Miten huomioida ympäristöä omassa arjessa? Helpot vinkit x 15

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Puhuin somessani lihattomasta lokakuusta ja sen inspiroimana ajattelin kirjoittaa mitä muita ympäristöä huomioivia konsteja löytyy. Tosi moni myös heitti mulle instagramissa ehdotuksia tämän asian nostamisesta eli aihe varmasti kiinnostaa monia! Laitoinkin instagramiini kyselyboksin, johon sain teiltä vastauksia ja niitä löytyy tästä alta! Lets go!

Miten huomioida ympäristöä omassa arjessa x 15

-Lihan vähentäminen ja lihatuotteiden korvaaminen kasvisproteiinilla.

-Suomalaisuuden suosiminen. Osta mielummin kotimaista kuin ulkomaalaista. Tiedän, että tässä tulee monesti hinta vastaan, mutta jos kuitenkin panostaisi kotimaiseen, niin kyllä varmasti kysynnän puolesta hintakin tulisi jossain kohtaa alaspäin. 

-Kierrätys. Tätä ei varmaan tarvitse perustella sen enempää. On tärkeää laittaa roskat omille paikoilleen. Mä lueskelin muoveista lisää ihan mielenkiinnosta ja on tietysti tärkeää tietää mikä muovi ei esimerkiksi kuulu muovinkierrätykseen.

-Osta sitä mitä todella tarvitset. Mikään ei ärsytä itseäni enempää kuin se, että ostat jotain mitä ei kuitenkaan käytä. Vie tilaa kaapissa ja rahaa menee hukkaan. Mikään ei kirpaise enempää kuin se, että joku tuote on ns tuotettu turhaan eikä tule käyttöön. Hirveetä luonnontuhlausta. Onneksi on tietysti kirpparit, joissa voi laittaa vaatteet ja tavarat kiertoon, mutta silti ne on tuotettu ”turhaan” yhtä steppiä varten niin sanotusti. 

-Älä heitä ruokaa roskiin. Pakettien eräpäivä on usein se viimeinen päivä, jolloin tuotetta saa myydä kaupassa, mutta tuote on silti ihan syömäkelpoista vielä parikin päivää tämän jälkeen. Varsinkin jos hapanmaitotuotteista kyse. Kannattaa aina haistaa ja kyllä makukin sen kertoo jos tuote on pilalla. 

-Osta sen verran ruokaa mitä tulee käytettyä, älä hamstraa. 

-On olemassa hyviä hävikkiruoan tilaussivustoja, kuten esim. Fiksuruoka. Kannattaa aika ajoin kurkkia mitä sieltä löytyy edullisesti!

-Matkustaminen on kuuma peruna, aina. Itse lentelen melko usein Espanjaan, paitsi tämä vuosi on ollut luonnollisestikin poikkeus. Matkustaminen on ollut aina itselleni tosi tärkeä asia ja nimenomaan sellainen asia mistä nautin ihan mielettömästi. Tämän takia, en ole siitä valmis kokonaan luopumaan, mutta vähentäminenkin on jo jotain. Yritän myös muuten kompensoida arjessani muita asioita, kuten vaikkapa tuo lihan syönnin vähentäminen ja kierrätys. 

-Joukkoliikenteen suosiminen yksityisautoilun sijaan. 

-Arkiliikunnan hyödyntäminen kaiken autoilun sijaan.

-Vedenkulutuksen vähentäminen (mm. lyhyemmät suihkut).

-Suosi yrityksiä, jotka ovat vastuullisia! Me kuluttajat ollaan isossa roolissa siinä mielessä, että sitä mitä me halutaan kaupasta, sitä tuottajat tuottaa ja kaupat myy. Jos vaaditaan eettisesti tuotettuja asioita, niin yritysten on panostettava eettisyyteen! Musta tämä on tosi tärkeä asia. 

-Kestotuotteiden hyödyntäminen (esim kuukuppi, kestovanulaput jne).

-Ekologisempaan sähköön vaihtaminen, esim tuulivoima.

-Suosi kestomaskeja, joita voit itse pestä. Olen ostanut omani Stockmannilta (kassoilta löytyy). Maskin peseminen on helppoa, keität 5-10 min ja parilla maskilla pärjää jo hyvin. Kertakäyttöisiä maskeja näkee nykyisin aivan liikaa siellä missä niitä ei todellakaan pitäisi olla eli kaduilla pyörimässä.

Tuleeko sulle vielä jotain mieleen? 🙂

xoxo, Elina

 

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti