Ruokahävikki pienemmäksi x 10

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Kaupallinen yhteistyö Picadeli

Ruokahävikki tarkoittaa alunperin syömäkelpoista ruokaa, joka on syystä tai toisesta päätynyt vatsan sijasta roskiin tai biojätteeseen. Kun ruoka päätyy roskiin, sen tuotannossa ja kuljetuksessa (huom näissä päästöt ovat usein suuria!) syntyneet päästöt ovat muodostuneet turhaan. Ruuan osuus on noin 1/3 ympäristökuormasta.

Ruokahävikki on suurimmillaan kotitalouksissa ja Suomessa nämä kotitalouksien haaskaamat sapuskamäärät kiepuvatkin hurjissa lukemissa; noin 120-160 miljoonan kilon tienoilla (lähde: hävikkiviikko.fi).

Tiedätte varmasti myös sen fiiliksen, kun ostatte pussillisen raakoja avokadoja, jotka ovatkin kuin taikaiskusta pilalla heti seuraavana päivänä. Ärsyttävää. Välillä tuntuu, että ruoka ehtii mennä liiankin nopeasti pilalle, vaikka säilyttäisi kaiken oikein. Siinä ei sitten auta muu kuin heitellä naama mutrulla purnukoita roskakoriin. Se harmittaa kovasti, koska maailmassa nähdään niin paljon nälkää ja mikä rasitus ruuan tuottaminen onkaan ympäristölle. Aion itse panostaa tähän entistä enemmän ja olla hamstraamatta ruokaa jääkaappiin. Esimerkiksi kun ollaan lähdössä reissuun, niin ennakoidaan eikä osteta liikaa ruokaa jääkaappiin. Tälläisiin hetkiin haetaankin usein Picadelin salaatteja. Näppäriä!! Sopivat loistavasti myös kiireiseen arkeen kuin vaikka illalliseksi kotona.

Roskikseen ei saisi kuulua yksikään ruoka

Ajattelin jakaa omat hyväksitodetut vinkit ruokahävikin vähentämiseen.  Roskikseen ei saisi kuulua yksikään ruoka. Kuitenkin 1/3 maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy muualle kuin vatsaan, ja se on iso määrä se!


Näin vähennät ruokahävikkiä x 10

  • Kurkkaa kaappiin – katso mitä kaikkea löytyy. Valmistuisiko niistä kenties jotain syötävää?
  • Tee kauppalista (heräteostosten välttäminen).
  • Nuuhki ja tutki ruokaa, parasta ennen -käyttöpäivän jälkeen usein vielä pari päivää voi huoletta syödä esim jugurttia.
  • Pakasta.
  • Halpa hinta isoissa pakkauksissa ei tarkoita sitä, että säästetään, jos osa ruuasta menee roskiin.
  • Tutki miten käyttämäsi ruoka on valmistettu ja kuljetettu.
  • Vältä kauppareissuja nälköisenä.
  • Jos lautaselle jäi ruokaa niin hyödynnä tämä esim seuraavalla aterialla.
  • Osta sen verran mitä tiedät, että tulee syötyä. Älä varastoi kotiin.

Esimerkiksi kokoamalla itse Picadelin salaatin  pääset vaikuttamaan samalla myös ruokahävikkisi määrään, kun saat valita sellaisia aineksia, jotka maistuvat sinulle.  Picadelin salaattiainekset ovat aina tarkoin valikoituja ja tuoreita – niistä saat helposti koottua päivän monipuoliset kasvikset lautaselle ja juurikin sen verran minkä jaksat syödä. Picadelilla on myös loistavien kasvisten lisäksi monipuolista vegetarjontaa, joka on mulle henkilökohtaisesti entistä tärkeämpi asia tänä päivänä – vaikka myös lihaa syönkin!

Picadelin punajuurihummus on maailman parhainta! Suosittelen testaamaan.

Johtotähtinä ympäristö ja eläinten oikeudet

Picadelin johtotähtinä tuotteiden valinnassa ovat ympäristöön, eläinten oikeuksiin ja eettisiin oikeuksiin liittyvät seikat. Picadeli käyttääkin sertifioituja aineksia, jotka on tuotettu kestävää kehitystä tukevilta tavarantoimittajilta (eivät mm. hyväksy antibioottikasvatusta, geenimanipuloitua ruokaa jne). Lisäksi kertakäyttöastiat ovat ympäristöystävällisiä ja kierrätettäviä. 

 Digitalisoitujen salaattibaarien myötä saadaan myös tarkempaa tietoa ja tuntemusta ruokahävikin vähentämisessä. Lisäksi tietty nää salaatit ovat vaan maailman parhaimpia! <3

Miten sä vähennät ruokahävikkiä? 🙂

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

2 kommenttia

ida ihana 17.10.2019 - 20:14

Tärkeä aihe, kiitos!:) Meillä ruokaa ei mene juurikaan roskiin. Tärkeää on ollut etukäteissuunnittelu. Tilataan kerran viikossa ruoat kotiin, ja on aikalailla opittu kuinka paljon meillä mitäkin perustuotteita menee. Plus suunnitellaan viikon ”ruokalista” etukäteen, ja ostetaan tarvikkeet vain niihin. Väitän, että on näin säästetty myös aika paljon rahaa!:)
Mukavaa loppuviikkoa sulle ja kiitos postauksesta <3
Ida Kotona kaupungissa -blogista
http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

Reply
Elina Ada Sofia 19.10.2019 - 13:50

Kiitos sulle <3 Joo tuo ennakointi on tosi hyvä. Me kans välillä tilataan kotiinuljetuksella iso määrä tai sit haetaan 🙂 suunnittelu kannattaa! Kivaa viikonloppua <3

Reply

Jätä Kommentti