RASVA RUOKAVALIOSSA

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
rasva

Minulla oli nuorempana todella paha rasvakammo, mikä johtui luonnollisesti syömishäiriöstäni. Rasva oli kirosana ja muistan kun yritin aina poistaa esim. jauhelihojen paistorasvan tuputtelemalla jauhelihan talouspaperissa ennen lautaselle laittamista. En voinut tietenkään käyttää voita leivän päällä ja juuston piti olla sitä 5% polaria. Kaiken täytyi olla light tai muuten mistään ei tullut mitään. En yhtään kyseenalaistanut sitä, että mitä kaikkea muuta ”korvausaineita” light-tuotteet voivat sisältää.

Jos et ole lukenut paljon mediahuomiota saanutta postaustani syömishäiriöstäni, niin voit lukea sen täältä.

Rasva on välttämätön

Laihduttajat tuppaavat helposti välttelemään rasvoja, niiden korkeiden kaloripitoisuuksien vuoksi. Rasvat ovat kuitenkin tärkeä osa elimistömme välttämätöntä toimintaa ja ilman rasvaa yllättävän monikin asia kropassa menee pieleen. Aivomme esimerkiksi koostuvat miltei 60 % rasvasta (rasvahapoista). Rasvoilla on tehtäviä myös mm.solukalvon rakenteena, hormonitoiminnassa ja vitamiinien imeytymisessä.

rasva

Paljon negatiivia vaikutuksia rasvattomuudesta

Ei siis ihme, että mulla alkoi muisti pätkimään, iho ja hiukset kuivuivat, hormonitoiminta ei pelannut ja kaikki tökki muutenkin. Veren rasva-arvot myös huononivat, mitä en heti olisi uskonut. Elin uskossa, että rasva on pahasta. Minulle alkoi myös kehittyä rasvamaksa, kun olin muuten niin hirmu rasvaton, mutta sitten maksa alkoi varastoimaan itseensä kaiken ylimääräisen. Kun parantumisvaiheessa aloin lisäämään hyviä rasvoja esim. pähkinöiden, avokadon ja rasvaisten kalojen muodossa, rasva-arvot paranivat. Kokonaiskolesteroli laski, samoin LDL ja HDL (paha ja hyvä kolesteroli) suhde parani. Triglyseridit laskivat myös. Hyvillä, tyydyttymättömillä rasvoilla on siis merkitystä kehollemme!

Suosittelen myös kiinnittämään huomiota piilorasvaan, jota on mm. juustoissa, leivonnaisissa ja monissa valmisruuissa. Piilorasva on usein sitä kovaa(tyydyttynyttä), ”huonoa” rasvaa, jonka saantiin kannattaa kiinnittää huomiota eli nauttia kohtuudella. Itse kuitenkin käyttäisin mielummin ruuanlaitossa kunnon voita, kuin jotain teollista margariinia tai light-tuotteita. Rasvainen burgeriateria silloin tällöin ei pilaa kaikkea, kunhan kokonaisuus on kunnossa.

Kokosin yleisön pyynnöstä omat suosikkini hyvien rasvojen joukosta.

Näin lisäät hyviä rasvoja ruokavalioosi:

-Pidä käsilaukussasi ja kaapissasi siemeniä, manteleita sekä pähkinöitä, joita voit ottaa välipalaksi tai käyttää ruoanlaitossa. Muista kuitenkin tarkistaa pähkinäpussin tuoteseloste. Valitse mahdollisimman vähän prosessoidut ja suolattomat pähkinät. Luonnollisuus kunniaan.

Avokado toimii loistavasti salaateissa, smoothiessa (kermainen maku), leivän / riisikakun päällä levitteenä tai siivuina. Avocadosta voit lisäksi tehdä itse guacamolea dippikastikkeeksi vihanneksille.

Lohi ja muut rasvaiset kalat sisältää paljon terveydelle hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja. Ota siis lohta kerran pari viikossa vaikka lounaaksi.

rasva

Avokado sisältää hyvää rasvaa

rasva

rasva

Minä suosin myös:

MCT -öljy ( Medium Chained Triglycerides), jota saadaan kookosöljystä. Se imeytyy eri tavalla kun muut rasvat ja näin ollen sitä käyttävät monet laihduttajat/urheilijat rasvapolton edistämiseksi. Nopean imeytymisen takia MCT-öljy ei varastoidu kehoon vaan kroppa ottaa sen energianlähteeksi heti. MCT-öljy sopii hyvin esimerkiksi salaatteihin ja minä käytän sitä myös aamukahvin joukossa. Mulla on käytössä tämä MCT-öljy.

Käytän myös tätä kookosöljyä paistamiseen ja leivontaan.

rasva

 

Ensisijaisesti ravinnosta

Jos rasvansaanti jää vähäiseksi ruokavaliossa esim. allergioiden takia, kannattaa napata omegat purkista. Kuitenkin ensisijaisesti itse pyrin syömään rasvat luonnollisessa muodossa arkiruuasta ja vasta sitten täydennellä purkkiomegoilla :).

Mitä rasvanlähteitä te suositte ruokavaliossanne?

Minulla on teille Foodinin verkkokauppaan alennuskoodi ELINA20, jolla saatte -20% alennusta normaalihintaisista tuotteista täällä. (www.foodin.fi)

 

Lue myös:

Aineenvaihdunta jumissa? Huomioi nämä 6 asiaa

Mieliteot – voiko mieltä hallita?

Chiatuorepuuro kerroksittain

 

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti