MITÄ OIKEASTAAN ON FITNESS?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Miten sinä määrittelet sanan fitness? Mitä siitä tulee ensimmäisenä mieleen?

Fitnesshän sanana tarkoittaa kuntoa, joka on ihmisen fyysistä ja henkistä toimintakykyä kuvaava käsite. Fitness centerhän on siis suomennettuna kuntokeskus. Siellä hoidetaan fyysistä ja samalla myös  henkistä kuntoa, jotta jaksaisimme paremmin kokonaisuudessaan.

Fitness on sellaista, jota eletään ja hengitetään kukin omalla tavallamme

Fitneksellä voidaan tarkoittaa fitness urheilua, bikinifitnesstä, bodyfitnessiä ja mitä näitä nyt on. Fitnesskilpailua. Kilpaillaan ulkomuodolla, tarkemmin sanottuna lihaksilla ja kuka osaa pullistella lihakset oikeilla poseerauksilla parhaiten. Tämä on ehkä se yleisin käsitys fitneksestä, koska nykypäivän media. Fitness tunnutaan heti heijastavan lihaksikkaaseen ja timmiin kroppaan. On itse asiassa hassua, kun monet ihmiset tulevat välillä kyselemään minultakin treenaanko johonkin fitnesskisoihin tms. Ihan kuin olisi jotenkin kummallista treenata omaksi ilokseen. Treenaaminen ja terveellinen syöminen, lihaksien kehittyminen yhdistetään niin helposti fitnesskisoihin. Koska se media.

Välillä tuntuu, että kaikki harrastavat jossain määrin fitnesstä, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Jotkut tuntee olonsa fitnekseksi kun tekevät hauiksia better bodies topissa kun taas joku tuntee fitneksen olevan ruokailutavoissa läsnä. Ruoka kulkee parsakaaleja myöten vaa`an kautta purkkiin ja sitä syödään siellä missä sitten ikinä mennäänkin. Jollekin fitness taas voi olla sitä, että kehitellään superfoodeista toinen toistaan ihmeellisempiä ruokia ja jaetaan vinkkejä terveelliset herkut -ryhmässä facebookissa. Toinen taas kokee olevansa fitness kun käydään puistojoogassa ja meditoimassa vuorilla.

Sitten on taas ne ääripäät, jotka eivät piittaa pätkääkään ruokavaliostaan vaan vetelevät roiskeläppiä ja juovat karhua aamusta iltaan sohvan uumenissa. Ainoa liikunta on sohvan ja jääkaapin välillä tapahtuvaa. Ehkä heidän fitness on jossain muualla.

Noh, joka tapauksessa haenkin sitä, että määritelmiä fitnekselle on varmasti yhtä monta kuin meitä ihmisiäkin. Se mikä on oikein ja väärin, ei ole olemassakaan. Fitnesstä eletään ja hengitetään kukin omalla tavallamme.

 

Minun fitness

Minä itse koen fitneksen kokonaisvaltaisena hyvinvointina, johon kuuluu niin henkinen kuin fyysinenkin hyvinvointi. Urheilu ja terveelliset elintavat, joista nauttii, tekee fitneksen. Esimerkiksi omaan ”fitness” elämääni kuuluu treenaamisen ja terveellisen ruokailun lisäksi silloin tällöin nautittavat viinilasilliset ja viikottaiset herkkuhetket. Menen myös hakemaan bicmäkin kun siltä tuntuu. Enkä koe tämän takia olevani mitenkään epäfitness. Päin vastoin. Koen olevani erittäin terve ja henkisesti kuin fyysisestikin hyvässä kunnossa. Fitnesstä on tiedostaa omat rajat, iloita asioista joita tekee ja joita on ympärillä. Fitness näkyy mielestäni enemmän yksilön eleistä, silmistä ja hymystä kuin siitä miten iso hauis kropasta erottuu tai kellä on alhaisin rasvaprossa. Fitnesstä on näyttää sopusuhtaiselta ja elinvoimaiselta ja ehkä tärkeinpänä; tuntea itsensä elinvoimaiseksi.

Fitnessmalli 2017 -finalistina

Olenkin erittäin kiitollinen päästessäni mukaan fitnessmalli 2017 -kilpailuun, koska tässä kilpailussa ajatuksena on nimenomaan kokonaisvaltainen hyvinvointi. Kilpailu on kokenut suuren muutoksen viime vuoteen verrattuna. Meillä ei ole ihme dieettejä tai treeniohjelmia. Jokainen finalisti saa olla sellainen kuin haluaa. Me ollaan kaikki erikokoisia ja näköisiä sekä tullaan erilaisista lähtökohdista, mutta meitä yhdistää samanlaiset terveelliset ja muita inspiroivat ajatusmaailmat. Haluamme olla terveitä esikuvia muille ihmisille.

Minulle on kunnia olla yksi heistä.

Rankasta, henkeä uhkaavasta syömishäiriöstä toipuminen avasi silmiäni ja sain toivon kipinän. Tästä kokemuksesta selvinneenä haluan tuoda toivoa muille, jotka kamppailevat samanlaisten vaikeiden asioiden kanssa. Aina on toivoa, vaikka tuntuisi miltä. Sinä olet kaunis ja ihana juuri sellaisena kuin olet, painolla tai millään ulkonäköön liittyvällä seikalla ei ole merkitystä. Olet tärkeä. Täältä (avaa linkin uudelle välilehdelle) voit lukea siitä miten minä saavutin positiivisen kehon kuvan ja oivalsin parantumisen edellytykset.

Ennen vihasin ja inhosin reisiäni. Halusin niiden olevan mahdollisimman ohuet. Nyt viihdyn enemmäin kuin hyvin omassa vartalossani. Tykkään lihaksikkaista jaloistani.

Terve järki, iloinen ajatusmaailma, kohtuus ja positiivinen asenne ovat minun fitnestä.

Mikä on sinun fitness? Miten määrittelet sanan? 🙂

Seuraa minua myös instagramissa elinaadasofia

Punaisessa topissa otetut kuvat: Neea Poutanen

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

2 kommenttia

Kaija Haapamäki 17.7.2017 - 22:37

Ihanan positiivista ja terveeseen liikuntaan kannustavaa tekstiä. Fyysinen ja henkinen terveys kulkevat käsikädessä. Kun voi henkisesti hyvin,löytyy motivaatio lähteä liikkeelle. Liikunta taas puolestaan tuulettaa aivoja ja tuo hyvän henkisen tasapainon ja ilon. Terveyteen kuuluu myös sosiaalinen terveys. On hienoa,että on urheilulajeja ja kuntoklubeja, joissa saa kontaktia muihin ihmisiin. Ilman muiden ihmisten seuraa ja kannustusta oma henkinen elämä voi jäädä vajaaksi vaikka fyysinen ja psyykkinen kunto olisikin kohdallaan.

Reply
elinaadasofia 18.7.2017 - 00:42

Moi Kaija!

Kiitos kommentistasi ja mukava kuulla, että tykkäsit.
Ja kyllä vain, tuo on tärkeä pointti, että muut ihmiset ovat mukana siinä kokonaisuudessa henkisen ja fyysisen terveyden rinnalla. Ihminenhän on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus 🙂

Ihanaa viikkoa sinulle!

Reply

Jätä Kommentti