KEL ONNI ON SE ONNEN NÄYTTÄKÖÖN

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Tämän postauksen innoittama lähdin pohdiskelemaan suomalaista sanontaa ” kel onni on se onnen kätkeköön”. Heti ensimmäisenä herää kysymys, että miksi hitossa se onni täytyy kätkeä? Keneltä se pitää kätkeä? MIKSI!?

Olen myös kuullut sanonnat, että suomalainen on ainoa ihminen, joka on valmis maksamaan 100 e ettei naapuri saisi 50 euroa. Naapurilla ei saa siis mennä paremmin kuin itsellä tai muuten ollaan vihaisia ja hyvin kateellisia.

Jos ei minulla niin ei sitten sinullakaan

Suomalaiseen kateuteen kuuluu vahvasti se, että jos minulla ei ole, niin sitten ei saa muillakaan olla. Jos naapuri menestyy, niin sitten vihoitellaan ja selitellään. ”Se tekee noin, koska sillä on niin helppoa” ja ”joku saletisti maksaa sen elämisen” plaaplaa. Suomalainen tapa pönkittää itsetuntoa on selittely ja syiden keksiminen. Varsinkin silloin kun verotiedot pamautetaan lehteen luettavaksi, niin kommenttiboksit täyttyvät huutelijoista. ”Sekin tienaa sen verran ja voivoi sitä voivoi tätä”. Kaikki on niin väärin. Mitään järkeähän tuollaisessa huutelussa ei ole, koska Suomen valtio tarjoaa meille kaikille hyvät oltavat ja antavat vieläpä tukea tarpeen vaatiessa. Kaikilla meillä on samanlaiset mahdollisuudet toteuttaa unelmia. Meille annetaan mahdollisuuksia siitä lähtien kun istumme koulun penkille. Saamme itse valita ammatin, asuinpaikan ja paljon muuta. Kaikki on vain itsestä ja omasta asenteesta kiinni. Jos kaikki energia, jonka käytämme muiden lytistämiseen, menisikin oman itsemme kehittämiseen, niin voisimme olla mitä ikinä haluammekaan. Kunhan vain päätät niin.

Suomalaisilla on myös tapana vähätellä itseään. Jos joku kehuu niin usein vähättelemme itseämme; ”tämä on vain tämmöinen”, ”enhän minä nyt” ja ollaan muutenkin tosi vaisuja, vaikka voisimme rohkeasti sanoa KIITOS!

Minä olen myös saanut kuulla siitä, että mitä minä oikein luulen olevani kun hain aikoinani Miss Suomi -kilpailuun, miten tuollainen on voinut tehdä mallintöitä ja on siinäkin ihminen, joka on koko ajan jossakin ja tekee sitä tätä ja tuota. Onko se joltakin muulta pois, jos minä teen niitä asioita, joista pidän? Minä olen pyrkinyt elämässäni kohti unelmiani ja toteutan tällä hetkelläkin yhtä niistä. Saan olla mukana Fitnessmalli-kilpailussa toinen toistaan mahtavampien tyyppien kanssa tekemässä duunia unelmien eteen. Inspiroidaan muita ja opitaan lisää bloggaamisesta ja koko SoMe-maailmasta. Olen suunnattoman kiitollinen tästä mahdollisuudesta.

Otetaan mallia jenkkilästä

Amerikkalainen kateus on taas sellaista, että jos muutkin pystyvät, niin minäkin pystyn! Toisen onnistuminen innostaa itseä ja siitä saa pontta ponnistaa eteenpäin. Se on sitä positiivista kateutta, josta saadaan energiaa. Suomalaisten pitäisi ottaa mallia tästä eikä lytätä naapuria alaspäin.

Kel onni on se onnen näyttäköön

Mielestäni onnellisuus saa näkyä ulospäin. Sitä pitää hehkuttaa, jos onnistuu tai nauttii jostakin mitä tekee. Toisen onni ei ole minulta pois vaan päin vastoin, saan siitä itse inspiraatiota ja energiaa. Ihana nähdä toisen ilo, se tekee minutkin iloiseksi.

 

Ollaan iloisia ja onnellisia muiden puolesta.

Kuvat: Ilta-Lehti / Inka Soveri

Seuraa minua myös: 

Instagram: @elinaadasofia

Snapchat: elinaleskinen

Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

5 kommenttia

Veli_K 11.9.2017 - 08:34

Heyp!
Asiaa kyllä,tämähän on melkoinen ankeuttajien valtakunta. Siitä pakko olla hivenen erimieltä, että kaikilla ei ole lähtökohtaisesti samat lähtökohdat elämään. Osalla se tuhotaan jo lapsuusaikana, ja palasien kasaaminen yhteen vie monella fokuksen esim. opiskelusta.

Onneksi kaikilla on mahdollisuus saada eheytymiseen kuitenkin apua, ja toteuttaa lopulta itseään ja onnistua, vaikkakin se oma polku alkaisi hahmottua vähän pidemmän kaavan kautta.

Ankeutuksella ja muiden dumaamisella ei kuitenkaan ole mitään järjellistä funktiota, millä vietäs tätä maata ja sen ihmisiä kohti parempaa vointia ja itsensä ylittämisiä. Ugh!?

Reply
elinaadasofia 12.9.2017 - 00:24

Heippa Veli_K

Hyvin sanottu! 😀 Haha!

Itse ajattelen, että asenteella on todella suuri merkitys. Tunnen monia keitä on kaltoin kohdeltu lapsina, mutta silti asenteensa avulla halunneet ponnistaa ylöspäin, näyttää muille ja näin ollen menneet elämässään haaveita kohden. Samoin myös, jos on rutiköyhästä perheestä niin silti on mahdollista lukea itsensä hyvintienaavaksi lääkäriksi, jos se todella kiinnostaa. Asenne ratkaisee!

Kiitos kommentistasi, hyviä pointteja! 🙂
Kivaa viikkoa sinulle!

Reply
Jasmin N 11.9.2017 - 10:51

Tää oli ihan törkeen hyvä teksti! Itse vetelen pitkin somea ja näytän ilot ja surut, enemmän kylläkin iloja, enkä todellakaan pelkää näyttää olevani onnellinen siksi että joku siitä voisi mielensä pahoittaa. Eikä kenenkään pitäisi pelätä, saati edes pahoittaa mieltänsäkään. Ei sun, mun, tai kenenkään muunkaan onnellisuus pitäisi kenenkään persettä kutittaa. Toisilla se peppu vaan tuppaa kutisemaan herkästi.

~ Jasmin N
// littlethingswithjassy.com

Reply
elinaadasofia 12.9.2017 - 00:20

Moikka Jasmin ja kiva kuulla, että tykkäsit.

Noinhan se juurikin on, toisen onni ei ole keltään pois 🙂

Reply
Rikkaruohojen kitkentää, verta ja toimistohommia - Elina Ada Sofia 20.6.2018 - 06:25

[…] Kel onni on se onnen näyttäköön […]

Reply

Jätä Kommentti