JOULU – AHDISTUKSEN VAI ILON JUHLA?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
joulu

Joulu on suurten tunteiden aikaa. Päällimmäinen mielikuva joulusta on sellainen ilon ja mukavien perinteiden juhla. Tai niin minä olen nähnyt joulun koko lapsuuteni ajan. Nyt vanhempana olen kuitenkin alkanut pohtimaan suhdettani jouluun ja pakko myöntää, että olen hieman jopa ahdistunut. Ei sillä, että olisin joku Grinch, vaan rakastan kyllä joulun tunnelmaa. Silti kaikki se joulun ympärille muodostunut kulutusjuhla ja kiiltokuvamainen kuva siitä, kuinka kaikki pitäisi olla tip top ja viimeisen päälle, on alkanut ahdistamaan.

Iän karttumisen myötä on alkanut puhututtamaan mm. se tosi asia, että kaikilla ei ole samanlaiset mahdollisuudet viettää yltäkylläisyyden joulua, saati sitten rakkauden täyteistä perhejoulua.

Joulu – kulutusjuhla?

Joulu on kaupallistettu jo kauan aikaa sitten, se on selvää. Saadaan ja annetaan lahjoja. Ideana lahjanvaihto on toki ihana ja antamisesta tulee hyvä mieli. Ja en kiellä etteikö olisi ihanaa saada lahjoja! Totta kai on. Mutta entäpä ne lapset, jotka eivät saa samalla tavalla lahjoja kuin naapurin Tommi? Kouluissa vertaillaan joululoman jälkeen kuka sai hienoimman Iphonen. Entäpä vähävaraisten perheiden lapset, mille heistä tuntuu? Mille heidän vanhemmistaan tuntuu? Minusta tuntuu suoraan sanottuna sydäntäsärkevälle, kun kaikilla ei ole esimerkiksi mahdollisuutta rakkauden täyteiseen perhejouluun. Suuri osa ihmisistä ahdistuu joulusta, koska joulu muistuttaa menetetystä rakkaasta ja yksinäinen olo korostuu. Eroperheiden lapsilla on varmasti kurja olla, kun ihmetellään miksi isi ei ole läsnä joulupöydässä. Toisilla taas ei ole varaa hienoihin koristeluihin eikä juhlaruokiin, vaan jokainen penni menee siihen, että saadaan perus arki pyörimään. Joillakin taas voi olla ikävät muistikuvat joulusta, kun isä on vetänyt viinaa kuuden päivän putken ja riidat varjostaneet tunnelmaa.

joulu

Joulun to do

Joulu aiheuttaa monelle myös stressiä, vaikka pitäisi olla päin vastoin. Muodostamme helposti suorituspaineita niin itsellemme kuin läheisille. Teemme to-do-listaa, joka jatkuu loputtomiin. Juoksemme silmät suurina pitkin kauppoja lahjojen hankinnassa. Pitää tietysti myös ostaa miljoona erilaista tarviketta, jotta saadaan tehtyä maustekakku ja kuusen täytyy olla tänä vuonna prameampi kuin naapurin.

Eikä siinä, pieniä lahjoja on tietenkin kiva ostella, antaa ja saada, kuten aiemmin jo mainitsin, mutta kunpa ne eivät olisi pääasia joulussa. Jouluna useimmilla on vapaata (minä lähden Espanjan lämpöön!!), joten eikö pääideana ole lepo ja läheisten kanssa vietetty aika? Läsnäolo on äärimmäisen tärkeää perheissä ja sillä on iso vaikutus meihin kaikkiin, vaikka emme sitä välttämättä tajua.

joulu

Kuva: Toni Tervo / Vantaan Sanomat

Tee sinäkin hyvä teko jouluna

Me Erilaiset Esikuvat järjestimme Hope Ry:n kanssa yhteistyössä vähävaraisille lapsiperheiden lapsille leikkipäivän Vantaan SuperParkissa. Halusimme antaa joululahjaksi omaa aikaamme ja panostaa siihen, että veisimme lapset leikkimään johonkin mukavaan paikkaan, josta jäisi kivat muistot. Ajatuksena oli, että lahjan ei aina tarvitse olla materiaa, vaan jopa tärkeämpää on se, että olemme läsnä. Päätimme kuitenkin antaa pienet yllätyspussit lapsille ja heidän perheilleen. Saimme ihanilta yhteistyökumppaneiltamme huikeita lahjoja, mm. Foodinin suklaata ja välipalapatukoita sekä Flamingo Span lahjakortit, joilla perheet pääsevät viettämään yhteistä aikaa. Vantaan Sanomat teki päivästä jutun, jonka pääset kurkkaamaan täältä.

En voi sanoin kuvailla sitä tunnetta, kun eräs pieni poika riemastui leikkipäivästä sanoen, että tämä oli hänen elämänsä paras päivä. Ja miten leikin erään tytön kanssa ponileikkiä ja kuljimme käsikädessä leikkipaikalta toiselle. On suuri kunnia saada olla tekemässä hyvää. Lasten vilpitön riemu on uskomatonta <3

Haastan kaikki blogin lukijani tekemään yhden hyvän teon jouluna. Mitäpä jos lahjottaisit omia vaatteitasi tai muuta hyväkuntoista kodintavaraa esimerkiksi juuri Hope Ry:lle ? Tai entä jos jättäisit ostamatta uudet joulukoristeet ja käyttäisitkin ne rahat vaikka ilahduttamalla vähävaraisten lapsiperheiden lapsia?

 

Hope Ry:n toiminnasta voit käydä lukemassa lisää täällä.

 

PS: Kuulin aivan loistavan idean meidän Erilaisten Esikuvien Alonalta; se määrä, jonka saat lahjoja, on sinun annettava vanhoja tavaroitasi hyväntekeväisyyteen. Eli jos saat vaikka viisi lahjaa, anna viisi lahjaa hyväntekeväisyyteen. Tämä käytäntö on heidän perheellään jouluna.

 

Millaisia ajatuksia joulu herättää teissä?

Lue myös:

Tuottaako syöminen syyllisyyden tunteita?

Kiitollisuus – Tärkeä voimavara

Palaute – Uhka vai mahdollisuus?

 

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

 

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti