10 HELPPOA VINKKIÄ LISÄTÄ ARKIAKTIIVISUUTTA

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
arkiaktiivisuus

Monille liikunta käsitteenä on pelkkää salilla, jumpassa tai lenkillä käyntiä. Arkiaktiivisuus jää helposti pois laskuista.  Mulla oli myös aiemmin sellainen ajattelutapa, että vain ne jumppasalissa tai lenkkipolulla vietetyt hetket lasketaan liikunnaksi. Kun se hyppyjumppa oli tehty, voitiin lysähtää loppupäiväksi sohvalle. Kuitenkin arkiaktiivisuudella on todella iso, ellei jopa suurin merkitys terveyden kannalta. Arkiaktiivisuutta on kaikki se, että esimerkiksi valitset rappuset hissin sijaan tai kävelet työmatkat. Aina ei tarvitse tehdä parin tunnin hikilenkkiä pakkasessa, vaan kyse on pienistä ja yksinkertaisista valinnoista pitkin päivää.  Arkiaktiivisuus vaikuttaa positiivisesti mm. aineenvaihduntaasi; istuessa olet passiivinen, mutta kun teen pienen taukojumpan, veri lähtee kiertämään ja lihakset saavat ärsykettä.

Ole realistinen

Tarkastele päivääsi realistisesti ja kiinnitä huomiota liikehdintääsi. Olet ehkä ajanut autolla töihin, istunut töissä pitkän päivän ja ajanut autolla kotiin. Kotona teet ruokaa ja istahdat sohvalle lemppari ohjelmiesi pariin kunnes liikahdat makuuhuoneen puolelle. Luulisi myös, että olo olisi energinen kun olet istunut koko päivän. Onhan kroppa ollut levossa. Eipä se kuitenkaan mene niin. Ei ole ihme, että istuminen ja laiskottelu passivoittavat meitä entisestään. Tekemättömyys on liian helppoa ja maan painovoima vetää meitä puoleensa, joten sinne sohvan uumeniin on todellakin helppo jäädä. Toki välillä se sohvalle jumahtaminen on myös sallittua, mutta jos homma menee jokapäiväiseksi, on syytä miettiä asioita uudelleen.

”Kyse on pienistä ja yksinkertaisista valinnoista pitkin päivää”

Kuuntelin viime viikolla liikuntatieteiden tohtori Arto Pesolan luennon Trainer4You:n järjestämässä Training Forumissa ja luennolta jäi mieleen mm. se, että jos istut töissä päivät pitkät ja jatkat samaan malliin kotona illalla, niin se tunnin hikijumppa päivässä ei pelasta istumisen aiheuttamalta passiivisuudelta. Vaakakuppi jää miinukselle aktiivisuustason suhteen. Meidän tulisi siis lisätä arkiaktiivisuutta jo työpäivän aikana monin eri tavoin, joista alempana lisää. Me mm. pidimme luennolla lyhyet taukojumpat!

Arkiaktiivisuus korostuu silloin kun muu liikunta on vähissä

Kaikilla on myös aikoja, jolloin ei ehkäpä ehdi kunnolla treenaamaan niinkuin haluaisi. Mulla on ollut esimerkiksi nyt sellainen kausi, etten ole ehtinyt salille niin usein kuin mieli tekisi. Tässä vaiheessa korostuu arkiaktiivisuuden merkitys entisestään. Tästä inspiroituneena kokosin omat tärppini teille tänne blogiin.

Arkiaktiivisuus – 10 vinkkiä

  1.  Käytä portaita hissin sijaan.
  2. Kävele työmatkat tai osa matkasta.
  3. Vähennä istumista. Minä esimerkiksi saatan vaikkapa tehdä dynaamisia venyttelyjä / normivenyttelyä katsoessani lempiohjelmaani.
  4. Puhu puhelimessa seisten. Mä kuljeskelen monesti ympäriinsä kun kaveri soittaa. Voit myös sopia puhelinpalaverin niin, että menet samalla haukkaamaan happea kävelylle.
  5. Älä pysäköi autoa aina määränpääsi eteen, vaan jätä hieman kauemmaksi, jotta saat askelia.
  6. Tauota työskentelyäsi jaloittelulla ja lyhyellä taukojumpalla. Voit vaikka tehdä muutaman kyykyn!
  7. Jos tiputat kynän, mene kunnolla kyykkyyn äläkä vain kurottele sitä. Älä myöskään ”rullaa” tuolilla printterille vaan nouse seisomaan ja kävele.
  8. Siivoaminen ja pihatyöt – pidä koti ja piha kunnossa. Siivoaminen on tehokasta hyötyliikuntaa!
  9. Kävele aina kun mahdollista. Olen aiemmin laiskoina päivinä käyttänyt esim. ratikkaa tai bussia yhden tai kahden pysäkin verran, mikä on todella turhaa.
  10. Älä pyydä esim. avopuolisolta ”tuotko mulle limun jääkaapista” tms, vaan nosta peppu ylös sohvalta ja kävele itse jääkaapille!

Arkiaktiivisuuden kasvattamiseksi pystyt tekemään pieniä valintoja pitkin päivää ja kuten aiemmin jo sanoin, niillä valinnoilla on iso merkitys terveyteesi sekä kulutustasoosi. 

Kerro minulle mitkä ovat sinut top 3 vinkkiäsi lisätä arkiaktiivisuutta? 🙂

Lue myös:

Tiedostatko kaikki stressitekijät?

Tietoinen syöminen – helppoa vai vaikeaa?

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

4 kommenttia

Anni 4.10.2017 - 18:10

Moikka!

Tämä toimii aika hyvin Helsingissä/pääkaupunkiseudulla, jossa julkiset liikenneyhteydet ovat tosi hyvät.

Itsellä lisääntynyt arkiliikunta sillä, etten ole ostanut bussikorttiin kautta vaan ladannut niin sanotusti arvoa. Eli jokainen matka maksaa ja täten julkisten käyttö on muuttunut kävelyyn ja pyöräilyyn. ??

Toki tämä ei ole kaikkialla eikä aina mahdollista, mutta varmasti sovellettavissa monessakin kohtaan.

Ihanaa syksyä! ?

Reply
elinaadasofia 5.10.2017 - 16:33

Moikka Anni!

Mä teen yleensä samoin, että otan vaan arvoa bussikortille niin tulee harkitummin käytettyä sitä 🙂 Mulla on noin 3 km töihin niin sen kyllä kävelee helposti! 🙂

Ihanaa syksyä myös sinulle! 🙂

Reply
Kaunis Minä -treenipäivä - Elina Ada Sofia 12.7.2018 - 03:03

[…] Treeni […]

Reply

Jätä Kommentti