MAUKKAAMPI ARKIRUOKA HAKUSESSA?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Oma lähtökohtani on, että arkiruoan täytyy maistua hyvältä. Mutta millaisilla keinoilla sitten saada maukkaampi arkiruoka? Isointa roolia näyttelevät tällöin hyvät raaka-aineet sekä mausteet. Myös vaihtelevuudella on tärkeä osa, jottei lemppariruoka ala maistumaan puulta. Kanan syömisestä tuli mulle jossain vaiheessa täyttä tuskaa, kun onnistuin aina valmistamaan siitä kuivaa ja en oikein tiennyt miten maustaisi sitä. Noh, onneksi tietotaito on tarttunut tässä matkan varrella ja mahdollisuuksia fiksata ruokaamme on monia ilman, että tarvitsee tinkiä terveellisyydestä. En osta tai käytä keittiössäni valmiskastikkeita vaan tykkään tehdä kaiken alusta asti itse. Näin myös tiedän paremmin mitä ruokani sisältää ja saan tietysti päästää luovuuteni valloilleen keittiössä. #QueenOfKichen

Keinoja on onneksi monia valmistaa maukkaampaa arkiruokaa ja jaan teille nyt minun vinkkini!

TOP 10 VINKKIÄ, JOILLA VALMISTAA MAUKKAAMPI ARKIRUOKA!

1.Tuoreen valkosipulin ja chilin käyttäminen (myös purkkiversiot käy). Tämä kaksikko on ylivoimainen suosikkivaljakkoni keittiössä ja käytössä lähes päivittäin. Tulisuus tuo ruokaan potkua ja valkosipuli vaan on niin ihanaa.

2.Tuoreet yrtit. Korianteri, basilika, persilja..näitä on paljon ja sopivat moneen ruokaan. Kokeile rohkeasti erilaisia yrttejä! Ne ovat superrrrruokaa! Onko joillakin muuten vinkkejä miten saisi yritit säilymään kotona pidempään? Onnistun aina kuolettamaan ne parissa päivässä. Pakastaminen on tietty hyvä keino säilyttää yrtit ennen kuin nuupahtavat.

3. Paistamisen keinot. Minä maistan selvän eron kun paistan kookosöljyssä versus oliiviöljyssä. Lisäksi voissa paistaminen antaa omanlaisensa maun ja toimii aina. Vaihtele siis paistorasvoja.

4. Valmistustapa. Pannulla, uunissa vai keitettynä? Uusin niksini riisin valmistamisessa on sen kuullottaminen öljyssä ennen keittämistä. Voit myös keittämisen jälkeen heittää riisit pannulle tai uuniin niin nam! Riisin keittoveteen voi hyvin lisätä muitakin mausteita kuin suolaa. Iranilaisen ystäväni keittiöstä saa aina hyviä vinkkejä ja he käyttävätkin paljon mausteita riisin kanssa. Riisin sekaan voi lisätä esimerkiksi kuivattuja marjoja tai pähkinöitä!

Bataattiranskikset

5. Käytä eri proteiinin lähteitä vuorotellen. On naudan jauhelihaa, paistia, pihvejä, riistaa, possua, kanaa eri muodoissa, lohta, seitä, kuhaa, haukea, tofua, soijarouhetta ja vaikka mitä..Paljon eri vaihtoehtoja siis löytyy ja niitä kannattaisikin vaihdella ruuanlaitossa.

6. Vaihtele myös hiilihydraattien lähteitä. Perinteisen riisin ja pastan tilalle löytyy myös monen monta hyvää vaihtoehtoa. Minä tykkään esimerkiksi kvinoasta, bataatista, perunasta, porkkanasta ja punajuuresta. TÄSTÄ postauksesta löydät ohjeet täydellisen rapeisiin bataattiranskalaisiin.

Helteellä maistuu ruokaisat salaatit !

7. Salaattien monet mahdollisuudet. Salaatti on aika kuivaa pupunruokaa sellaisenaan. Salaatista saat maistuvamman repimällä sen käsin, maustamalla erilaisilla pippureilla, suolalla, balsamicolla ja öljyillä. Granaattiomena on myös aivan loistava mauntuoja salaateissa; se kostuttaa mehullaan kivasti ja antaa makeutta! Samaa voi sanoa ananaksesta ja ananasmehu sellaisenaan toimii myös hyvin kastikkeena öljytilkan kanssa.

8. Ruuan muoto. Esimerkiksi bataatin voit tehdä soseeksi, pilkkoa ranskalaisiksi tai vaikka kuutioiksi. Jauhelihan voit muotoilla lihapulliksi tai murekkeeksi perinteisen ”jauhelihan” sijaan. Käytä luovuutta!

Tulinen kookosbataattikeitto on minun suosikkini!

9. Keitot kunniaan! Lämmin keitto on kevyt ja hyvä valinta arkeen. Reilu vuosi sitten jouluna saamani sauvasekoitin on ollut kovaa huutoa keittiössä ja sen avulla valmistuu helposti niin keittojen ainekset kuin muut taikinat. Keitoista saa helposti ruokaisamman tekemällä itse kylkeen sämpylöitä tai lisäämällä joukkoon pähkinöitä, siemeniä jne.

10. Ongelma nimeltä kana. Tämä ei ole varsinainen vinkki mutta laitoinpa silti tähän loppuu. Kanan syömiseen jäi todelliset traumat, joista en ole ihan vielä päässyt täysin yli. Tiedän, että oikein valmistamalla ja maustamalla tästä saa kelpoa murkinaa, mutta jotenkaan ei silti vielä osu eikä uppoa? Onko teillä hyviä vinkkejä kanan valmistamiseen? 

Toivottavasti vinkeistä oli apua! Ja jos teillä lukijoillani on hyviä kokkausideoita jaettavana niin kommenttiboksi laulamaan! 🙂 Kuulen mielelläni! <3

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti