Mielenterveyshäiriöt – miten sinä suhtaudut niihin?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Mielenterveyshäiriöt ovat THL:n mukaan yleisnimike erilaisille psyykkisille häiriöille, jotka aiheuttavat merkittäviä arkipäivää haittaavia oireita.

Mielenterveys järkkyy jokaisella jossain elämänvaiheessa ja tilapäinen henkinen pahoinvointi esim. stressin vallassa tai muussa vaikeassa elämäntilanteessa on normaalia. Jos taas henkinen pahoinvointi pitkittyy, arki vaikeutuu ja paha olo näkyy erilaisina kompensointimuotoina, voidaan puhua mielenterveyshäiriöstä. Toki tarvitaan myös ammattilaisen antama arvio.

Tämän tekstin tarkoituksena on puhua avoimuudesta koskien mielenterveydenhäiriöitä. Aikaisemmin mielenterveyshäiriöt ovat olleet suorastaan tabu, josta ei puhuttu. Niitä häpeiltiin ja sairastavia ihmisiä pidettiin suorastaan syntisinä. Eikö pelätty jopa niiden tarttumistakin? Onneksi nykyisin mielenterveyden ongelmista puhutaan jo aika kivasti esim mediassa, blogeissa jne, mutta vieläkin on parantamisen varaa. Somen kautta voi nimittäin välittyä myös helposti ns. ulkokultainen elämä.

mielenterveyshäiriöt

Ei parane flunssan lailla

Mietin tässä juuri omaa elämääni. Sairastin syömishäiriötä n. 7 vuotta elämästäni ja salailin sitä henkeni edestä. Minulla on myös diagnosoitu keskivaikea masennus ja paniikkihäiriö. Oli kamalaa saada lääkkeet niihin ja tunsin valtavaa häpeää. Tunsin itseni huonoksi ja epäonnistuneeksi ihmiseksi, koska minulla oli ongelmia – sellaisia ongelmia, jotka eivät parane flunssan lailla.

Mitä muut olisivat ajatelleet?

Mut oltaisiin määrätty osastohoitoon, mutta en voinut jäädä pois koulusta. Mitä muut olisivat ajatelleet? Mitä olisin keksinyt selitykseksi? Tuntui, että valehtelin jo muutenkin liikaa, ja en halunnut enää joutua selittelemään poissaoloani. Ajattelin myös kapinallisesti, että onneksi olen täysi-ikäinen ja mua ei voi määrätä. BMI kuitenkin huiteli lähelle 16, joten olisihan se ollut viittä vaille pakkohoidon paikka. Näin jälkikäteen olisin toivonut meneväni sinne vapaaehtoisesti.

mielenterveyshäiriöt

mielenterveyshäiriöt

Kuuntelevia korvia muttei rohkeutta puhua

Oon aina ollut tosi vastuullinen, tunnollinen sekä herkkä. Oon lukuisat kerrat sinnitellyt koulussa pahan olon noustessa pintaan ja räjähtänyt itkuun vasta sitten kun pääsen omiin oloihini. Käpertynyt kotona lattialle itkemään ja toivonut, että joku suurempi voima päättäisi elämäni. Olen vältellyt sosiaalisia tilanteita, saanut hulluja raivokohtauksia lautasten lentäessä seinään ja halunnut vahingoittaa itseäni. Tuntuu nyt tosi kamalalle kirjoittaa näitä asioita ylös, mutta kyllä, mm. nämä asiat olen käynyt läpi elämäni aikana. Tuntuu myös surulliselle ajatella sitä nuorta minää ja nimenomaan sitä, kuinka yksin olin vaikeuksieni kanssa. Oikeastaan minulla oli vain Äitini, joka tuntui ymmärtävän ja kenelle uskalsin puhua rehellisesti. Tai varmasti olisi ollut paljonkin kuuntelevia korvia lähellä, mutten uskaltanut avata suutani. Kulissit oli pidettävä pystyssä.

Tänä päivänä oon todella kiitollinen siitä, että olen uskaltanut puhua avoimesti esimerkiksi juuri syömishäiriöstäni. En enää koe sitä häpeällisenä mustana pilvenä pääni yläpuolella vaan pikemminkin ajattelen sen vahvistaneen minua. Olen kiitollinen, että voin parantumistarinallani auttaa monia muita. Olette ihania kun uskallatte laittaa minulle viestiä, autan enemmän kuin mielelläni.

mielenterveyshäiriöt

Mielenterveyshäiriöt eivät ole häpeä!

Haluaisinkin tähän loppuun sanoa, että uskaltakaa puhua läheisille ongelmistanne. Uskaltakaa hakea apua ja havahtua heti jos omat voimavarat ei riitä. Mielenterveyshäiriöt ovat NIIN YLEISIÄ tässä maailmassa, et ole yksin <3

PS. Alkukuusta julkaistiin omaa syömishäiriö-kehopositiivisuus ajatusmaailmaa käsittelevä juttu Ilta-Sanomissa. Löydät sen täältä.

PPS. Meillä on tulossa syyskuussa Helsingissä Kaunis Minä -ilta, jonka teemana on mielenterveydenhäiriöt. Mikäli sinua kiinnostaa kuulla tapahtumasta jo nyt ennen kuin laitamme sen virallisesti myyntiin, laita minulle viestiä/ kommenttia niin kerron sinulle lisää! <3

Kuvat: Laura Laukka

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

 

Lue nämäkin postaukset

5 kommenttia

Johanna 27.7.2018 - 15:19

Moi!

Valitettavasti nykyaikana niin monella on mielenterveyshäiriöitä. Mistä se johtuu… Odotetaanko meiltä yhteiskunnassa liikoja, kiusaaminenkin on lisääntynyt… Voin sanoa että, peruskouluaikaiset kiusaamiset ja ulkopuolelle jättämiset on osittain johtanut siihen, miten toisinaan niin kriittisesti ajattelen itsestäni… Viime vuoden työuupumus ja sairaspoissaolot sai nyt vasta jälkikäteen minut tajuamaan, mitkä syyt asioihin johti ja mitä minun pitäisi tehdä toisin ettei asia eskaloituisi taas niin pahaksi… Lääkäri ehdotti myös lievään masennukseen tuolloin lääkkeitä, en kokenut niitä kuitenkaan tarpeelliseksi.
Joten nämä mielenterveysasiat on kyllä lähellä sydäntä ❤
Kiinnostaisi kuulla lisää syyskuun Kaunis Minä-illasta! ?

Reply
Elina Ada Sofia 28.7.2018 - 23:05

Heippa Johanna <3

Niimpä..varmasti monet asiat vaikuttavat. Ja se on juurikin harmi, että näistä asioista ei puhuta tarpeeksi mikä lisää kynnystä hakea apua ja sitä, että oikeesti kaikilla on varmasti jossain vaiheessa elämää vaikeaa - se ei oo mitenkään hävettävää. Musta on ihana puhua näistä asioista, koska ne koskettaa monia ja toki itseäni! <3 Laitan sulle instassa lähipäivinä tietoa siitä tulevasta tapahtumasta, palataan ja ihanaa viikonloppua <3 🙂

Terkuin, Elina

Reply
Kata 29.7.2018 - 15:54

Moi! kyllä tunnistan itseni tuosta miten kuvailit sun omia kokemuksia! ja se on surullista kuinka monella on oikeasti henkisesti tosi paha olla. onneksi monet bloggaajat ym somevaikuttajat puhuu mielenterveysongelmista, se on tärkeää, ja voi auttaa siinä että nuoret uskaltaa hakea apua!❤

Reply
Elina Ada Sofia 29.7.2018 - 21:05

Heippa!

Niimpä, noi on valitettavan yleisiä ja siksi onkin tärkeää tuoda niitä esille..Se, että on ollut tai on joku mielenterveyshäiriö, ei tee kenestäkään huonompaa kuin toiset. aivan yhtä lailla mielikin sairastaa kuin kroppa! Kiitos kivasta kommentista ja ihanaa viikkoa <3

Reply
Maailman paras pizzaohje - terveellisesti (gluteeniton) - Elina Ada Sofia 9.9.2018 - 10:36

[…] Itsensä hyväksyminen […]

Reply

Jätä Kommentti