MIKÄ ON ULKONÄÖN MERKITYS ELÄMÄSSÄ?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

 

Vaikka painotan sisäisen kauneuden merkitystä elämässä, täytyy myös myöntää, että ulkonäön merkitys korostuu tässä maailmassa.  Se, mille näytät ulospäin antaa sinusta kuvan ulkopuolisille ihmisille, jotka eivät tunne sinua. Niin hyvässä kuin huonossakin. Samaa osviittaa ulkonäön merkityksestä elämässä ajaa takaa myös nykyajan kauneusbisnes. Luodaan kuva, että itsestään ja ulkonäöstään huolehtivat menestyvät elämässä paremmin ja näinhän se tuppaa menemään. Ulkonäön merkitys korostuu väistämättä.

Ulkonäön merkitys ensisilmäyksellä

Kuvitellaanpa tilanne: tapaat ensimmäistä kertaa uuden työtoverisi. Luot häneen ensisilmäyksen ja saat samalla ensivaikutelman tästä. Se, onko hänellä siisti ja huoliteltu lookki vai epäsiisti kuontalo vaikuttaa väkisin siihen mitä ajattelet henkilöstä. Vasta sitten kun pääset kunnolla juttelemaan uuden työkaverisi kanssa, muodostuu syvempi ja todenmukaisempi käsitys. Tämä käsitys voi olla aivan toinen mitä ensivaikutelma antoi olettaa. Joku ihminen voi näyttää todella ”kylmälle” ulospäin, mutta tutustuessa huomaa, että tämä sama henkilö onkin todella lämminhenkinen ja ystävällinen.

Mutta onko sitten ulkonäön huolehtiminen pinnallista?

Ulkonäöstä huolehtiminen leimataan täällä Suomessa helposti pinnalliseksi touhuksi. Jos sinulla on hiustenpidennykset, irtoripset ja vielä sormenpäitä koristaa kimalteiset rakennekynnet, sinut leimataan helposti bimboksi. Minusta on hyvinkin mustavalkoista ajatella, että näyttävän ja laitetun ulkonäön omaavat ihmiset luokitellaan ulkonäön kustannuksella. Asiahan on kuitenkin niin, että kenenkään näyttävä ulkonäkö ei ole toisilta pois. Eikä varsinkaan ulkonäköä omaavan henkilön älyllisistä ominaisuuksista.

Sanonta kel onni on se onnen kätkeköön kuuluu myös vankasti suomalaiseen ajattelumaailmaan. Toisen onnistumisesta ja menestymisestä ei osata olla onnellisia vaan heti ollaan haukkumassa seläntakana. Samaa voisi sanoa -rumat ne vaatteilla koreilee- lausahduksesta. Luulen, että tässä on kyse ihan vaan siitä perinteisestä naapurikateudesta ja siitä, että tuntee jonkun näyttävän ja uskaliaan henkilön uhaksi.

En tosiaan pysty käsittämään, että miksi ihminen leimataan ärsyttäväksi ja lytätään maanrakoon jos hehkuttaa omaa ilonaihettaan ja onnistumisia? Onko se toisilta jotenkin pois? Miksi se ärsyttää ihmisiä?

”Kenenkään näyttävä ulkonäkö ei ole toisilta pois. Eikä varsinkaan tämän älyllisistä ominaisuuksista.”

Niin kuin alussa mainitsin, ulkonäkö luo kullekin omanlaisensa ensivaikutelman ja mielikuvan, mutta muistetaan silti olla tuomitsematta ennen kuin oikeasti tunnemme ja tiedämme jotain asioista.

@Hannu Eskelinen

Ulkonäköön ihastutaan, sisimpään rakastutaan

Olette varmasti kuulleet tarinoita siitä, että kumppaniin ihastutaan ensisilmäyksellä. Ulkonäkö on siis keskeisessä asemassa kun valitaan kumppania lukuisten ihmisten joukosta. Vasta tämän jälkeen aletaan tutustua syvällisemmin ja saadaan käsitys mitä tämän potentiaalisen yksilön päässä liikkuu. Natsaavatko ajatusmaailman yhteen vai ollaanko ihan eri planeetoilta.  Sisin on se, mikä vaikuttaa (ainakin toivottavasti näin!) lopulliseen kumppanin valintaan.

Ole paras versio itsestäsi

Rahan kuluttaminen ulkonäköön puhututtaa myös.  Toiset saattavat käyttää satoja euroja tekoripsiin, rakennekynsiin, hiustenpidennyksiin jne kun taas osa tykkää kulkea täysin naturellina. Jotkut tykkää ehostetummasta lookista kuin toiset ja se on täysin ok. Minä itse pidän ulkonäön ehostamisessa hyvänä rajana sitä, ettei yrittäisi muokata itsestä jotain sellaista mitä ei ole.

Omien parhaimpien puolien korostaminen on taas minusta enemmän kuin sallittua. Esimerkiksi minulla itselläni on kovin vaaleat, mutta pitkät ripset luonnostaan. Tykkäänkin käyttää ripsiväriä paljon, koska saan sillä korostettua kivasti silmiäni ja ripseni pääsevät ”värjättyinä” paremmin oikeuksiinsa. Samoin pidän yleisesti meikkaamisesta ja suorastaan rakastan erilaisia puteleita ja purnukoita eri värisävyissään. Minusta on myös kiva laittautua ja meikata. Eikä se tee minusta huonompaa ja pinnallisempaa ihmistä. Aivan yhtälailla rakastan kauneusaiheisia tyttöjen juttuja kuin vaikka fysiikan lukemista. Mielenkiintoa riittää moneen.

Yritetään siis mielummin keskittyä olemaan paras versio itsestämme. Sellaisia olemme kun voimme hyvin, nautimme itsestämme sekä siitä mitä ikinä sitten teemmekin ja ennen kaikkea silloin kun olemme onnellisia.

Sitten kysynkin sinulta hyvä lukijani, tuomitsetko sinä helposti muita ihmisiä ulkonäön perusteella ? Onko sattunut yllätyksiä ensivaikutelman jälkeen?

Seuraa myös:

Instagram: @elinaadasofia

Snapchat: elinaleskinen

Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

3 kommenttia

Kati 24.8.2017 - 12:03

Tää postaus on kyllä täyttä asiaa, ajattelen ulkonäöstä huolehtimisesta aivan samalla tavalla – mielestäni ei ole keltään pois, jos ihminen tykkää laittautua ja tuntee sellaisena olevansa parhaillaan.

Ja kun ulkonäköaiheeseen päästiin, pakko sanoa että olet kyllä superkaunis!

https://kati-h.blogspot.fi

Reply
elinaadasofia 25.8.2017 - 16:04

Kiitos Kati kivasta kommentista! Mukavaa viikonloppua sinulle! 🙂

Reply
KEL ONNI ON SE ONNEN NÄYTTÄKÖÖN - Elina Ada Sofia 18.6.2018 - 21:05

[…] Tämän postauksen innoittama lähdin pohdiskelemaan suomalaista sanontaa ” kel onni on se onnen kätkeköön”. Heti ensimmäisenä herää kysymys, että miksi hitossa se onni täytyy kätkeä? Keneltä se pitää kätkeä? MIKSI!? […]

Reply

Jätä Kommentti