Vitamiinien puutokset voivat tulla yllätyksenä

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Kaupallinen yhteistyö Suomen Bioteekki & Indieplace 

Kerroin reilu viikko sitten täällä kilpirauhasarvoistani ja siitä, kuinka samalla mittautettiin mm. D-vitamiini sekä B-ryhmän vitamiineja. Pyysin näitä lääkäriltä, koska olen vähitellen siirtynyt entistä enemmän kasvispainotteisempaan ruokavalioon ja toki nuo arvot voivat olla liitoksissa myös kilpparin toimintaan. Ferritiini mitattiin myös ja se oli viiterajojen sisällä, mutta alakantissa. Yllätyksekseni D-vitamiini taas oli alle viitearvojen. Ajattelin jotenkin, että Malagassa säännöllisesti oleilu pitäisi arvoni tolpillaan. Tulipa nyt sitten käytännössä todistettua, että talvella todellakin kannattaa syödä D-vitamiinilisää purkista. Viime vuonna olinkin ostanut Suomalaisen Bioteekin D-vitamiinin, mutta kesän jälkeen käyttö on ollut lähes olematonta. D-vitamiinihan on elintärkeä mm. luuston ja hampaiden terveydelle. Mulle on itse asiassa n. 8 vuotta sitten tehty luustontiheysmittaus ja silloin oli havaittavissa lannerangan osteopeniaa (alentunut luun tiheys) tiettyjen nikamien kohdalla. Luulen, että tämä on syömishäiriöstä paranemisen myötä korjaantunut, mutta silti pieni pelko iski takaraivoon. Luustosta kannattaa pitää huolta!

Sain tämän Bioteekin kaupallisen yhteistyön tiimoilta lisää tuttua Super sarjan D-vitamiinilisää sekä muita tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita tukemaan monipuolista ruokavaliota. Mä syön pääsääntöisesti kasvipainotteisesti eli on hyvä napata extravitamiineja purkista turvaamaan ravintoaineet. Olen myös ehdottomasti sitä mieltä, että pohja täytyy tosiaan olla ravinnossa kunnossa, mutta vitamiinilisät ovat oivia täydentämään tätä kombinaatiota.

Vitamiinien puutoksia voi ilmetä mm.

 • tiukassa kasvisruokavaliossa (B12-vitamiini, rauta, folaatti)
 • stressaavissa elämäntilanteissa
 • laihduttajilla
 • ruoansulatuskanavan imeytymishäiriöiden takia
 • raskaana ollessa
 • ei syödä monipuolisesti
 • allergioissa

Maidottomuus on lisäksi yksi hyvä syy napata Deetä purkista. Kullakin tarve on tosiaan yksilöllinen ja suosittelenkin myös rohkeasti juttelemaan aiheesta lääkärin kanssa, jos olo tuntuu kestoväsyneelle – tarvittaessa verikokeilla voi mittauttaa vitamiinitasot nopeasti ja helposti. Onneksi myös löytyy näitä Bioteekin tuotteita, joissa on hinta-laatusuhde kohdillaan! Oon käyttänyt näitä useamman vuoden ja voin suositella lämpimästi.  Bioteekin Super Sarja on lisäksi suunniteltu Suomessa ja nimenomaan meille suomalaisille, jotka elämme täällä pohjolan pimeydessä.

Tässä mun tämän hetken vitamiinit:

 • D-vitamiini (luusto, hampaat)
 • E-vitamiini (antioksidantti, tärkeä myös mm. ihon hyvinvoinnille)
 • Biotiini (hiuksille ja kynsille – mulla on hiusten kasvatusprojekti meneillään ja tuntuukin, että tukka on kasvanut aika paljon siitä, kun pari kuukautta sitten leikkautin (kasvanut enemmän kuin sen 1-1,5cm/kk. )
 • B12 -vitamiini ja Folaatti (muisti, väsymys, anemia) – tärkeitä kasvisruokavalioiselle
 • C -vitamiini (vastustuskyky & tärkeä antioksidantti, auttaa myös rautaa imeytymään)
 • Magnesium (treenaavana koen, että tästä on hyötyä erityisesti ”suonen vetojen” = kramppien suhteen eli lihaksille hyvä)

Tiesitkö muuten, että C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä? 

 

Uutena otin testiin Nivel -vitamiinilisän, mikä sopii hyvin treenaavalle – se sisältää nimensä mukaisesti nivelten hyvinvointiin tarkoitettuja ainesosia, mm. vihersimpukkaa, glukosamiinia, kondroitiinia, C-vitamiinia, mangaania sekä kuparia. Mangaani yhdessä kuparin kanssa edistää sidekudoksen normaalia muodostumista ja luuston normaalina säilymistä.

Sain lisäksi todella näppärän B-vitamiinivalmisteen, jossa siis vahvat pitoisuudet kaikkia B-ryhmän vitamiineja. Haluan muistuttaa, että B-vitamiinit ovat vesiliukoisia ja sen vuoksi niitä tarvitaan päivittäin (ylimäärä erittyy virtaan, samoin C-vitamiinin kohdalla!). B-vitamiinia saadaa eniten maitotaloustuotteista, lihasta ja täysjyväviljasta. Jos nämä jäävät vähille, niin kannattaa napata extra Beetä purkista.

ARVONTA!

Instagramissani on aiheeseen liittyvä arvonta eli arvon kolmelle onnekkaalle Bioteekin Super -tuotepaketin (arvo noin 100€) eli käykäähän osallistumassa! 

Bioteekin Super -sarjan tuotteita löydät mm. luontaistuotekaupoista (Life, Ruohonjuuri) ja Sokoksilta. Myös joistain apteekeista voi bongata näitä tuotteita!

Haluaisin myös kysyä teiltä, että käytättekö te säännöllisesti vitamiinilisää?

Iloa ja voimaa loppuviikkoon!

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti