GRANULOMA ANNULARE – IHOSAIRAUTENI

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Lupasin avata teille hieman lisää ajatuksia koskien ihosairauttani. Granuloma annulare, suomalaiselta nimeltä rengasgranulooma ilmenee yleensä nuorilla aikuisilla. Syitä ihotaudin puhkeamiselle ei vielä tunneta, mutta se on kuitenkin jossain tapauksissa yhdistetty verensokerin heittelyyn, korkeisiin veren rasva-arvoihin ja kilpirauhasogelmiin. Se voi laueta hyttysen pistosta tai muusta tulehduksesta, ihorikosta. Minulla ensi oireena ilmestyi nilkkaan iso läiskä, joka pysyi monta vuotta ennen kuin sairaus levisi ympäri kehoa. Rengasgranulooma on vaaraton eikä se tartu. Perinnöllinen taipumus on myös todennäköistä, sillä minun lisäksi äidilläni on tämä ihosairaus.

 

Oireet

Minulla rengasgranulooma levisi nilkasta muualle sääriin ja kämmenselkiin, muutama taitaa olla myös ranteissa ja kyynärpäissä. Taudissa iholle nousee ihonvärisiä pieniä kyhmyjä, jotka nimensä mukaisesti muodostavat renkaan muotoisia alueita, joiden halkaisija vaihtelee puolesta senttimetristä muutamaan senttimetriin. Ihoalueet eivät kutise tai satu vaan ainoa haitta taitaa olla esteettinen haitta. Ennen inhosin ja häpeilin käsiäni sekä jalkojani granuloiden takia, mutta sitten oli vain hyväksyttävä sairaus osana minua. Taudinkuva yleisesti vaihtelee todella suuresti, toisilla granuloomat lähtevät pois kun taas toisilla tauti pitkittyy. Itselläni taitaa olla yleistynyt muoto, koska sairaus on ollut minulla jo melkein 10 vuotta.

Miten granuloma annulare todettiin minulla?

Aikani ihmeteltyä granuloiden muodostumista, hakeuduin lääkäriin ja iho-ja allergiasairaalassa otettiin koepala, joka lähetettiin patologialle tutkittavaksi ja lausuttavaksi. Vastauksen saaminen helpotti sinänsä mieltä, vaikka eihän se kivaa ollut silti kun on kyseessä ihosairaus johon selkeää parannusta ei ole ja tarkempi syntymekanismi on vielä pimennossa. Diagnoosin tekemistä tuki tietysti myös kliininen taudinkuva, granulomat iholla rykelmissä. Mikroskooppikuvassa nähdään ihon sidekudoksessa kohtia, joissa sidekudos on rappeutunut. Jonkinlainen elimistön tulehdusreaktio ja kai kyseessä on myös autoimmuunitauti, jossa omat solut hyökkää toisia omia solujani vastaan aiheuttaen rappeutumisen.

Entä hoito?

Varsinaista parantavaa hoitoa ei ole vielä keksitty. Toisilla granulat häviävät itsestään, mutta olikohan se, että noin 50% taudinkuva uusiutuu. Mä olen syönyt tähän vaikka mitä lääkkeitä, ihokeliakialääkkeitä, reumalääkkeitä, kortisonivoiteita. Tuloksetta. Sitten sain vielä lähetteet iho- ja allergiasairaalaan PUVA-hoitoihin. PUVA-hoidossa iho herkistetään UVA-säteilylle kylpyveteen lisätyn aineen avulla. Kylvyn jälkeen säteilytetään kehoa solariumkopeissa. Ja näissä ravasin kolmesti viikossa muutaman kuukauden ajan. Aika rasittavaa sanoisin. Jos jotain positiivista haluaa hakea, niin olin aika ruskea hoitojen jälkeen haha! Ja hetkeksi granulomat helpottivat, mutta tulivat taas takaisin kun rusketus lähti.

Aikaisemmin tosiaan häpesin sairautta ja ärsytti olla jalat paljaana, puhumattakaan sitten käsistä, jotka ovat esillä aina. Ärsytti, että miksi juuri minulla pitää olla tällainen inhottavan näköinen ihosairaus. Vaikka tauti ei tartu, silti hävetti aina kertoa ihoni tarina, kun kaikki aina kyselevät. Nykyisin olen kuitenkin oppinut olemaan sinut sairauden kanssa. Se on osa minua ja ei huononna minua yhtään. Välillä granulat haalistuvat, ikään kuin sulavat ihoon takaisin kun olen tarpeeksi auringossa. Sitten ne taas tuppaavat ilmaantumaan uudelleen kun tulee taukoa ruskettumisesta. Mutta miksi siis vaivaisin päätäni asialla, johon en voi vaikuttaa. Toki vähän voin miettiä syömisiäni, taudin liittyessä diabetekseen ja veren korkeisiin rasva-arvoihin, mutta muutoin tämä nyt vain on osa minua.

Olisi hauska kuulla jos siellä ruudun toisella puolella on sellaisia ihmisiä, joilla on tämä sama sairaus? Onko teillä joku hoitomuoto tehonnut? 🙂

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

54 kommenttia

Nina 14.5.2017 - 19:55

Ihana tarina ja mahtava kun puhut asiasta! ? Jokaisella on asioita, jotka vaivaa, mutta jossain vaiheessa oppii elämään niiden kans. Ja se mitä oot aidosti, tekee vaan entistä kauniimman susta. Sisältä päin kumpuava kauneus näkyy paljon kauemmas, kuin ulkoinen! ?

Reply
elinaadasofia 16.5.2017 - 00:00

Voi kiitos kauniista sanoistasi! <3 Juurikin näin se on, että jos vaivaa päätä asioilla joihin ei voi vaikuttaa, pilaa se elämänhalun ja syö vain turhaan energioita. Itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on, on mielettömän tärkeä oivallus elämässä! 🙂 Ihanaa ja kaunista viikkoa sinulle <3

Reply
Juliaana 18.8.2017 - 23:03

Hei , löysin sun blogin vasta äsken joten kommentti tulee myöhässä .. minä olen 20 vuotias nainen ja sairastan samaa ihotautia .itsellä alkoi tauti kanssa niin että ensimmäinen läikkä kesti pidempään jonka jälkeen ihoon alkoi tulla enemmän läikkiä jotka lisääntyvät kokoajan . Minullakaan ei rasva auttanut ja kävin valohoidossa joka mielestäni vain pahensi ihoni kuntoa. :/ ihana kuulla että on joitain muitakin , jotka sairastavat samaa tautia ❤

Reply
elinaadasofia 19.8.2017 - 01:40

Moikka Juliaana ja kiitos viestistäsi!

Okei,mielenkiintoista kuulla! En ole itse törmännyt keneenkän muuhun kuin äitiini, jolla on sama sairaus! Onko sulla siis levinnyt miten laajalle? Mulla on kämmenselissä, kyynärpäissä ja säärissä paljon. Nyt kun on rusketusta niin ne on lieventyneet mutta alkaneet nousta hieman jo takaisin..

Reply
Juliaana 19.8.2017 - 22:32

En mäkään ole kuullut kenelläkään muulla olevan samaa tautia . Lääkärissä sanoivat että pitäis lähteä itsestään pois mutta ollut ensimmäiset jo yli 5 vuotta kropassa ja yksikään ei ole kadonnut. Mulla oli sama että kesällä lähti iho hieman paremmaksi mutta nyt jalkapöydissä ja säärissä monta , ja huomasin että mahaan alkanut tulla läikkiä. Käsivarsien sisäosissa on myös paljon kranuloomaa .
Onko sulla lähtenyt yhtäkään läikkää kokonaan pois ?Ne ehdottivat lääkärissä kranuloomaan nyt jäädytyshoitoa , mutta siinäkin riski että läikät palaavat uudelleen . Niitä on muutenkin niin reilusti että olisi pitkä prosessi. Oletko kuullut jäädytyshoidosta? Itsellä kanssa sama että ei oikeestaan muuta haittaa ole kuin esteettinen haitta .valohoitoa en voi suosittella ollenkaan , mutta luonnon auringossa kesäisin kyllä iho mennyt parempaan kuntoon .

Reply
elinaadasofia 19.8.2017 - 23:49

Joo samaa mulle toitotettu et lähtee pois mut ei..eka läiskä tuli nilkkaan varmaan ylä-aste-lukio vaihtees jo ja sit vaan vähitellen pahentunut…Tää on varmaan joku krooninen muoto taudista kun ei meinaa millään lähteä. Mulla siis nää katoaa sillon ku oon auringossa paljon..mut heti kun rusketus lähtee pois ja aikaa kuluu niin tulee heti takaisin. Nää ikään kuin sulaa takaisin ihoon auringosta, kai se on se UV, mikä auttaa.

Oon siis syönyt näihin reumalääkkeitä, ihokeliakialääkkeitä, sit käynyt PUVA-hoidoissa ja kokeiltu kortisonivoiteita..Ainoo mikä helpotti hetkeks oli toi PUVA-hoito mut heti kun lopetti ne niin tuli takas…

Jäädytyshoitoa kukaan ei oo muistaakseni edes ehdottanut..Hmm pitääkin perehtyä siihen lisää!

Onko sun kenelläkään sukulaisilla samaa ihotautia? Tää voi olla kuulemma perinnöllinen osittain..ja en tiedä sit voikohan jotkut ruoka-aineet vaikuttaa?

Reply
Juliaana 20.8.2017 - 20:12

Mäkään en tiedä ruoka-aineista. Kokeilin 4 kk ajan gluteenitonta mutta en huomannut eroa ihon kunnossa.Isällä on kyllä psoriasis , joten voi olla että kranulooma on siihen jotenkin yhteydessä.Kannattaa perehtyä , ajattelin kokeilla sitä ainakin isoimmille ja näkyvimmille alueille kehossa.Lääkkeitä ei ole edes ehdotettu ,ihosta kyllä otettu koepaloja ,mutta niissä ei näkynyt mitään.Itsellä kanssa sama että kesällä lähteneet lähes kononaan .Oon huomannut myös että uusimmat kranuloomat alkanut kutiamaan.Minkä kokoisia läikkiä sulle kasvaa ? Itsellä suurin on nyrkin kokoinen . Stressi kuulemma myös pahentaa kranuloomaa ja huomaankin ihoni kunnon huonontuneen nyt kun aloitin uuden opiskelupaikan .oletko kuullut ihotauti liiton aurinkopainotteisesta lomasta?kuulemma ulkomailla muutaman viikon hoitojakso mihin voi hakea ” hoitoon”

Reply
elinaadasofia 21.8.2017 - 22:22

Okei, mulla ei ole kutissut ( ainakaan vielä). Ja mulla vaihtelee noiden koot tosi paljon. Alussa se eka taisi olla nyrkin kokoinen, mutta nyt taitaa kaikki olla pienempiä. Ton näköistä röpelöä niinkun tossa tekstin kuvassa..Säärissä on varmaan sitä isointa..Nyt alkaa olla taas sääret täynnä noita granuloita kun auringonotosta aikaa melkein kolme viikkoa.

Ois kyllä mielenkiintoista lukea/kuulla lisää tosta aurinkolomasta! Täytyy selvittää 🙂 Ja sitten sokerinsyönti..oiskohan sillä joku vaikutus? Oon jostain lukenut, että tää sairaus voi liittyä diabetekseen..Ja juurikin stressin voin hyvin kuvitella liittyvän kuten sanoit.

Reply
Juliaana 27.8.2017 - 21:22

Aijaa! en ole kuullutkaan sokerin vaikutuksesta ,hyvä tietää. Ja suosittelen ottamaan selvää siitä aurinkopainotteisesta hoidosta. Iskä käynyt sielä kerran ja sanoi että aivan mahtava matka kaikinpuolin 🙂 mulla kanssa sama kun aurinkoa ei enää saa otettua huomaa heti ihon kunnossa

Reply
Elisa 18.10.2017 - 11:17

No ei ole aina nuorien tauti, kun täällä 58v. (nuorekas) mummeli potee samaa. Ekat tuli kämmenselkiin varmaan yli kymmenen vuotta sitten, lähtivät pois, voimakasta lääkäriltä saatua kortisonia käytin, yhden sain häädettyä samalla kortisonilla olkavarresta, nyt niitä on muutama isompi enkä edes mieti tuota kortisonia, koska se ohentaa ihon ryppyiseksi. Lääkäri sanoi että älä käytä ainakaan ohuelle iholle. Harmittaa tosi paljon kun kesällä kaikki pitää toppeja niin minä jotenkin häpeän noita rumia jälkiä ja pidän kevyitä hihallisia paitoja, nyt oli onneksi kylmä kesä. Lohduttelen itseäni ja mietin että maailmassa on kaikenlaista pahempaakin, mutta silti harmittaa.

Reply
elinaadasofia 18.10.2017 - 17:11

Moikka Elisa!

Niin, mun äidillä (melkein 60v) on sama homma..Ikävää tosiaan kun laikut ilmaantuvat iholle ja näkyvät.Sen kanssa vaan pitää oppia elämään ja hyväksyä se, että läikät eivät huononna sinua itseä yhtään. Mulla tosiaan auttaa auringon valo ja ruskettuminen. Ootko huomannut itse auringolla mitää vaikutusta?

Kivaa keskiviikkoa!

Reply
Ritva 16.11.2017 - 12:38

Hei kaikille kohtalotovereille!
Minulla on ollut sama sairaus n. 3vuotta. Minä kokeilin monenlaista rasvaa, ja useita pillereitä. Nyt olen syönnyt Trexan ja Foolihappo lääkettä noin 6kk ja jäljet on poissa, näkyvissä on vain ikäänkuin hyvin haaleet arvet.
Minulla oli kasvoissa ja käsissä tossi paljon niitä jälkiä. Olen ihmetellyt mikisi minun hiukset on ohentunut niin paljon, mutta nyt ymmärrän että se on tämän lääkkeen syy. Ei haittaa! olin niin hirveän näköinen silloin ennen lääkettä.

Reply
elinaadasofia 16.11.2017 - 22:53

Moi Ritva!

Kiitos kun jaoit kokemuksesi! En tiennytkään, että granuloita voi tulla myös kasvoihin! Oletin, että niitä ilmestyy vain raajoihin! Onneksi olet kuitenkin päässyt eroon niistä!

Kivaa loppuviikkoa!

Terkuin, Elina

Reply
Marjaleena 19.11.2017 - 15:14

Hei,
Kiitokset kokemuksista.
On pitkä aika taas siitä, kun katselin, että olisiko jotain uutta apua tullut granuloma.
Itselläni ”tauti” puhkesi kymmenen vuotta sitten heti polvileukkauksen seurauksena. Sanotaanhan, että jokin trauma voi puhkaista taudin.
Minulla on käsien iholla isoimmat ja muutamat sisäreisissä.
Minnekään eivät ole hävinneet, välillä vaalenevat ja taas tummuvat.
Yksikään ihotautilääkäri ei ole auttanut. Kortisonia en halua käyttää, koska käden päällä iho on muutenkin niin ohut. Viimeksi sain Protopic voidetta, jonka piti auttamaan jo viikossa/parissa. No ei!
Veljeni tyttärellä on sama vaiva, mutta eri näköisenä.
Nuorten naisten juttu, sanoi hänkin minulle. Hän on nykyään 40+ ja itse olen 65 eli 55 saatuani diagnoosin.
Kohta aurinkoon täältä pimeästä, sillä ihon värin muutos hieman auttaa tätä esteettistä vaivaa.

Kohden valoa?
Marjaleena

Reply
Heli 23.1.2018 - 21:50

Hei, minulla todettiin granuloma annulare muutama vuosi sitten. Reiden yläosassa suhteellisen suuri läikkä. Oli parisen vuotta, hävisi vuodeksi ja tuli takaisin entistä ikävämmän näköisenä. Olen liittänyt diabetekseen. Kun sain lääkityksen, niin hävisi. Kun lääke vaihdettiin, niin palasi. Uusi lääke menee vaihtoon, ehkäpä granulomakin häviää?. Mitkään rasvat eivät ole auttaneet, aurinko auttaa jonkin verran. Vaiva on lähinnä kosmeettinen, esim. uimarannalla, uimahalleissa näkyy ja eihän se mukavaa tietysti ole. Minulle tämä vaiva tuli vasta vanhemmalla iällä, yli 40 -vuotiaana.

Reply
Elina Ada Sofia 24.1.2018 - 01:32

Moi Heli ja kiitos viestistäsi.

Olen huomannut saman yhteyden liittyen elimistön sokeritasapainoon, vaikka itselläni ei ole diabetestä. Jos syön paljon sokeria, vehnää niin läiskät alkavat rehottaa.

Auringossa oleilu auttaa minua huomattavasti mutta apu on väliaikaista, kun rusketus lähtee niin ne palaavat..

mukavaa viikkoa!

Elina

Reply
Elisa 25.1.2018 - 10:57

Heips, tulin taas kurkkimaan kokemuksia, täytyy kokeilla, sokerit pois ja vehnäjauhot. Kahden viikon aurinkoloma helmikuun lopussa, pitää antaa niille renkaille aurinkoa, mulla on nyt myös vatsan sivulla yksi rengas, sitkeitä on, kyllä sitä miettii missä mättää, mutta maailmassa on paljon kaikenlaista joten näillä mennään. Tsemppiä kaikille.

Reply
Elina Ada Sofia 29.1.2018 - 01:26

Heippa!

Itse juuri lomalla ja yritän ottaa mahdollisimman paljon aurinkoa, jotta granulat ”sulaisivat” pois. Vielä ei tulosta, mutta ollaankin oltu vasta pari päivää..

Reply
Liisa 2.2.2018 - 11:13

Mun tyttärellä granuloomat diagnosoitu 4-5v, välillä ollut parempana, nyt ikää 11v ja vaiva selkeästi pahentunut. Nilkoissa ja polvitaipeissa laajat muutokset. Koskaan ei ole mitään hoitoa niihin kokeiltu. Diagnoosin tehnyt lääkäri sanoi, ettei hoitoa ole.
Onko kokemusta vaikuttaako murrosiän lähestyminen (hormonit) granuloomiin?

Reply
Elina Ada Sofia 4.2.2018 - 16:12

Moikka ja kiitos viestistäsi.

En tiedä olisiko hormoneilla vaikutusta. Luulen enemmän että jollain tapaa perinnöllistä tai sitten ruokavalio osaltaan vaikuttaa. Vaikea sanoa :/

Kivaa viikkoa!
Terkuin, Elina

Reply
Marjo 18.3.2018 - 22:46

Hei!
Neljä vuotta sitten ilmestyi ensimmäinen läikkä. Olin silloin n. 57-vuotias. Käsivarren ojentajalihaksen kohdalle. Siitä hiljalleen levinnyt koko keholle, paitsi selkään, kaulaan ja kasvoille. Takareisissä suurimmat läikät. Ison kämmenen kokoiset molemmilla puolilla. Ei kiva käydä uimahallissa läikkien takia, mutta minkäs teet. Nyt juuri lopetin 15 kerran kylpy-PUVA houdot ja kortisonirasvaus päälle. Osa hävisi ja osa vaaleni tai häipyi rusketuksen alle. Iho kärsi valohoidosta. Lieviä palaneita kohtia ja muuten muualta kuivui. Koitan tällä hetkellä urakalla lykätä perusvoiteita, jotta iho pääsee tasapainoon taas. Kortisoni- ja perysvouteiden köyttöä suositeltiin 2 ja 2 viikkoa vuorotellen. Täytyy miettiä, onko kortisonirasvan käyttö hyvä juttu pidemmön päälle.

Reply
Elina Ada Sofia 19.3.2018 - 17:51

Heippa ja kiitos viestistäsi!

Luulen ettei kortisonia kannattaisi käyttää jatkuvasti – pidemmän päälle ajateltuna. Se kun tuppaa ohentamaan ihoa. Oletko huomannut ruokavaliolla olevan mitään merkitystä laikkujen kannalta? Itse koen, että sokeripitoinen ruoka pahentaa tilannetta..

Elina

Reply
Kaisa 15.4.2018 - 23:19

Hei!
Mulla ekat läiskät tuli 15v sitten. Olen nyt 44v. Talvella pahenevat ja näkyvät selkeämmin ja kesällä auringinvalon lisääntyessä osittain häipyvät. Välillä jostain syystä lehahtavat todella pahaksi, en edelleenkään tiedä mikä sen aiheuttaa. Tämän kanssa on vaan joutunut oppia elämään. Mikään ei auta, paitsi auringon valo. Kenelläkään sukulaisella tai tuntemallani ihmisellä ei tätä tautia ole.

Kämmenselissä iho on kuin vanhalla mummolla, ihon kimmoisuus on hävinnyt kokonaan tulehdusnyppyjen jäljiltä. Onneksi kasvoihin en ole saanut. Eniten tätä esiintyy raajoissa. Koitetaan pärjätä. 🙂 Kesää odotellessa!

Reply
Elina Ada Sofia 17.4.2018 - 03:51

Moi Kaisa ja kiitos kommentistasi.

Sama juttu, nyt kun auringossa oleilusta on aikaa niin läiskät oikein leiskahtavat esiin. Tai oikeastaan koholle. Olen myös karsinut valkoisia sokereita ruokavaliosta, mutta ei tunnu auttavan yhtään. Onneksi pian pääsee Espanjan auringon alle, se tepsii..

Koitetaan pärjätä <3 Ihanaa kevättä ja aurinkoisia päiviä!

Elina

Reply
Tunne elämä ihollasi - Elina Ada Sofia 23.7.2018 - 11:51

[…] sekaiho siis. Mulla on myös harvinainen ihosairaus nimeltä granuloma annulare (voit lukea siitä tästä postauksesta lisää), joka siis on autoimmuunisairaus ja tuhoaa ihon sidekudosta. Tiettyihin ihokohtiin (raajat […]

Reply
Elisa 7.8.2018 - 00:19

Kiva lukea tämän vian kommentteja, tuntuu että mikään läiskä ei lähde vaan sitkeästi isonee ja lisää alkuja siellä täällä. En ole enää mitään hoitoa kokeillut, mutta jos ryhdistäydyn ja jätän sokerit ja vehnäjauhot pois niin näen onko vaikutusta. Joku sanoi että Englantilaisilla sivuilla olisi jotain tietoa mutta en ole lähtenyt penkomaan asiaa enempää, jotenkin sitä alistuu tähän eikä jaksa uskoa että läiskät lähtisi pois, kun vuosia on taistellut. Olisi kiva jos jostain löytyis vastaus mikä tämän aiheuttaa. Toivotaan yhdessä näin.

Reply
Elina Ada Sofia 9.8.2018 - 11:33

Niimpä!Kannattaa kokeilla onko joillain ruoka-aineilla vaikutusta. Mutta on kyllä ihme sairaus kun niin vähän tietoa! Toivotaan yhdessä että vastauksia löytyisi!

Reply
Jonna 15.11.2018 - 07:39

Onpa kiva lukea tuoreempaa keskustelua aiheesta.
Minulla rengasgranulooma todettiin jo alle 10-vuotiaana. Iholääkärin mukaan jalkapöydällä olevan sormenpään kokoisen läiskä pitäisi lähteä parin vuoden kuluttua itsestään pois. Vaan eipä lähtenyt! Nyt noin 30 vuoden jälkeen läiskiä on erikokoisia jalkalöydissä, polvissa, kyynärpäissä, kämmenselässä ja uusimpana sisäreisissä. Jännää tässä on ollut se, että raskauksien aikana läiskät ovat hävinneet kokonaan, mutta synnytysten jälkeen ovat ilmestyneet takaisin ja löytäneet joka kerta uuden paikan mihin asettua. Eka synnytyksen jälkeen läikät levisivät polviin ja toisen jälkeen kyynärpäihin. Ihotautilääkärillä olen käynyt pariin otteeseen, josko jokin toimiva hoitokeino olisi keksitty, mutta ei… Kortisoni- ja jotain toista voidekuuria olen kokeillut, mutta ei apua, niinkuin ei näköjään muillakaan. Sen olen huomannut, että silloin kun läiskät leviää tai vaihtaa paikkaa, ne vähän kutiavat. Muutoinhan niistä ei ole ollut haittaa kuin kosmeettisesti.
Itse en ole huomannut ruokavaliolla olevan vaikutusta, mutta olen aika perso karkille, joten täytyypä heti aloittaa joku sokerilakko ja kokeilla olisiko sillä vaikutusta 🙂
Meillä ei tiedettävästi suvussa ole kenelläkään rengasgranulomaa. Täytyy toivoa ettei tulisi omille lapsillekaan.

Reply
Jonsku 15.11.2018 - 15:36

Onpa kiva lukea tuoreempaa keskustelua aiheesta.
Minulla rengasgranulooma todettiin jo ala-asteikäisenä. Ihotautilääkärin mukaan jalkapöydällä olevan sormenpään kokoisen läiskän pitäisi lähteä parin vuoden kuluttua itsestään pois. Vaan eipä lähtenyt! Nyt noin 30 vuoden jälkeen läiskiä on erikokoisia jalkalöydissä, polvissa, kyynärpäissä, kämmenselässä ja uusimpana sisäreisissä. Jännää tässä on ollut se, että raskauksien aikana läiskät ovat hävinneet kokonaan, mutta synnytysten jälkeen ovat ilmestyneet takaisin ja löytäneet joka kerta uuden paikan mihin asettua. Eka synnytyksen jälkeen läikät levisivät polviin ja toisen jälkeen kyynärpäihin. Ihotautilääkärillä olen käynyt pariin otteeseen, josko jokin toimiva hoitokeino olisi keksitty, mutta ei… Kortisoni- ja jotain toista voidekuuria olen kokeillut, mutta ei apua, niinkuin ei näköjään muillakaan. Sen olen huomannut, että silloin kun läiskät leviää tai vaihtaa paikkaa, ne vähän kutiavat. Muutoinhan niistä ei ole ollut haittaa kuin kosmeettisesti.
Itse en ole huomannut ruokavaliolla olevan vaikutusta, mutta olen aika perso karkille, joten täytyypä heti aloittaa joku sokerilakko ja kokeilla olisiko sillä vaikutusta 🙂
Meillä ei tiedettävästi suvussa ole kenelläkään rengasgranulomaa. Täytyy toivoa ettei tulisi omille lapsillekaan.

Reply
Elina Ada Sofia 15.11.2018 - 23:34

Moikka Jonsku!

Mulle sanottiin samaa, että lähtisivät pois mutta eipä lähteneet, vaan ilmeisesti tämä on sitä yleistynyttä muotoa, joka on pysyvää. Onpa kuitenkin hassua miten raskautesi vaikutti läiskien lähtemiseen, ehkäpä se liittyy hormonaalisiin muutoksiin? On tämä ihmiskeho kyllä ihmeellinen!

Elina

Reply
Liisa 20.5.2019 - 14:14

Hei!
Minulle tuli granuloma annulare yli 50-vuotiaana. Lääkäri kertoi olevan nuorten aikuisten sairaus :). On kestänyt yli 10 vuotta jonkinlaisena. Olen nyt 60+, muuten terve naisihminen. Alkoi pienestä nypystä käsivarresta. Levisi isoiksi renkaiksi käsivarsiin. Sitten tuli sääriin ja jalkapöytiin. Söin kaikki mahdolliset lääkkeet, sain puvahoitoa=amme+valohoito. Ei mitään apua. Sitten ilmantui reisien takaosaan ja kainaloihin. Sääristä isommat poistui. Nyt tullut kämmien päälle, ensin pienet ja sitten isoni suuremmiksi, punareunaiseksi renkaiksi.
Alussa oli ahdistavaa ja surullista, kun niitä tuli. Ihoni oli aina ollut kaunis ja virheetön. Peitin Joe Blascon peitevoiteella näkyvimmät. Nyt olen hyväksynyt ne, mutta en mene uimarannalle tms., kun takareidet täynnä isoja punaisia renkaita.
Voi tulla myös stressistä, kuten jotkut muutkin sairaudet.

Reply
Elina Ada Sofia 21.5.2019 - 02:37

Heippa Liisa!

Kiitos kommentistasi. Tuolta kuulostaa minullakin ja samat hoidot käyty läpi. Toivottavasti uskaltaudut vielä uimarannalle mikäli pidät rannalla olosta, ei kukaan katso pahasti tai ajattele mitään – usko pois! <3

Reply
Aijuli 28.7.2019 - 18:31

Hei!
Sain granuloma annulare diagnoosin ihotautilääkäriltä noin 27-vuotta sitten.Minulla oli jalkapöydän päällä pieni läiskä,joka suureni ajan kanssa noin 8 cm läpimitaltaan.Läikkä vaihteli väriä vaaleanpunaisesta liilaan ja melkein mustaan.Mitään hoitoa en siihen saanut.Noin vuosi sitten se hävisi. Se oli noin 26-vuotta.Noin puolitoista vuotta sitten ilmaantui käsivarteen läiskä ja talvella sääreen.Molemmista otettiin koepalat.Molemmat läiskät eri näköisiä.Koepalavastauksissa granuloma annulare.Olen 59-vuotias.

Reply
Elina Ada Sofia 28.7.2019 - 18:53

Heippa!

Joo tuo on kyllä kummallinen ihosairaus. Jännä kun ei ole hoitoa keksitty mutta kai vielä niin epäselvää sen syntymekanismi..Mulla levinnyt kaikkiin raajoihin ja isosti. Nyt aurinko auttaa kun ollaan Espanjassa.

Mukavaa viikkoa!

Reply
Juulia 17.8.2019 - 09:11

Sama tilanne. Outoa oli, että molempien raskauksien aikana kaikki läiskät hävisivät, mutta palasivat myöhemmin. Jotakin hormonia kropassa silloin täytyy olla, joka ainakin minulla vaikutti.
Todettiin 11-vuotiaana, nyt 51. Onneksi vain kädessä ja jalkapöydässä, pohkeet puhtaat. Kortisoni oli virhe, kämmenselkä oheni todella ryppyiseksi nuorempana, eikä iho ikinä toipunut. Minulla on ollut pitkään vehnätön ja hyvin vähäsokerinen ruokavalio, mutta en ole huomannut vaikutuksia. Traumaperäinen voi hyvinkin olla; lapsuus oli rankka. Kiitos kaikille kommenteista!

Reply
Elina Ada Sofia 21.8.2019 - 03:44

Kiitos vieststäsi. Tuo on kyllä mysteerisairaus! Mä ajattelin testata nyt sitä, että karsisi jonkun verran sokereita ruokavaliosta.

Reply
Ulla 19.9.2019 - 07:40

Sen olen huomannut, että aktivoituvat kutisemaan kuukautisten aikoihin ja myös keväällä. Mulla ekat rinkulat ilmestyivät kämmenselkään ja nilkkaan. Olin silloin 23-vuotias. Nyt 49v. Ei ne mihinkään katoa siis. Muutama hyvä vuosi oli välissä. Sitten taas ilmestyivät. Veljelläni on samaa sairautta. Veren sokerin kanssa meillä on suvussa ongelmia, ainakin vanhemmiten. Mitään apuja ei ihotautilääkäreiltä ei ole saanut. Ensin eivät edes tienneet mitä tämä on, otettiin borreliatestejäkin Tyksissä ihopolilla. Ärsyttävää tämä on. Keliakia on todettu, myös nyt alhaiset ferritiinit ja kilpirauhasen vajaatoiminta.

Reply
Elina Ada Sofia 19.9.2019 - 22:46

Kiitos Ulla viestistä!

Mulla on ensi kuussa ihotautilääkärille aika, katsotaan löytyykö mitään uutta tietoa.. Turhauttavaa kyllä, mulla taas nyt kesän jälkeen aktivoituneet ja itse asiassa levinneet takareisiin/sivuille…

Reply
Sinttu 6.11.2019 - 09:14

Hei kaikille.
Minä olen 65 v. ja 2 vuotta sitten sain reiteeni ensimmäisen granuloomaläiskän. Läiskä tuli kun oltiin talvi kanarialla. Epäilin että oliko joku itikka pistänyt ja siitä tullut. Kävin kotiin tultuamme lääkärissä joka otti koepalat ja vastaus oli rengasgranulooma. Siinä lääkärin kans juttelin mahdollisista aiheuttajista, niin hän sanoi että on epäilty yhdeksi mahdollisuudeksi saada tämä sairaus jonkun itikan pistosta. Luetteli myös nuo täällä esiin tulevat diabetes jne.
Tällä hetkellä minulla on laajat alueet tätä granuloomaa keskivartalossa, reisien sisäpinnalla ja vähän joka paikassa. Saa sanoa että oikean puoleinen kylki kokonaan granuloomaa. Ja näyttää että vain lisääntyy. Väriltään tosiaan sinipunaista. Tulee näköjään paikkoihin joihin valo ei pääse. Olen käyttänyt kortisonia ja protopic voidetta, mutta eipä niistä juurikaan apua ole löytynyt. Tällä hetkellä en käytä mitään.
Kuukauden päästä lähdetään taas talveksi kanarialle. Täytyy ottaa aurinkoa, jos sais siitä jotain apua.
On tämä kyllä ihme sairaus. Itse olen jo vähän iäkkäämpi, niin kärsin tästä ihosairaudesta varmaan vähemmän kuin nuoret ihmiset. Mutta uimahalliin en kehtaa mennä enää. Kyllähän siellä sais katseita varmaan.
Elina-Ada-Sofia saitko mitään uutta tietoa kun kävit lääkärillä?

Reply
Elina Ada Sofia 8.11.2019 - 01:11

Heippa!

Kiitos viestistä. Kävin tosiaan lääkärillä ja hän haluaisi vielä ottaa uuden koepalan eli saan pian kutsun iho-ja allergiasairaalaan jatkotutkimuksiin. Katsotaan mitä siellä selviää!

Reply
Paula 15.2.2020 - 11:53

Olen 51 v ja eka rengas ilmestyi nilkkaani n. 6 vuotta sitten. Itse n. 2cm läpimittsinen rengas hävisi n. 5,5 vuodessa, mutta jäi tilalle nyppy, joka jopa ultrattiin ja todettiin vaarattomaksi. Kanferitippoja venäläinen röntgenlääkäri neuvoi koittamaan. Ostin pullon, mutten jaksanut käyttää.
Nyt tuli toinen voimakkaasti kasvava rengas edellisen viereen. Esteettisesti renkaani ovat rumia, koska ovat ruman punaisia myös renkaan keskeltä, mutta saan kai lukemani perusteella olla, kun ei suurempia läikkiä ole.

Reply
Elina Ada Sofia 16.2.2020 - 20:31

Moi Paula!

Hyvä ettei sen suuremmin ole levinnyt! 🙂

Reply
Jaana 27.2.2020 - 12:52

Hei. Sain Rengas granulooma diagnoosin, olen 56 vuotias eli voi tulla vanhempanakin näköjään. Minulla on tällä hetkellä neljä läiskää toivottavasti jää siihen. Luin juuri artikkelin jossa sanottiin että yleensä tätä tautia sairastavat ovat muuten täysin terveitä. Lohduttavaa ☺️

Reply
Jil 3.6.2020 - 06:56

Kiitos kirjoituksesta! Aiheesta löytyy melko vähän tietoa ja kiva kuulla aitoja kokemuksia. Itselleni on annettu diagnoosi granulooma annularesta, vaikka asia ei varmistunut koepalassa. Kiinnostaisi kuulla onko muilla vastaavaa, koska itselläni ilmestyy vain ihonalaisia kyhmyjä nilkan alueelle, mutta ne eivät koskaan muutu varsinaisiksi renkaiksi. Muhkurat ovat nyt ilmeisesti tulleet jäädäkseen. Diagnoosista on aikaa viisi vuotta, olin 25, ja ensimmäiset lähtivät noin puolen vuoden jälkeen, jonka jälkeen uusiutui pian, eikä ole enää täysin kadonnut missään välissä. Sain nilkkoihin myös kyhmyruusun diagnoosin kolmisen vuotta sitten, tiedä sitten onko jotenkin kytköksissä, koska mitään aiheuttajaa taudille ei useista verikokeista ja keuhkokuvauksista huolimatta löytynyt. Mahdollisesti autoimmuuniperäisiä molemmat ja siihen olen jo henkisesti varautunut, etteivät nämä lähde koskaan, mutta silti välillä palaan lueskelemaan aiheesta, jos löytyisi uutta tietoa. ?

Reply
Elina Ada Sofia 12.6.2020 - 16:47

Kiitos vietsistäsi! Joo tämä on mystinen sairaus. Mulla raskaus hävitti läiskät itseasiassa kokonaan, ainakin nyt raskauden ajaksi – saa nähdä tuleeko takaisin! 😀 Iloa kesääsi!

Reply
Anna 15.9.2020 - 09:26

Hei kohtalotoverit! Minulle diagnosoitiin rengasgranulooma noin 5 vuotta sitten kun olin 28-vuotias. Ensimmäinen saapui hehkuvan punaisena jalkapöytään, vaaleni ja laajeni oletetusti n. 5cm kokoiseksi ja hitaasti myös haaleni pois. Samaan jalkaan tuli myös toinen, joka haaleni myös muutamassa vuodessa.
Sittemmin on myös toiseen jalkaan ilmaantunut rengasgranuloomaa. Nyt myös käsivarteen on muodostumassa granuloomaa – näin se valloittaa hitaasti raajan kerrallaan!
Mulla on aina alkanut ihon punaisella kohoumalla, jonka jälkeen näppylämäinen reuna muodostuu ja läikkä muuttuu ihonväriseksi, joskin vähän normaalia ihoa tummemmaksi ja aloittaa hitaan laajenemisen. Keskusta on aina parantunut normaaliksi ihoksi prosessissa.
En ole tarvinnut omiini hoitoa, kun eivät ole jalkapöydässä häirinneet juurikaan. Alkuun kyllä pistivät silmään jatkuvasti, mutta sittemmin olen hyväksynyt ne.
Oli kiva lukea muiden kokemuksia tästä sairaudesta.
Tsemppiä kaikille tämän kanssa eläville!

Reply
Kristiina 18.12.2020 - 13:02

Hei,
Ajattelin laittaa tänne(kin) oman kokemukseni, koska olen vihdoin saanut apua rengasgranuloomaani, joka diagnosoitiin vuosien varrella koepalasta pariinkin kertaan. Olin aiemmin kokeillut lähes kaikkia konsteja, mitä eri keskustelupalstoilta löytyi ( = muutamia eri ihottumavoiteita, auringonottoa, pakuriteetä, eri vitamiineja yms..), mutta mikään niistä ei auttanut minulle ollenkaan, päinvastoin – ihottuma lisääntyi tasaisesti koko ajan. Lopulta tulin siihen tulokseen, että minun on kokeiltava erään lääkkeen pois jättämistä, koska yhdistin itse ihottuman alkaneen samoihin aikoihin, kun olin aloittanut ko. lääkkeen. Kysyessäni lääkäreiltä asiaa, osa heistä (mm. ihotautilääkäri) sanoi, että sillä ei ole vaikutusta asiaan, ja osa sanoi, että voi hyvinkin olla. Päätin, että minun on kokeiltava, koska ihottumaa alkoi tosiaan olla jo lähes joka puolella kroppaa ja se vain lisääntyi ja levisi uusille alueille. Kun aloin (yleislääkärin ohjeen mukaan) vähentää lääkettäni pikku hiljaa, niin sitä mukaa kuin lääkemäärä pieneni, myös ihottuma alkoi hävitä. Nyt olen päässyt ihottumasta lähes täysin eroon (enää pienet ’arvet’ jäljellä siellä täällä, mutta nekään eivät juurikaan enää näy). Rohkaisuksi ja vinkkinä siis tämä, jos joku miettii, voisiko omilla lääkkeillä olla vaikutusta asiaan!

Reply
Marjaleena 12.2.2021 - 12:12

Hei Kristiina!
Minkä nimisen lääkkeen jätit pois, et kertonut.
Minulla tämä ollut vuodesta 2010.
Kortisonia en käytä, eikä se autakaan.
Ihotautilääkäri eivät vieläkään tunne granuloma annularea.
Käsien päällä välillä vaaleampaa ja kohta taas helottaa.???

Reply
Kristiina 24.3.2021 - 21:35

Heippa,
Minun lääke oli nimeltään Ketipinor (Ketiapiini-nimellä myös myydään, riippuen lääkefirmasta), unettomuuteen + ahdistusoireisiin.

Reply
Kristiina 5.5.2021 - 19:00

…Nyt tosin tuon kommenttini jälkeen on ruvennut ilmaantumaan uudelleen ihottumaa joihinkin paikkoihin, joista se oli jo häipynyt…joten eipä se nyt sitten ainakaan pelkästään tuosta lääkkeestä johtunutkaan…ei tästä näköjään ota selvää… : (.

Reply
Heli 8.5.2021 - 22:01

Heippa!
Nyt löysin hyvän kirjoituksen rengasgranuloomasta. Kirjoitan tähän omia huomioita sairaudesta.
Itselläni ensimmäiset rakkulat tuli 11 vuotta sitten (30v). Ensin sain ilm. hyttysen pistosta niveltulehduksen sormien ja varpaiden niveliin ja melko nopeasti sen jälkeen tuli ensimmäiset rakkulat kämmenselkiin, polviin isona renkaan sekä kyynerpäihin. Yhdistin ensin tuohon hyttysenpistoon nämä rakkulat. Suvussa ei tiedossa kenelläkään olevan tätä.
Lääkärissä en ole käynyt, koska kynnys on korkea saamani kokemuksieni takia mennä. Aina ollut perusterve, mutta todella usein lääkärit on antanut kuvan että olen vain häiritsemässä heidän työpäiväänsä. Esim. nivelkipuisena vähätteli asiaa vaikka sanoin että suvussa on reumaa, niin eipä korvaansa lotkauttanu asialle.
Rakkulat oli 3-4 vuotta ja yhtäkkiä hävisi. Olivat pois muutaman vuoden kunnes tulivat takaisin korkojen kera. Polvet, sisäreiset nousten pakaroihin asti. Kämmenselät, kyynerpäät sekä olkavarret. Jalkapöydät joissa on kutissut hetkellisesti kun on tehnyt tuloaan.
Tässä muutama päivä sitten huomasit, että granulooma on oikeastaan kokonaan hävinnyt kaikkialta.
Ja kun olen pohtinut yhdistäviä tekijöitä asialle, niin yhtenä nousee hiiva kehossa.
Ensimmäinen hiivatulehdus oli hieman ennen ensimmäisiä rakkuloita. Viime syksynä havahduin että minulla on todella paha hiivasyndrooma, joka ilm. ryöhähti e-pillereistä, joiden lopettamisestakin on jo pari vuotta, koska paino vain nousi niitä syödessä vaikka teki mitä.
Oireina minulla oli ruoka-aine yliherkkyys aspartaamille josta tuli astmasia oireita, hengenahdistusta sekä hengästyin todella helposti. Kaura aiheutti korvien kutiamista ja vaikkua korviin. Limaa keuhkoissa jota sai yskiä varsinkin ruokailun jälkeen. Painon nousua, koska nestettä kerääntyi kroppaan. Makean himo oli valtava. Pahan hajuinen hengitys vaikka kuinka pesi hampaita. Loppujen lopuksi persvako aukesi ja havahdutti asiaan. Liikkuakkaan en vaan jaksanut, vaikka olisin halunut, koska tuntui että jalat painaa kuin hiekkasäkit ja tuntui että meni jonkinlaiselle maitohapoille kevyestäkin liikunnasta.
Hiivaa aloin hoitaa ruokavaliolla eli sokeri ja vaaleat viljat pois. Kaurapuuron vaihdoin hirssiin ja joskus ruispuuroa.
Akupunktiolla sekä greipinsiemen valmisteella joka on tehokas hiivan hoidossa.
Eli olen hoitanut hiivaa joka alkaa olee nyt voiton puolella puolen vuoden hoidon jälkeen ja samalla on hävinnyt myös todella isot läntit granuloomaa iholta.
Ja nyt kun olen entinen energinen itseni, huomaan kuinka huonossa kunnossa olinkaan. Ensin luulin että tätä tää on kun vanhenee (41v) ja kunto huononee, mutta eipä ollutkaan. Nyt jaksan taas liikkua ja virtaa riittää. Painokin tippui heti 5kg 2kk:ssa liikkumatta juuri yhtään. Mitä nyt hierojan työssä liikkuu.
Aikoinaan E-pillereiden lopetuksen jälkeen tuli paha alapään hiivatulehdus johon söin reseptillä saatavan pillerin, mutta tehosi vain alapään vaivaan, muuten ei ole ollut näitä oireita.
Eli tähän saattaa vaikuttaa aineenvaihdunnallinen ongelma sekä hormonaaliset muutokset.
Tutustuttuani kiinalaiseen lääketieteeseen edes pintaraapasulla valkeni aika moni asia kehosta sekä ruuasta mm. tähän vaivaan.

Reply
Heli 9.8.2021 - 10:05

Lisäystä edelliseen kommenttiin.
Kävin Kiinalaisen lääketieteen asiantuntijalla hoidattaa hiiva-ongelmaani kun ei kotikonstit auttanu sen pidemmälle.
Pientä viilausta ruokavalioon ja neulotus ja ei voi kuin ihmetellä olotilaa jo näin viikon jälkeen tuloksia.
Kerroin hänelle tästä rengas granulomasta eikä ollut kuullutkaan. Mutta epäili että voisi johtua limasta kehossa jolloin verenkierto ei pääse esteettä iholle.
Ja jo viikossa on toisesta reidestä hävinnyt isot läntit ja toisesta haalistuneet melkein näkymättömiin. Eli lima kehossa ilmeisesti syynä tähänkin ongelmaan.

Reply
Jani 7.4.2023 - 16:08

Moi Heli. Voitko kertoa keltä TCM- asiantuntijalta löysit apua?

Reply
Severiina 28.4.2023 - 12:04

Hei,

Olen usean vuoden myöhässä kirjoittamassa omista havainnoistani. Molempiin jalkateriin on ilmestynyt punaiset kutiavat renkaat ja löysin Googlettamalla tämän rengasgranulooman. Kiitos myös, että jaoit tuon kädestäsi otetun kuvan, tajusin, että minulla on vastaava kuva vajaan kahden vuoden takaa ja löysinkin sen kännykästäni.

Minulla on tällä hetkellä akuutisti neurologisia ja sisätautipuolen oireita, joita tutkitaan sairaalassa, mutta viimeisimpänä on nyt nämä erilaiset iho-oireet. Onko sinulla muita sairauksia tai tiedätkö, voivatko nämä rengasgranuloomat liittyä muihin sairauksiin, itselläni jo diagnoosi autoimmuunisairaudesta haavainen paksusuolentulehdus…

Reply

Jätä Kommentti