Tätä syömistapaa jokaisen tulisi kokeilla!

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Kaupallinen yhteistyö Picadeli Suomi

Syöminen on meille arkipäivää eli se on osa totuttua rutiinia. Kuka huomaa välillä, että syöminen tapahtuu liiankin automaattisesti – jopa niin ettei tule kokemusta syömisestä? Allekirjoittaneella valtavasti kokemuksia tästä. Valitettavan usein tulee hotkittua ruokaa. Toki silloin jos päätän ennen ruokailua, että keskityn, niin se on asia erikseen. Kokeilkaapa tekin tietoisen syömisen harjoitusta, joka löytyy alta. Väitän, että todella moniin syömisen ongelmiin saa avun tällä metodilla. Itse sain tietoisesta syömisestä apua mm. tunnesyömiseen ja ahmimiseen, joka oli mulle syömishäiriöaikoina päivittäistä. 

Tietoinen syöminen – käytä kaikkia aistejasi

Tähän tietoisen syömisen harjoitukseen sopii ihan mielettömän hyvin värikäs ja ravitseva salaatti – täynnä erilaisia makuja ja elämyksiä, suolaisesta makeaan, rapeaa ja pehmeää. Tietoinen syöminen oikeastaan alkaa jo kaupasta, kun valitset ruokaa. Mieti mitkä ”motiivit” ohjaavat sua kaupassa? Menetkö nälkäisenä hyllyjen väliin tuskastelemaan ja himoitset siksi herkkuja?

Kokosin oman näköiseni lemppari salaatin Picadelin salaattibaarista (näitä löytyy hyvin esim Helsingin keskustasta autotalon- ja Erottajan K-marketista, Ruoholahden Citymarketista ja oma lähin paikkani Redin K-Supermarketista.). Nämä Picadelin salaattibaarit palvelevat erinomaisesti niitä, jotka haluavat helposti ja nopeasti terveellistä sekä ravitsevaa ruokaa. Arvostan suuresti, että tänä päivänä löytyy näin hienoja ratkaisuja! 

Helppo harjoitus, joka sopii jokaiselle

Mennäänpä sitten itse harjoitukseen. Rauhoita ensimmäisenä ruokahetki. Älä kuuntele samaan aikaan musiikkia tai höpise kenenkään kanssa. Jätä myös puhelin sivuun. Pöydän ääressä on vain ruoka ja sinä itse.

1.Ota salaattiateria eteesi. Hengittele ja katsele annosta. Mitä näet? Värit, muodot jne. Kuulostele myös oloasi, onko nälkä? Millä asteikolla arvioisit nälän tunneta 1-10?

2.Katsele vielä lisää annosta ennen kuin maistat. Muista myös kiittää ruuasta.

Pohjalla rapeaa salaattia (lehtikaalia, pinaattia, rucolaa), porkkanaraastetta, päällä pehmeää hummusta ja avokadoa, leipäjuustoa, kauniita punaisia mehukkaita tomaatteja, rouskuvaa parsakaalia, pastaa, erilaisia siemeniä, paprikaa jne..

3.Ota ensimmäinen haarukallinen suuhun ja mutustele hitaasti. 

4.Maistele miltä maistuu. Mitä eri makuja erotat? 

5.Nielaise ja tunnustele kuinka ruoka kulkeutuu vatsaan.

6.Toista kohdat 1-5 uudelleen. Tärkeintä on, että pysähtyisit hetkeksi jokaisella suupalalla. Tiedosta mitä teet.

Tietoinen syöminen tekee jokaiselle todella hyvää ja se on myös mielestäni tärkeä osa oman kehon kuuntelua. Mulle itselleni oli aluksi tosi vaikeaa oppia kuuntelemaan omaa kehoa, koska olin ronskisti sanottuna laittanut koko pakan sekaisin ahmimalla ja oksentamisella. En osannut enää erottaa milloin olin oikeasti kylläinen saati sitten nälkäinen. Soimasin ja syyllistin itseäni epäonnistumisista. Häpeä myös varjosti mieltä jatkuvasti.  Kun lopulta aloin paranemisvaiheessa kiinnittämään huomiota tietoiseen syömiseen ja itse ruokaan, opin askel askeleelta tunnistamaan oikean nälän tunteen muista ärsykkeistä sekä siitä, milloin ahmimisen takana on jokin tunne, mille ei ollut nimeä. Opin myös vähitellen tunnistamaan kylläisyyden tunteen, olemaan kiitollinen syömästä ruuasta ja ylipäänsä nauttimaan elämästä.

Ruoka on ihana asia elämässä ja siitä saa sekä pitääkin nauttia!

Toivottavasti näistä ajatuksista ja tietoisen syömisen harjoituksesta on sulle apua. Oletko jo kokeillut? Entä saanut apuja?

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina


Lue nämäkin postaukset

2 kommenttia

ida ihana 24.1.2020 - 21:17

Hieno postaus, ja niin totta tuo, että ruoasta kuuluu nauttia!:) Kun syö niin, että oikeasti nauttii, yleensä myös syö paremmin, kaikella tapaa, niin mieltä kuin kehoa kuunnellen <3
Mukavaa viikonloppua <3
Ida kotona kaupungissa -blogista
http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

Reply
Elina Ada Sofia 25.1.2020 - 15:15

Kiitos! <3 Se on juurikin näin, turha stressi pois! Ihanaa viikonloppua <3

Reply

Jätä Kommentti