MINULLAKO ALKAVA RASVAMAKSA?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
rasvamaksa

Rasvamaksa -aihe ei ole tuulesta temmattu tänne blogiini vaan vanhat muistot tulvivat mieleeni työpaikkakeskustelujen pohjalta ja siten päädyin kirjoittamaan aiheesta. Kyllä, minulla on ollut alkava rasvamaksa. Rasvamaksa tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että rasva kertyy maksasolujen sisään. Rasvoittumisen rajana pidetään 5% maksan painosta. Rasvamaksa on yleisin maksasairaus ja se todetaankin noin joka neljännellä aikuisella.

”Minulta otettiin liuta verikokeita ja maksa-arvot olivat päin prinkkalaa. Ultraääni tuki diagnoosia.”

rasvamaksa

Miksi minulle tuli rasvamaksa?

Rasvamaksa mielletään helposti viinillä kippistelijöiden ja yli-lihavien sairaudeksi, mutta rasvoittumista voi aiheuttaa myös syömisongelmat ja nopea rajumman puoleinen  laihtuminen. Minulle kävi siis jälkimmäinen. Hassua miten niin rasvattomassa kehossa voikin olla rasvamaksa! En ymmärrä miksi se rasva pystyykin kerääntymään laihtuessa juuri maksaan, kaipa se vaan varastoi kaiken mahdollisen kun kroppa viedään äärirajoille. Jos joku osaa tarkemmin selittää tätä niin kuulen mielelläni. En muista syitä silloin muinoin kun kyselin lääkäriltä. Rasvamaksa ei yleensä oireile(paitsi pitkään jatkuva väsymys) ja ilmoittele itsestään, vaan se todetaan usein muiden tutkimusten yhteydessä. Minulta otettiin liuta verikokeita ja maksa-arvot olivat päin prinkkalaa. Ultraääni tuki diagnoosia. Minulla oli alkanut maksan rasvoittuminen.

rasvamaksa

Parantuminen lähtee itsestä

Rasvoittunut maksa on onneksi hoidettavissa, mutta tällöin elintavat näyttelevät isointa osaa parantumisprosessissa. Ja hoito on yksinkertainen; lihavilla laihtuminen, alkoholisteilla alkoholin minimoiminen ja syömishäiriöisellä syömisen normalisoituminen. Minä tein sen pienin askelin kun opettelin oikeanlaista, normaalia syömistä ja parannuin (kerron parantumisesta lisää muissa, tulevissa postauksissa). Jos tilannetta ei hoideta(alkoholistit ja liika-lihavat), sairaus voi edetä vakavaksi maksasolujen tulehdusreaktioksi ja siitä edelleen maksakirroosiksi, joka on vakavin muoto.

rasvamaksa_elinaadasofia

Kyllä itkettää katsoa näitä kuvia. En voi millään uskoa olleeni noin pieni ja järkyttävän huonossa kunnossa fyysisesti. Henkisestä puolesta puhumattakaan. Olen niin kiitollinen, että olen vuosien varrella saanut käsiteltyä syömishäiriön, ymmärtänyt syyt ja parantumisen tärkeyden merkityksen.

2017

Haluan kuitenkin jakaa teidän lukijoiden kanssa nämäkin vaikeat ajat. Toivon, että pystyisin motivoimaan ja toimimaan tsempparina teille, jotka ovat kärsineet vaikeuksista syömishäiriöiden kanssa. Minulle saa aina laittaa kommenttia täällä ja viestiä esimerkiksi snapchatissa (elinaleskinen)mikäli tulee kysyttävää.

Lue myös:

Syömishäiriö – mikä sen aiheuttaa?

Se tulee aina olemaan kokemus, josta kärsin, kasvoin ja opin

 

Instagram @ elinaadasofia

Facebook-sivut: Elina Leskinen

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti