YÖVUORO JA SYÖMINEN – HELPPOA VAI VAIKEAA?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Minulta on monta kertaa kysytty miten syön yövuoron aikana. Yötyötä tekevän ruokailu voi aiheuttaa helposti päänvaivaa, koska rytmi poikkeaa todella paljon päivärytmissä elävästä. Olen kuullut joskus myös sanottavan, että yötyö lihottaa. Tästäkin ollaan varmasti montaa erimieltä, mutta itse olen kokenut ettei yövuoron tekemisellä ole ollut vaikutusta painooni. Miten te koette yövuoron vaikutuksen painoonne?

Yötyö on rankkaa niin fyysisesti kuin henkisestikin. Onhan ihminen luotu päivällä eläväksi. Yötyön jaksamisen kannalta tärkeät kulmakivet ovat juurikin riittävä uni, ravinto sekä liikunta. Olen kirjoittanut aikaisemmin yöpäivystäjän nukkumisesta tässä postauksessa.

”kasvisvati” toimii hyvin makeannälkään

Yövuoro ja syöminen

Kun aloitin yöpäivystyksien tekemisen oli hieman totuttelemista yörytmissä elämiseen. Aluksi tuntui ettei nälkä oikein tule yöaikaan, joten sai oikein vahtia syömisiä tai muuten ei saanut ravinteita tarpeeksi.  Yleensä syön 4-5 h ennen yövuoroa kunnon aamiaisen, joka sisältää puuroa marjojen sekä hyvän laatuisen proteiinin kera tai sitten esimerkiksi banaanilettuja (ohje täällä). Aivan kuten päivärytmissäkin, pyrin syömään yövuoron aikana kaksi lämmintä ruokaa tai vastaavasti toinen ruoka voi olla esim salaatti/keitto. Ensimmäisen aterian pyrin syömään juuri ennen yövuoron alkua/alussa ja toisen joskus 1-2.00 aikoihin. Minulla on yleensä yövuorossa mukana erilaisia pähkinöitä, kasviksia, hedelmiä, rahkaa, kananmunia, proteiinipatukoita sekä riisikakkuja välipaloiksi, joita syön pääaterioiden välissä ja ”iltapalaksi” ennen kotiin lähtöä. Sokeripitoisia herkkuja ei kannattaisi yöllä napostella ainakaan kovin usein, sillä ne aiheuttavat suuria heilahteluja verensokerissa. Suosittelen säännöllisen ruokarytmin noudattamista aivan kuten päivärytmissäkin.

Naposteletko?

Jos tuntuu, että yöllä on tarve napostella niin pähkinät toimivat tähän hyvin. Pähkinät ja mantelit nostavat maltilla verensokeria kun taas karkit ja suklaa tuppaavat vain väsyttämään. Napostelun tarve voi myös johtua siitä ettet ole juonut tarpeeksi nestettä. Muista siis pitää vesipulloa mukanasi. Aamuyöllä veden juontia kannattaa hieman vähentää, koska munuaiset aktivoituvat aamulla ja vessahätä saattaa herättää kesken aamupäivän unien.

Omatekemä ruoka kunniaan

Itse liputan pitkälti omatekemän ruoan puolesta ja sitä suosittelen myös yövuoroon evääksi. Tee kerralla useamman päivän ruoat varastoon ja vie työpaikan jääkaappiin (mikäli mahdollista), niin et sitten ole hapuilemassa mitään epäterveellistä vaihtoehtoa snägäriltä. Runsasrasvaiset ruuat muutenkin saattavat luonnollisesti väsyttää enemmän kuin kevyemmät proteiinipitoisemmat ateriat.

Pähkinöitä (ja tummaa suklaata 😉 )

Muista nämä yövuorossa:

  • Syö säännöllisesti
  • Juo paljon vettä
  • Pidä mukanasi / työpaikan kaappissasi pähkinöitä, proteiinipatukoita, riisikakkuja, puuroa yms ”helppoja”, mutta terveellisiä syötäviä.
  • Juo kahvia maltilla. Kahvi sopii alkuyöhön, mutta loppuyöstä juotuna se voi pilata yöunet.

Riistaa, riisiä ja kasviksia

Lohta ja kasviksia

 

Tuleeko mieleen jotain kysyttävää yövuorosyömisestä? Miten te yötyötä tekevät syötte yövuoron aikana ja koetteko ”yösyömisen” helpoksi? 🙂

Yövuoro ja nukkuminen -tekstini löytyy täältä.

Aineenvaihdunnan buustaamisesta olen kirjoittanut täällä.

Vinkit herkkuhimon taltuttamiseksi taas löytyvät täältä.

 

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

 

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti