Millainen on epäterve suhtautuminen syömiseen?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Epäterve suhtautuminen syömiseen on valitettavan yleistä tässä maailmassa. Lihomisen pelko, ruoka-aineiden demonisoiminen ja tunteiden hallinta syömisellä ovat vahvasti iskostuneet meidän yhteiskuntaan. Oikeastaan on aika hassua ajatella, miten ristiriitainen onkaan suhde ulkonäköön ja ruokaan; nautinnollinen sekä syyllinen. Pitäisi osata nauttia ruuasta ja herkuista, mutta samalla tiukat dieetit ja ruoka-aineiden kiellot puskevat päälle. Miten siis selvitä elämässä, huoh! 😀 Eikö olekin hassua?

Ei siis mikään ihme, että on nuppi sekaisin.  Syyllistämme itseämme armottomasti, jos käsi käy karkkipussilla, vaikka eikö juuri pitänyt osata nauttia?  Yhä useammat ovat tyytymättömiä omaan vartaloonsa ja itseensä ylipäänsä, kun media antaa meille tietyt raamit. Me olemme kaikki kuitenkin omanlaisiamme yksilöitä, joten emme saa emmekä voi vertailla itseämme muihin. Se on myrkkyä. Piste.

No, mutta palataampa takaisin syömiseen. Millaisia ovat sitten ne vaaran merkit, joista pitäisi alkaa hälytyskellojen soida? 

Epäterve suhtautuminen syömiseen x 4

Syötyjen ja kulutettujen kalorien tuijottaminen

Jos ajatusmallia alkaa johdattelemaan syötyjen ja kulutettujen kalorien määrä, elämä muuttuu helposti vankilaksi. Itse osasin jossain vaiheessa lähestulkoon kaikkien ruoka-aineiden kaloritaulukot ulkoa ja se loi hirveästi ahdistusta. Elämästä katosi hohto. Terveellisessä suhtautumisessa ruokaan ei tarvitse  kalorien laskemista. Joustava ruokailu on paras mielelle sekä keholle. 

Itsensä rääkkääminen

Pitää nähdä nälkää, jotta saavutetaan tietty ulkonäkö ja koko. EI! Laihan vartalon tavoittelu hikijumpalla ja vähäisellä syömisellä ei ole hyvä yhdistelmä, vaan johtaa ojasta allikkoon. Rääkkääminen ja kärsiminen ei kuulu normaaliin syömiskäyttäytymiseen, sillä ruuasta saa ja pitää nauttia, sekä tulla kylläiseksi. Myöskään liikunta ei saa olla rangaistus syödystä ruuasta, vaan liikunnan kuuluu olla sellaista joka tuo iloa ja energiaa – ennen kaikkea hyvää oloa. Jos ihannevartalon eteen pitää nähdä nälkää ja kieltäydyttävä kaikesta hyvästä, on jotain pahasti pielessä ajattelumallissa. Pakkoliikunnan läpikäyneenä tiedän, mille tuntuu kun motivaatio lopahtaa ja se vaan polkee itsetuntoa alaspäin. Sanotaan siis vahvasti EI itsensä rääkkäämiselle.

Kiellettyjen lista

Nykyisin demonisoidaan pitkä liuta erilaisia ruoka-aineita gluteiinista maitoon. Toki tietyissa sairauksissa joutuukin noudattamaan erikoisruokavaliota, mutta perus terveellä ihmisellä tällaiseen ei ole tarvetta. Erilaiset trendidieetit ovat rahastuskeino. Terveellisessä suhteessa ruokaan mikään yksittäinen ruoka-aine ei ole kiellettyä, vaan ruokailu on sallivaa ja joustavaa. Liiallinen kontrollointi ruokailussa, johtaa helposti häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen ja pahimmillaan syömishäiriöön. Itse aloin demonisoimaan hiilihydraatteja, mikä johti pikku hiljaa siihen, että en uskaltanut syödä tyyliin mitään muuta kuin porkkanoita.

Lohturuoka

Ruualla lohduttautuminen on todella yleistä; syödään suruun, yksinäisyyteen, iloon, stressiin…you name it. Lapsille tungetaan kouraan karkkipussia kiukun tullen, vaikka tarpeellisempaa olisi ottaa lapsi syliin ja halata, keskustella tunteista. Usein syömishäiriöisillä onkin tunteiden käsittely- ja kohtaamistaidot puutteellisia. Itselläni buliminen käyttäytyminen johtui pitkälti siitä, etten uskaltanut kohdata ahdistavia tunteita. Pelkäsin yksinjäämistä ja hylätyksitulemisen pelko oli vahvasti läsnä joka päivä. Kun opettelin pikku hiljaa kohtaamaan vaikeita tunteita, jäsennellen niitä paperille ja keskustellen, löysin avaimet tunteiden käsittelyyn ja opin hyväksymään ne. Kaikki tunteet ovat sallittuja, niitä tulee ja menee. Välillä on ihan fine olla surullinen ja vihainen. Tunteita ei tarvitse eikä pidä työntää syrjään – muutoin ne pompsahtavat bumerangina eteen. Epäterve suhtautuminen syömiseen on todella usein seurausta tunteiden puutteellisista käsittelytaidoista.

Toivottavasti tämä teksti sai sinut ajattelemaan asioita <3 Heitä minulle kommenttia, millaisia ajatuksia heräsi!

Ihanaa ja rentoia päivää juuri Sinulle!

Kuvat: Laura Laukka

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

1 Kommentti

Kata 4.4.2019 - 14:11

Itse ajoin viime vuonna kropan ylikuntoon ja näin ollen hormonitoiminta häiriintyi ja samoin aineenvaihdunta. Hiilarit oli minimissään. Nyt koitan nousta jaloilleni ja syödä niitä hiilareita myös. Kroppa kerännyt nestettä, mutta odotan että se tasaantuu ja alan voimaan paremmin.

Reply

Jätä Kommentti