SOKERI – LAILLINEN HUUME

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Sokeri kulkee nimellä sakkaroosi, fruktoosi, glukoosi, laktoosi, maltoosi, dekstroosi, ruokosokeri, palmusokeri, kookossokeri, hunaja, glukoosisiirappi, maissisiirappi, melassi… Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Nyt puhutaan siis SOKERISTA!

Yritän puhua mahdollisimman lyhyesti ja ytimekkäästi, vaikka tästä aiheesta saisi väännettyä vaikka kokonaisen kirjan. Aloitetaan siitä rankimmasta eli sokerin ja kokaiinin yhtenevyydestä. Sokeri ja kokaiini vaikuttavat samalla tavalla ihmisen aivoissa, stimuloiden riippuvuuteen ja mielihyvän syntyyn vaikuttavia alueita kiihdyttämällä dopamiini-välittäjäaineen tuotantoa. Rottakokeissa rotat jopa valitsivat mielummin sokerin kuin kokaiinin. Riippuvuus sokeriin on silkkaa kemiaa ja sitä ei voi käsitellä järjellä. Ainakaan minä en siihen pysty 😀 Kun näen karkkia, niin vesi herahtaa väistämättä kielen päällä.

Tarkista pakkausseloste

Näemme siis sokeria joka paikassa ja sitä on myös piilotettuna kaikkeen ilman, että siitä edes kerrotaan meille. Kyse ei siis ole enää tietoisista valinnoista. Sokeria on paljon valmisruuissa, kastikkeissa, jogurteissa jne. Kannattaakin aina tarkistaa ruokapakkausten sisällöt niin vältyt yllätyksiltä ja suosittelen myös lämpimästi valmistamaan ruuat alusta asti ITSE. Piilosokerista hyppään taas näkyvään sokeriin jota on myös hyllyt pullollaan kaupoissa. Voi kyllä, minuaa ainakin ja varmasti monia muitakin puhuttelee kauppojen kassajonossa esillä olevat karkkipussit ja tikkarit. Miten olisikaan asiat jos karkkipussien sijaan kassoilla tarjoiltaisiin miniluumutomaatteja ja babyporkkanoita? Sitä voimme miettiä..

sokerihimo

Sokerin vaikutukset elimistöön

Mitä sokeri tekee elimistölle? Sokeri vanhentaa ihoa, aiheuttaa epäpuhtauksia, nostaa veren rasva-arvoja, sekoittaa nälkä- ja kylläisyyshormonien toimintaa, aiheuttaa väsymystä ja ärtymystä sekä myöskin ikäviä vatsavaivoja. Sokerin syönti kiihdyttää myöskin matala-asteista elimistön tulehdustilaa, joka liittyy vahvasti kroonisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen, jotka ovat meille suomalaisille varsin tuttuja. Korkea verensokeri ja insuliiniresistenssi (=haiman insuliini-hormonin heikentynyt vaikutus elimistöön, verensokerin säätelyyn)voivat lisätä jopa Alzheimerin taudin riskiä! Puhumattakaan liikalihavuudesta. Haiman erittämä amylaasi-entsyymi pilkkoo sokerin melko nopeasti ohutsuolessa ja hupsista, taas voisi syödä lisää ja mielellään sitä makeaa! Onks tuttu tunne?

 

Sokeri koukuttaa

Nyt kun olen paasannut aikani sokerista, hävettää ja onkin jopa ironista tunnustaa oma suhteeni sokerin kanssa. Kaikki mun ystävät tietävät millainen sokerihiiri olen. Ja myös sen, että mä oon tunnetusti maailman varmin epäonnistuja kun puhutaan karkkilakosta. Karkeasti sanottuna joka sunnuntai mä aloitan saman mantran hokemisen ” nyt mä aloitan karkkilakon, enkä tosiaan mene enää makuuniin huomenna”. Seuraavana tai sitäseuraavana päivänä viimeistään mä oon yleensä jo unohtanut ajatukseni herkuttomuudesta ja havahdun vasta siihen kun huomaan olevani Makuunin kassalla pussi kourassa. Ja siinä sitä taas mennään. Vielä tämän kerran. Sokeri on niin koukuttava huume.

Muutamia onnistuneita päiviä lukuunottamatta, sama kaava jatkuu päivästä toiseen. Pakko saada edes vähän karkkia. Ja useinkaan se vähän ei riitä vaan vaaka heilahtaa irtokarkkiosastolla  helposti puolenkilon paremmalle puolelle. Alle 500 grammasta katsokaas kun tulee vain vihaiseksi. Täytyy olla paljon ja erilaisia. Kirpeitä, pehmeitä, imeskeltäviä, salmiakkia ja tietenkin suklaata monissa eri mauissa. Onko muita kenellä on sama ajatusmaailma? 😀

 

sokeri

Tavoittelemisen arvoista siis on tehdä pysyvä elämäntapamuutos, jossa ei palata takaisin vanhalle tutulle sokeripolulle vaan irtaudutaan päivittäisestä, epäterveellisen lähteen sokeriannoksesta unohtamatta kuitenkaan sitä, että herkutella saa ja pitääkin, mutta kohtuudella Muistakaa se!! Ihanaa syksyä <3

Lähteitä:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Sugar+addiction%3A+pushing+the+drug-sugar+analogy+to+the+limit

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0000698

http://www.huffingtonpost.com/2015/04/06/sugar-brain-mental-health_n_6904778.html

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kol00214&p_haku=sokeri

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

2 kommenttia

manna 26.9.2016 - 06:11

tosi hyvä ja silmiä availeva kirjoitus – toivottavasti sinun lakko pitää sinne asti kun oletsuunnitellut, tsemppiä! 🙂

toinen sokerihiiri täällä kirjoittelee, itsellä tänään takana irttaritonta viikko. karkkihammasta olen ruokkinut raakasuklaa patukalla ja itsetehdyllä sorbetilla.

Reply
Elina Leskinen 27.9.2016 - 14:01

Kiva jos tykkäsit! Mä yritän sinnitellä loppuun saakka, tsemii sullekin! 😛 Mä myös keksin vasta nuo raakasuklaajutut ja sokerittomat suklaamuffinit..kirjoitinkin niistä ohjeet kanssa tänne blogiin! Kannattaa käydä kurkkaa jos inspiroi!! 🙂 Kivaa viikkoa!

Reply

Jätä Kommentti