AAMIAINEN – BREAK FAST

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Aamiainen on päivän tärkein ateria. Tätä mulle on jankutettu jo lapsuudesta saakka mutta vasta nuorena aikuisena olen oppinut lauseen todellisen merkityksen.

aamiainen

Aamiainen voi olla helppo ja yksinkertainen

Varmaan yleisimmin kuultu syy aamiaisen skippaamiseen on se tuttu kiire. Ei ehditä keittää sitä 3 minuutin puuroa kun pitää olla jo salamana menossa työpaikalle. Tai sitten ei vain maistu mikään. Jotkut taas pahimmassa tapauksessa lähtevät kiireellä suoraan sängystä vetämään kunnon hikirääkin salille tyhjin vatsoin. Noin minä toimin nuorempana. Ei hyvä, ei. Varatkaa enemmän aikaa aamulla, jotta edes jotain saisi lusikoitua napaan. Ripsivärinkin ehtii mainiosti levittämään sillä välin kun puuro valmistuu mikrossa tai kananmunat kiehuvat kattilassa.

Nykyisin arvostan aamupalaa suuresti ja ilman sitä en varmaan selviäisi hengissä päivästä. Omaan aamuuni kuuluu nykypäivänä ravinteikkaan tuhti smoothie sekä kananmuna + valkuaisia. Jos aikaa on rutkasti saatan tehdä smoothien kylkeen munakkaan pinaatilla, tomaatilla ja kalkkunaleikkeellä. Toinen vaihtoehto smoothien rinnalle on tuorepuuro chia-siemenillä. Jos mä käyn treenaamassa aamulla ja on vähän kiire, syön ennen treeniä jotain pienempää, protskupitoista ja vasta treenin jälkeen kunnon aamiaisen.

Aamupalan syömisen vaikeus

Aiemmin kun olen syystä tai toisesta luullut selviäväni ilman aamupalaa pelkän kahvin voimalla, sorruin todennäköisesti jossain vaiheessa päivää syömään rekkamiehen kokoisia annoksia ja mikä morkkis siitä sitten saatiin kehitettyä. Aineenvaihduntakaan ei selkeästi lähtenyt pelittämään vaan joskus huomasin olleeni hereillä syömättä jo puolikin päivää tuntematta nälän tunnetta. Musta on ollut ihanaa tässä vuosien varrella lisätä ravintotietouttani ja oikeasti ymmärtää asioita sekä tietysti pystyä toteuttamaan niitä. Sekä tietenkin huomata aineenvaihdunnan toimiminen. Aamupalan syöminen oli minullakin aluksi totuttelemista ja vähän kerrallaan etenemistä. Jos aamupala ei maistu kannattaa myös pohtia tuleeko illalla syötyä kovin tuhdisti? Voisiko jotain koostaa iltapalla toisin?

Listasin tähän alle syitä, MIKSI jokaisen tulisi syödä kattava aamiainen:

Aamiaisen ansiosta:

  • Aineenvaihdunta käynnistyy yöllisen paastotilan jäljiltä (Break Fast). 
  • Syöminen pysyy paremmin hallinnassa loppupäivän.
  • Päivän syöminen rytmittyy.
  • Energiatasot ovat paremmat.
  • Keskittymiskyky ja ajattelu toimii paremmin.
  • Sokeriaineenvaihdunta hyötyy 

Mistä sitten hyvä aamupala koostuu?

-Proteiinista. Proteiini pitää nälkää poissa pitkään sekä auttaa lihaksien säilyttämisessä. Hyviä prodelähteitä ovat mm. kananmuna, chia, herne- tai riisiproteiini, raejuusto, maitorahka, jne.

-Hiilihydraateista.  Ja mielellään niistä laadukkaista, kuitupitoisista hiilareista. Hyviä esimerkkejä on hedelmät ja kaurapuuro. Tietysti myös vitamiinipitoiset marjat sekä vihannekset kuuluvat hyvään aamiaiseen.

-Rasvoista. Ja tarkoitan taas niitä hyviä rasvoja, joista aivot ja verisuonet tykkää. Avokado, pähkinät ja siemenet (chia!), kookosöljy ovat omia suosikkejani.

Tykkään myös itse hifistellä kaikenmaailman superfoodeilla ja käytänkin lisäksi mm. mehiläisen siitepölyä, hampunsiemeniä, lesitiiniä, macaa jne vaihdellen.

Loppuun vielä lisään, että varmasti löytyy myös tilanteita, jolloin tyhjälläkin vatsalla voi ja onkin jopa hyvä treenata, sitä en kiellä. Toisilla tämä voi toimia läskinlähtöstrategiana. Mutta jos treenataan tosi kovaa ja monta kertaa viikossa on todennäköistä, että lihaskatoa tapahtuu kun lihasten glykogeenivarastot (=hiilihydraattivarastot) on aika lailla tyhjinä ja näin ollen energia otetaan lihasproteiineista (=lihaskatabolia). Samoin tehot ovat aikalailla erilaiset kun jotain on ottanut nassuun ennen jumppaa!

Energistä päivää!

 

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti