Mitä kuuluu ihosairaudelleni?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Kirjoitin aikoinaan blogipostauksen granuloma annulare -ihosairaudestani, joka on ollut mulla jostain nuoruudesta (lukioaijoista) asti. Oon jo ehtinyt tottua ajatukseen, että tää sairaus on tullut jäädäkseen, mutta silti sisimmässäni toivon, että keksittäis joku inhimillinen hoitokeino. Nyt viime aikoina ihottuma on oikein ”rehottanut” huolella ja levinnyt reisiin, jossa sitä ei ole aiemmin ollut. ”Vain” kämmenet ja sääret ovat olleet tähän asti granuloiden peitossa. Turhauttaa tosi paljon.

granuloma annulare

Granuloma annulare – harvinainen ihosairaus

Tämä granuloma annulare on siis harvinaisempi autoimmuuni-ihosairaus ja ilmeisesti perinnöllinen, koska äidilläni on sama. Tauti todennettiin ottamalla koepala jalkapöydästäni kun muutin Helsinkiin opiskelemaan. Tässä sairaudessa ihon sidekudos rappeutuu syystä tai toisesta. Elimistö ikäänkuin hyökkää omia soluja vastaan. Granuloma annulare on edelleen melko tuntematon ihosairaus, mutta se kai on varmaa, että tämä ei ole vaarallinen eikä tarttuva. Ainoa haitta on esteettinen ja alkuun inhosinkin ihoani yli kaiken, koska eivät nuo ”granulat” mitään kauniita ole. Turhauttaa välillä kun granulat aktivoituvat entisestään ja ”rehottavat”. Aika kuvaava sana muuten. Olen tästä turhautumisesta huolimatta oppinut elämään asian kanssa, sillä eihän ne tee musta huonompaa kuin muut. Joskus oon saanut ”hyi mikä sulla on” kommentteja, mutta oon antanut niiden mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Nämä kommentit kertoo enemmänkin niiden laukojan älykkyydestä.

granuloma annulare
granuloma annulare
granuloma annulare

Oon käynyt nuorempana PUVA-hoidoissa iho-ja allergiasairaalassa ja koin siitä olevan apua paljon. Aurinko (tai siis pikemminkin UV-säteily) auttaa myös kesäisin ja samoin talven matkat. Voisko lääkäri määrätä mut pysyvästi Malagaan? Oon myös syönyt vaikka mitä ihokeliakia- ja reumalääkkeitä, mutta turhaan.

Nyt taas toivotaan, että aurinko auttaisi!
granuloma annulare

Nyt ajattelin kokeilla ruokavalion vaikutusta ja minimoida valkoiset viljat ja sokerin. Ehdoton en halua olla, mutta jos suurimman osan arkea olisi ilman. Äitini on nimittäin kokenut edellämainittujen  poisjättämisestä hyötyä. Granuloma annulare muutenkin saattaa liittyä veren sokeritasapainoon / rasva-aineenvaihduntaan, joten en ihmettelisi vaikka sokeri ja valkoinen vilja buustaisivat tätä. Who knows?


Granuloma annulare on kyllä sitkeä tapaus ja mysteeri. 

Onko täällä muita kohtalotovereita? Jos on niin ootteko huomanneet ruokavaliolla olevan vaikutusta?

Haluan myös muistuttaa, että vaikka sulla olisi mikä tahansa sairaus, niin se ei tee susta huonompaa tai arvottomampaa kuin muut. Kenelläkään ei ole oikeutta arvostella sua. Älä myös sinäkään tuomitse itseäsi sairauksien perusteella .<3

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

1 Kommentti

Uuden isomman asunnon osto ja muita hyviä uutisia! - Elina Ada Sofia 25.5.2020 - 08:23

[…] parantunut raskauden myötä! Muistan kun äiti eräänä päivänä kysyi puhelimessa, että miten mun ihosairaus oikein voi. Laskin katseen käsiini ja suu loksahti auki. Se on poissa. Heitin samantien housut […]

Reply

Jätä Kommentti