SUOLISTO ON TOISET AIVOMME

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia
syöminen

Juteltiin jokin aika sitten vyöhyketerapeutti Anne Vuotarin kanssa siitä miten suoliston hyvinvointi vaikuttaa mieleemme. Suolisto on ikäänkuin toiset aivomme, niin hullulta kuin se kuulostaakin! Monet tekijät, kuten antiobiootit, stressi, runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö, ruoka-allergiat, päihteet, ravinneköyhä huonoja bakteereja sisältävä ruoka vaurioittavat suolen limakalvoja ja näin ollen lisäävät epätasapainotilaa. Mieliala voi laahata maata siis väärien suolistobakteerien takia. Tiesitkö myös, että tärkeää mielialaan vaikuttavaa välittäjäainetta serotoniinia muodostuu hermosolujen lisäksi myös suolistossa! Tästä johtunee vaikutus mielialaan.

Mitä kehossa siis tapahtuu kun suolisto on epätasapainotilassa?

Epätasapainotilassa suolistossa on enemmän huonoja kuin hyviä bakteereja. Tällainen asetelma johtaa siihen, että suolen limakalvosta tulee huonokuntoinen ja se ”vuotaa” läpi sellaisia aineita, joita sen ei kuuluisi päästää ulos. Kehon reaktiot vaihtelevat mielialan laskusta, ihottumiin, yliherkkyysreaktioihin, allergioihin, tulehdustiloihin, ummetukseen ja ripulointiin. Ravintoaineiden imeytyminen ei myöskään ole optimaalista. Tässä (avaa uuden sivun välilehdelle) postauksessa kirjoitin siitä, kun menin lääkärille väsymyksen ja vatsavaivojen takia.

 

miten hyväksyä oma vartalo

Lisäksi näyttäisi vahvasti olevan, että vauvojen ensimmäiset kaksi vuotta ovat erityisen ratkaisevia tämän suoliston mikrobien kehittymisen suhteen ja tätä kautta sitten autoimmuunitautien ja allergioiden syntyyn. Helsingin yliopistolla näyttäisikin olevan oma tutkimusryhmänsä lapsien suolistobakteerien tutkimiseen. Vau! Uskon kyllä tähän täysin..

Juttelimme myös Annen kanssa siitä, että oman vatsani epämääräinen toiminta voi hyvinkin johtua antibioottien käytöstä. Olen syönyt antibiootteja näin tarkemmin kun muistelen niin,  noin 3 kertaa reilun puolen vuoden sisään, joka on jestas aika paljon! Ja siellä Etelä-Afrikassa tammikuussa tykitettiin oikein kunnolla sekä suonensisäisesti että ulkoisesti. Elimistöllä saattaa kestää parikin vuotta ennen kuin suoliston normaali bakteerikanta on taas ottanut ohjakset antibioottien tuhottua ne. En halua kuitenkaan lietsoa mitään paniikkia antibiootteja kohtaa, sillä ovathan ne oikeasti aika hieno keksintö pöpöihin, joita ei mikään pyhähenki tuhoa. Painotankin, että turhaan niitä ei kannata popsia mihinkään perusflunssaan.

i.v. antibiootti menossa pari päivää..

Mauritiuksella sai jos jonkinnäköistä pilleriä mukaan sairaalasta..

Mitä voi itse tehdä suoliston hyvinvoinnin eteen?

-Sokeri ja valkoiset jauhot pois. Sokerin kohdalla on helpommin sanottu kuin tehty xD
-Kokeile jättää sellaiset ruoka-aineet pois, joista koet saavasi oireita.
-Maitohappobakteerien käyttö!
-Prebiootit eli imeytymättömät kuidut -> edistävät hyvien bakujen tuotantoa suolessa
-Ruoan pureskeleminen kunnolla
-Riittävä veden juonti
-Kuidut ruokavaliossa
-STRESSIN VÄHENTÄMINEN

Paljon hyviä ja tärkeitä ravinteita

Suolen mikrobien huolto on siis aivojenkin huoltoa. Pidä siis niistä huolta! 🙂

Onko teillä kokemusta suoliston hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä? Kuulisin mielelläni muidenkin mielipiteitä aiheeseen liittyen 🙂

Seuraa minua myös instagramissa @elinaadasofia 🙂

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

2 kommenttia

Marja-Liisa Voutilainen 21.10.2017 - 09:16

Paljon olen kuunnellut Paula Heinosta tuossa suolisto asiassa. Itse olen tutustunut LR Healthy&Beayty tuotteisiin ja olen jälleenmyyjä. Siellä on hyvä mikrokapseloitu Probiotic 12, Pro Balance tasapainottamaan suoliston toimintaa ja Mind Master stressijuoma. Lisäksi Aloe geelijuomat tehostamaan vaikutuksia. 10v.olen näillä hoitanut itseäni. Flunssaan on ternimaito valmistetta ja Cictus Incanus kapselit. Olen 62v Jos kiinnostaa niin katso kotisivuilta.

Reply
elinaadasofia 24.10.2017 - 04:39

Hei Marja-Liisa!

Kiitos kommentistasi, käympä tutustumassa! 🙂
Mukavaa viikkoa!

Reply

Jätä Kommentti