Raskaus ja ravitsemus

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Kaupallinen yhteistyö Picadeli

Raskaus on hyvää aikaa pohtia omia ruokatottumuksia, sillä onhan tärkeää, että masussa kasvava vauva saa kaiken tarpeellisen ravinnon. Lisäksi on tietysti suotavaa, että odottava äiti on jaksava ja hyvinvoiva arjessa. Ravitsemuksella on luonnollisesti suuri merkitys elämässä, liittyen aivan kaikkeen. 

Haluan myös tähän alkuun sanoa sen, että vaikka ruokailuun on syytä panostaa, niin siitä ei silti tarvitse eikä pidä ottaa stressiä. Herkuttelullekin löytyy paikkansa ruokavaliossa! 

Kirjoitin tässä postauksessa alkuraskauden jälkeisestä ruokailustani, jolloin ruoka alkoi taas maistua. Alkuraskaushan oli mulle super rankka, koska oksensin 24/7 jopa yötä myöten ja näin ollen ruokailut oli mitä oli..

Raskaus on jo viimemetreillä –  ruoka maistuu!

Nyt viimeisellä raskauskolmanneksella ruoka on maistunut entistäkin paremmin ja nälkä tuntuu väijyvän aina kulman takana.  Eniten himoitsen kaikkea tuoretta sekä ihan perus kotiruokaa. Erilaiset salaatit maittavat hyvin (erityisesti tomaatit, avokado ja porkkana nam!!) ja voisinkin vetää kasviksia helposti kilo tolkulla. Mun suosikista eli Picadelin salaattibaarista saa napattua vaivatta tuoreen, raikkaan sekä ennen kaikkea monipuolisen salaatin mukaan. Kaikkia omia lemppari aineksia kulho täyteen ja kroppa kiittää. Mä oon myös juustohullu, joten juustoa pitää aina olla salaatissa. Rakastan Picadelin mozzarellapalloja! Onneksi Picadelilta löytyykin paljon pastöroidusta maidosta tehtyjä juustoja, joten ne sopii hyvin raskaana oleville. Lisäksi mun uusi suosikki, kukkakaaliriisi -sekoitus, on kerrassaan taivaallista! Siinä on siis kukkakaalia ns riisin kokoiseksi pilkottuna, ihana koostumus!

Lisäksi nyt loppuraskaudessa on maistunut herkut ja sanotaanko näin, että paremmin kuin hyvin! 😀 Tiesittekö muuten, että raskausaikana energiantarve kasvaa noin 200 kalorilla? Eli ei todellakaan tarvitse syödä kahden edestä kuten kuulee joskus puhuttavan.

Raskaus ja ravitsemus – mitkä asiat kannattaa muistaa?

-Muista, että monipuolisuus on kaiken A ja O. 

-Syö paljon kasviksia – mitä enemmän värejä sen parempi! Picadelin salaattibaarista saa helposti kattavan määrän päivän kasvisten saantisuosituksesta. 

-Suosi täysjyvää, joista saat suoliston hyvinvoinnille edullisia kuituja (kasviksista saa myös kuituja!).

-Nauti lohta/rasvaista kalaa pari kertaa viikossa, jotta saat tärkeitä rasvahappoja niin itsellesi kuin kehittyvälle vauvallesi. Lisäksi pähkinöistä, oliiviöljystä ja avokadosta saat hyviä rasvoja. 

HUOM. Kannattaa tarkistaa eri kalalajien saantisuositukset, esim haukea kannattaa välttää koko raskauden ajan, sillä siihen kertyy paljon elohopeaa. Tyjiö- ja suojakaasupakatut kalat sekä raaka kala eli sushi kuuluvat myös vältettävien ruokien listalle (listeriariski).  Lisätietoa saat ruokaviraston sivuilta sekä tästä elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeesta. 

-Juo paljon vettä, ainakin 2 litraa päivässä. Jos hikoilet paljon, niin nesteen tarve kasvaa entisestään.

-Tarkista, että maitotuotteet ovat pastöroitua. Pastöroimattomat juustot täytyy kypsentää yli 70 asteiseksi (kuplivan kuumaksi), jolloin mahdollinen listeria tuhoutuu. HUOM. Home- ja kittijuustoja, kuten brie, gorgonzola, chèvre, vacherol ja taleggio, ei suositella edes kuumentamattomina, vaikka ne olisi tehty pastöroidusta maidosta. 

-Ulkomaiset pakastemarjat tulisi aina keittää/kypsentää ennen syömistä. Vihannekset ja hedelmät kannattaa pestä hyvin (listeria ja toksoplasmariski).

-Liha on syötävä kypsennettynä toksoplasmariskin takia.

-Salmiakki – ja lakritsituotteiden runsasta käyttöä kannattaa välttää, koska niiden sisältämä glykyrritsiini nostaa verenpainetta ja voi mahdollisesti aiheuttaa kehityshäiriöitä. Muutama laku tai salmiakkikarkki silloin tällöin ei ole haitaksi.

-Hormonit voi vaikuttaa mielitekoihin, joten muista, että ns peruspalikat olisi kunnossa ruokavaliossa. Säännöllinen ateriarytmi ja uskalla myös syödä tarpeeksi. Näillä ”ennalta ehkäistään” paljon ylilyöntejä verensokerin pysyessä tasaisena. Säännöllinen ruokarytmi  tukee elimistön normaalia insuliinitoimintaa. Jos napostelemme koko ajan, niin haima joutuu koville joutuessaan jatkuvasti kontrolloimaan verensokeriamme insuliinierityksen avulla (vaarana diabetes).

Raskaus ei ole sopivaa aikaa laihdutuskuureille ja tiukoille dieeteille. Herkuttelullekin löytyy paikkansa!

Kofeiininsaantia on hyvä rajoittaa; 200 mg/päivä eli noin 3 dl tavallista kahvia.

-Ota vitamiinilisä (esim joku mamavitamiini) tarvittaessa. Alkuraskaudessa kannattaa ainakin syödä folaattia ja myös D-vitamiini on tarpeellinen läpi raskauden. Mä syön lisäksi rautaa, kalsiumia (kahta edellistä ei kannata ottaa samaan aikaan, koska häiritsevät toistensa imeytymistä) ja omega3 rasvahappoja. A-vitamiinia ei kannata syödä purkista, koska liikasaanti voi vaikuttaa kehityshäiriöiden syntyyn. Lisäksi kannattaa välttää runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruokia kuten mm. maksaruokia. Sen sijaan A-vitamiinin esiastetta sisältäviä ruokia, kuten porkkanaa ja muita värikkäistä kasviksia saa popsia huoletta. Elimistö muuntaa esiasteesta A-vitamiiniksi vain sen tarpeellisen eli liikasaannin vaaraa ei ole.

Mieti sitä, että syöt myös vauvasi hyvinvoinnin eteen. <3

Ihanaa viikkoa kaikille! Muistetaan popsia paljon värikkäitä kasvikia!

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

2 kommenttia

Maaria 9.9.2020 - 09:48

Raskausajan ruokavaliolla on merkitystä myös siihen, miten lapsen makumieltymykset muodostuvat. Monipuolinen ruokavalio siis kannattaa. Itse söin ensimmäisen raskauden kohdalla runsaasti maustamatonta jugurttia/rahkaa, johon tuli raskausaikana erityinen himo. Nykyään tämä ensimmäinen lapsi saattaa lusikoida ihan paljasta rahkaa ja on selvästi mieltynyt happamaan makuun. En tiedä onko sattumaa. 😉

Reply
Elina Ada Sofia 10.9.2020 - 13:49

Totta! Jännä nähdä miten meidän kohdalla käy! 😀

Reply

Jätä Kommentti