Raudanpuute ja vitamiinivaje elimistössä

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
raudanpuute

Kaupallinen yhteistyö Terveystalo

Mulla on ollut raudanpuute pidemmän aikaa ja sen myötä voimat vähissä. Lisäksi raskaus, synnytys ja nyt tällä hetkellä imetys ovat vaikuttaneet ferritiiniin laskien sitä entisestään pakkasen puolelle. 

Ensimmäisen kerran matala ferritiini eli varastorauta ilmeni yllätyksenä alkuvuodesta, kun mittautin sen Terveystalossa. Olin ollut jo pidemmän aikaa poikkeuksellisen väsynyt ja tuntui siltä ettei happi oikein riittänyt. Hengästyin portaissa tosi nopeasti, mikä ei ollut tyypillistä itselleni. Nukuin myös mielestäni riittävästi, joten mitään järkevää syytä uupuneelle ololle ei löytynyt. Mystisen väsymyksen ja voimattomuuden taustalla voi siis olla raudanpuute. Sitten tulin yllättäen raskaaksi ja kuten arvata saattaa, ferritiini laski entisestään, koska raskaus kuluttaa rautaa. Kokeilin erilaisia valmisteita, mutta arvot eivät ottaneet tuulta purjeisiin. 

Kasvissyöjillä voi ilmetä raudanpuute ja vajetta tärkeistä vitamiineista

Mä olen pääsääntöisesti kasvissyöjä (välillä syön lihaa), joten raudansaanti voi olla senkin suhteen tiukilla. Kasvissyöjien kannattaakin tarkkailla folaattia ja B12-vitamiini arvoja D-vitamiinin sekä ferritiinin lisäksi. Edellämainitut arvot mitataan näppärässä Voimat Vähissä -tutkimuspaketissa, jonka voi käydä otattamassa Terveystalossa ilman lääkärin lähetettä. Tulokset ovat nähtävillä Oma Terveys-sovelluksessa 1-2 päivän kuluttua ottamisesta (mun tulokset taisi tulla jopa samana iltana jo!) ja arvot ovat helposti tulkittavissa viitearvojen (millä välillä tuloksen kannattaisi olla) puitteissa. Mikäli arvoissa on jotain tai muuten mietityttää, niin kaikki lääkäripalvelut löytyvät saman katon alta Terveystalosta 24/7. Lääkäriin saa helposti yhteyden esimerkiksi omasta olohuoneesta chat-palvelun kautta. Oman ruokavalion voi myös tarkistaa ravitsemusterapeutin kanssa. Tarjolla on mm. kolmen tapaamiskerran ravintovalmennuksia.

Mä kävin vastikään yhteistyön merkeissä otattamassa tämän Voimat Vähissä -tutkimuspaketin, joka sisältää ferritiinin, D-vitamiinin, B12 -vitamiinin ja folaatin lisäksi myös transferriinin (raudan kuljettaja), verenkuvan ja tulehdusarvot. Oli mielenkiintoista nähdä mitä kuului erityisesti ferritiinille. Verikokeet vaativat 10-12 h paaston, jotta saadaan luotettava tulos. 

Mitä Voimat Vähissä -Tutkimuspaketti paljasti?

Kaikki muut arvot olivat viiterajoissa paitsi D-vitamiini. Ferritiini oli myös tosi matala, kuten arvata saattaa. D-vitamiini arvo oli 67 (viiteraja 75) ja rauta 10,3 eli raudanpuute edelleen. Raskaus ja imetys ovat varmasti kuluttaneet näitä entisestään. D-vitamiiniarvoista meidän suomalaisten kannattaa olla perillä, sillä täällä pimeässä pohjolassa asuvilla on enemmän puutoksia kuin vaikkapa Espanjassa asuvilla. D-vitamiini on tärkeä mm luuston terveydelle (ehkäisee osteoporoosia), solujen uusiutumiselle ja immuunipuolustukselle. Näin flunssakautena vastustuskyky tuntuu minusta extra tärkeälle asialle. 

Oli kuitenkin huojentavaa, että muut arvot olivat kunnossa. B12 -vitamiini on nimittäin tärkeä hermoston ja aivojen kannalta. Puutostilan oireita ovat esimerkiksi anemia, tuntoaistin sekä muistin häiriöt. B12 -vitamiinia saadaan eläinkunnan tuotteista (mm liha, maitotuotteet), joten puutoksia esiintyykin useimmiten vegaaneilla sekä vanhemmilla ihmisillä. B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia, joten niitä tulisi saada päivittäin ravinnosta. Voimat Vähissä -paketista löytyvä folaatti kuuluu myös B-ryhmän vitamiineihin. Folaatti on erityisen tärkeä raskaana olevilla ja sitä suunnittelevilla naisilla, koska se vastaa solujen jakautumisesta ja verisolujen muodostumisesta, mikä onkin tärkeää kehittyvän sikiön kannalta. Folaatin puute voi myös aiheuttaa anemiaa ja se on kytköksissä B12 -vitamiiniin, jota tarvitaankin folaatin imeytymiseen elimistössä. On tämä meidän ihmiskeho vaan monimutkainen ja ihmeellinen kompleksi haha…mutta onneksi tosiaan verikokeilla saadaan helposti ja nopeasti selvyyttä tilanteeseen. 

Oletko sä perillä omista ferritiini ja vitamiiniarvoista? Lue lisää Voimat Vähissä -tutkimuspaketista ja varaa oma aika verikokeisiin. Omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta kannattaa pitää huolta.

Tsemppiä talveen! Ajatella, pian on joulu. Muistakaa rentoutua ja syödä hyvin.

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti