaamiseen saadaan siis kasvatettua energiankulutusta ja samalla poltettua rasvaa koko kehosta -> alhaisempi rasvaprosentti -> vatsalihakset esiin.

VINKKI: Kävin vastikään kokeilemassa Flow Joogaa, joka oli muuten ihan älyttömän hyvä core-treeni. En enää ihmettele yhtään miksi joogaajilla on kroppa niin tikissä. Jooga on vatsalihastreeniä parhaimmillaan. Oikeaoppinen hengitys yhdistettynä järkeviin kehonlikkeisiin puree vatsaan todellakin.

Lepää

Vatsalihakset ovat samanlaiset lihakset kuin muutkin elimistömme lihakset eli nekin tarvitsevat lepoa. Älä siis väännä vatsoja niitä joka päivä vaan anna niillekin palautumisaikaa.

(c)Oleg Oksanen

Uskalla haastaa itseäsi

Järkevin tapa kaiken treenaamisen suhteen on se, että silloin kun treenaat niin treenaa kunnolla ja kovaa ennemmin kuin vähän sinne päin ja joka päivä. Toki omaa kroppaa kannattaa kuunnella ja välillä kevyt treeni on myös paikallaan. Kannustan silti haastamaan itseäsi ja menemään oikeasti sinne mukavuusalueen ulkopuolelle! Mukavuusalueen ulkopuolella tapahtuu nimittäin se kuuluisa kehittyminen.

Miettikääs myös ihmiset sitä, että, meidät on alunperin luotu liikkumaan ja olemaan pystyasennossa. Mikä on sitten nykypäivänä meidän yleisin asentomme, jossa tuppaamme viettämään ison osan ajasta? ISTUMINEN. Istumme työssämme ja vapaa-ajallamme paljon.  Silloin vatsalihakset, eivätkä oikeastaan mitkään lihakset pääse oikeuksiinsa.

(c) Oleg Oksanen

PS. Trainer4You tietopankki , joka on muuten super hyvä saitti mikäli kaipaat vinkkejä treeniin ja ruokavalioon. Rekisteröityminen Trainer4You tietopankin lukijaksi on maksutonta! Kuuntelin sieltä mm. vatsalihaksista kertovat pienet luennot, jotka piti PT & fysioterapeutti Ari Pekka Lindberg.

Mitkä on sun parhaat vatsalihasvinkit? 🙂

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti