SÄÄSTÖLIEKKI – MITEN PÄÄSIN SIITÄ EROON?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
säästöliekki

Säästöliekki voisi olla suomennettuna energiavajeen aiheuttama aineenvaihdunnan sopeutuminen alhaisempaan kulutukseen. Säästöliekki ei synny muutaman viikon kalorivajeen aikana syödessä vähemmän kuin normaalisti. Normaalilla tarkoitan säännöllisesti urheilevan henkilön ruokamäärää, jossa kalorit pyörivät 2000-3000kcal lieppeillä. Säästöliekiksi kutsuttu elimistön tila syntyy kun kuukausitolkulla tai jopa vuosia ollaan syöty liian vähän (noin 1000-1500kcal) kulutukseen nähden. Aineenvaihdunta häiriintyy väistämättä kun edellämainitulla kalorimäärällä harrastetaan vieläpä järjetön määrä liikuntaa, joka useimmiten on tupannut olemaan vielä sitä mahdollisimman kuluttavaa eli pitkiä juoksulenkkejä ja tuntitolkulla raskasta ryhmäliikuntaa. Lopputuloksena on vain hormonitoiminnan häiriöt, väsymys, ylilyönnit, kilpirauhasen ja monen muun elimen ongelmat sekä taitaa se parisuhdekin saada särönsä.

säästöliekki

Jossain vaiheessa tulee väistämätön stoppi

Ihmiskeho jaksaa aikansa tälläistä rulianssia, mutta jossain vaiheessa tulee stoppi ja väsymys. Pinna voi olla herkässä ja ei ihme jos alkaa itkettää vaikkapa painavien kassien kantamisessa. Siinä tietyssä vaiheessa paino ei vain enää putoakaan, vaikka kalorit vähenisi entisestään. Elimistö on ajettu stressitilaan, joka sekoittaaa hormonitoimintoja ja näin ollen kroppa alkaa keräämään rasvaa( Täältä (avaa uuden välilehden) pääset lukemaan kun minun maksani rasvoittui), treenitehot heikkenee, iho menee huonoon kuntoon, samoin hiukset ja olo on paska. Ja se yksikin ylimääräinen omena lihottaa kun sen väsymys-itku-huonovintisuuspäissäsi syöt. Ei niin kiva kierre vai mitä?

Tähän tilanteeseen ajatutuu helposti syömisongelmaiset ja pussikeittolinjalle jumahtaneet ikilaihduttajat. Paino ei putoa vaikka syödään vähän ja crossaria hinkutetaan niin maan helkkaristi.

säästöliekki

Säästöliekki – miten se sammutetaan ?

Niin pelottavalta kuin se kuulostikin silloin, mutta oli alettava vain syömään. Annos annokselta lisättävä aterioita, kalorimäärää ja sitä kautta sitten kulutustasoa. Oli myös laitettava juoksulenkkarit hyllylle hetkeksi. Tämä koko prosessi voi ja yleensä ottaakin aikansa, mutta voin kertoa, että on sen arvoista!!! Voisin laittaa tähän miljoona huutomerkkiä. Askel askeleelta mentiin kohti parempaa, vaikka oma kroppa tuntui vieraalta painon noustessa. Tulihan sitä painoa sen verran nopeasti, että mieli ei ihan meinannut pysyä mukana. Hiilihydraattien, joita diettaajat pitävät suorastaan paholaisena, lisääminen on se avainjuttu. Hiilihydraatit ovat elimistön polttoainetta ja niillä laitetaan koneet rullaamaan.

”Voi sitä ihanaa tunnetta, kun ei tarvinnut enää heittää lautasta seinään jonkun sanoessa väärän sanan.”

Kiinnostus elämään palasi takaisin

Vähitellen sitä huomasi positiiviset vaikutukset energiamäärän lisääntyessä. Treenit alkoivat taas luistaa ja rauta nousta. Innostuin kuntosalitreenistä ja halusin näyttää naiselle enkä pulkannarulle. Samoin oli ihana huomata normaali näläntunne, joka mulla oli kadoksissa pitkään. Siitä olen erityisen kiitollinen. Hiukset, kynnet, uni, kuukautiset ja pinna palautui myös normaaliksi. Voi sitä ihanaa tunnetta, kun ei tarvinnut enää heittää lautasta seinään jonkun sanoessa väärän sanan. Lisäksi alkoi kiinnostaa normaalit asiat elämässä.

 

Säästöliekki

Elämän kuuluu olla nautinto

Loppuun haluan sanoa kaikille, jotka kamppailevat säästöliekin kanssa, tämä prosessi vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Säästöliekin sammuttaminen vie aikansa, mutta on sen arvoista. Terveydenhuollon ammattilaiset sekä liikunta-alan ihmiset eivät turhaan painota riittävän energiansaannin tärkeyttä sekä maltillista painonpudotusta. Se, että saamme syömästämme ravinnosta energiaa, on koko elämämme lähtökohta. Eihän autokaan kulje ilman bensaa. Meidän tarkoitus on, että jaksamme elää, nauttia ja nauraa. Jos käytämme ajan mitä-voin-ja-kannattaa-syödä- miettimiseen sekä itsensä mollaamiseen, on se kallisarvoisen ajan tuhlaamista. Elämän kuuluu olla nautinto, johon kuuluu ihanat ravintoladinnerit, herkkuhetket ja viinilasilliset ystävien kanssa.

 

Toivottavasti tästä tekstistä oli jollekin apua. Minulle saa laittaa viestiä täällä tai meilillä (leskinen.elina@hotmail.com) asiaan liittyen, jos jokin askarruttaa <3

Seuraa minua myös instagramissa @elinaadasofia ja snapchatissa: elinaleskinen

Youtube kanava: Elina Leskinen

Kuvat: Marianne Sendenali

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti