Millainen on järkevä painonpudotus? 5 toimivaa vinkkiä

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
järkevä painonpudotus

Millaista on järkevä painonpudotus? Olemme usein mieleltämme malttamattomia ja haluamme tuloksia viipymättä, saralla kuin saralla. Aina emme myöskään ajattele järkevästi, vaan yritämme ehkä liikaa, mikä johtaa monesti motivaation lopahtamiseen tai väärin metodein suoritettuun painonpudotukseen.

Olen itse oppinut painonpudottamisen sekä elämänmuutoksien tekemisen kantapään kautta, joten koen ymmärtäväni hyvin sen, miten vaikeaa oman pään sisällä voikaan olla.

järkevä painonpudotus

järkevä painonpudotus

Järkevä painonpudotus – 5 vinkkiä

1.Ota ajatus mukaan. Mieti miksi haluat pudottaa painoa eli millaiset motivaattorit ohjaavat sinua? Tuleeko paine ulkopuolelta vai sisäisistä tekijöistä, kuten oikeasti kehon tarpeiden kuuntelusta ja siitä, että pyritään oikeasti hyvään oloon? Liian usein teemme asioita ”hauki on kala” -periaatteella ja sisäistäminen jää vähiin. Järkevä painonpudotus lähtee ajatuksesta tehdä pysyviä muutoksia elämässä, joten on tärkeää miettiä painonpudotusta monesta eri suunnasta. Lisäksi kannattaa pohtia omia elämänarvoja, vahvuuksia ja kompastuskiviä. Onko vaikeutesi esimerkiksi syödä tasaisesti vai tuppaatko minimoimaan arkiliikunnan käyttämällä aina hissiä ja autoa.

2. Muutos vaatii sinnikkyyttä ja aikaa. Muutoksien tekeminen voi olla älyttömän vaikeaa ilman lujaa luonnetta. Ruokavalion ja liikunnan saralla tehdyt muutokset voivat koetella päänuppia todella paljon, mikäli olemme hyvin kangistuneita omiin vanhoihin kaavoihin. Itse kamppailin isosti, jotta pystyin tekemään muutokset omassa ruokavaliossa ja liikunnan optimoinnissa omaan arkeen sopivaksi. Opettelin pois pakkoliikunnasta ja itselle vahingollisista syömistavoista. Ylöskirjatut tavoitteet auttavat sinua heikkoina hetkinä kun tekisi mieli luovuttaa.

3.Kiinnitä huomio kokonaisuuteen – älä takerru yksityiskohtiin. Kun syöt 90 % normaalia peruskotiruokaa, voit huoletta herkutella tuon 10 % verran viikossa. Älä tee totaalikieltoja, koska silloin kielletyt ruuat alkavat vain kummitella mielessä enemmän. Opetteleminen kohtuuteen on kullanarvoinen asia ja se, että opit hyväksymään epäonnistumiset matkan varrella. Ajattele epäonnistumiset osana onnistumista ja ota niistä opiksesi.

Aamupalaksi tuhti kaura-banaani-protskulettu

4. Lopeta laihduttaminen ja suhtaudu painonpudotukseen pikemminkin elämäntapamuutoksena, jossa teet korjauksia elämäntapoihisi ja yrität samalla tehdä pysyviä, realistisia muutoksia. Realistisuus on avainasemassa, kun haluamme pudottaa painoa järkevästi ja pysyvästi. Älä ahnehdi kuuta taivaalta, vaan etene askel kerrallaan ja muista nauttia joka hetkestä. Taputa itseäsi olalle kun saavutat pienenkin tavoitteen.

5. Järkevästi suunniteltu liikunta. Iso kompastuskivi ( koettu!) monella on juurikin se, että halutaan liikkua satalasissa ja joka päivä hullunlailla. Ei hyvä. Aloita kevyesti ja panosta arkiliikuntaan eli siihen, että olisit kevyesti aktiivinen koko päivän ajan. Kävele mahdollisuuksien mukaan työmatkat ja käytä portaita hissin sijaan sekä taukojumppaa. Kun arkiaktiivisuus on kunnossa, aloita tekemään tavoitteellisempia treenejä muistaen kuitenkin pyhittää lepopäivät. Palautuminen on kehityksen kulmakivi ja usein vähemmän on enemmän!

Maltti on valttia

Järkevä painonpudotustahti on noin 0,5 kg viikossa. Jos painoa aletaan tiputtamaan suurempia määriä lyhyessä ajassa, valitettavan usein kilot hupenevat muualtakin kuin rasvoista. Järkevässä painonpudotuksessa haluamme säästää kehomme lihaksia, jotta voima ja kuntomme säilyvät hyvänä.

Tiivistettynä sanoisin, että järkevä painonpudotus tapahtuu maltilla ja ajatuksen kanssa. Tärkeää on omaksua ruokavalion ja liikunnan suhteen tehtävät muutokset ( realistiset) osaksi omaa arkea, jolloin opimme uuden elämäntavan laihduttamisen sijaan. Huomio myös itsesi kokonaisuutena ja muista inhimillisyys. Ole itsesi paras kaveri ja kohtele itseäsi hyvin <3

Lue myös:

Palautuminen on tärkeämpää kuin luulet

10 Helppoa vinkkiä lisätä arkiaktiivisuutta

Tietoinen syöminen – helppoa vai vaikeaa?

 

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

 

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti