JUOKSU HARRASTUKSENA

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Juoksu on harrastuksena hyvinkin antoisaa ja  juoksunharrastuksen aloittaminen on kesällä loistava ajankohta kun maa on sula ja kelit kohdillaan. Oli kuntosi mikä tahansa, pystyt kehittymään juoksemisessa kunhan aloitat maltilla. Näin minäkin tein. Sopivan maltillinen aloitustahti pitää yllä treenimotivaation ja aidon innostuksen lajiin.

Säännöllinen juoksuharrastus mm.

  • Parantaa peruskuntoa
  • vapauttaa endorfiineja eli tuo hyvää oloa
  • auttaa painonhallinnassa
  • on kuntosaliharjoittelun tukena
  • lieventää stressiä (metsäjuoksu! <3)

Lisäksi on paljon muitakin syitä lenkkeillä ja juosta. Ulkoilu virkistää mieltä ja juoksemista voit harjoittaa missä vain! Voit juosta ollessasi reissussa tai suunnata lenkkipolulle kotioveltasi. Välillä voit juosta pidempiä lenkkejä tai sitten ottaa rennommin.

 

Minä rakastan juoksemista juuri siksi, koska se toimii välillä aivot narikkaan – touhuna kun taas vastapainona on mahtavaa treenata tavoitteellisesti kokeillen rajoja. Lisäksi juosta voit juuri silloin kun sinulle sopii. Toiset lähtevät aamulenkille heti herättyään kun taas jotkut pitävät iltalenkeistä. Aamulenkit ovat parhautta kun samalla näkee miten luonto heräilee.

Minä pidän erityisesti HIIT -tyyppisestä juoksutreenistä, jossa juostaan vuorotellen täysiä ja sitten himmaillaan. Variaatioita on monia! Lisäksi juoksen 5-15 km lenkkejä fiiliksen mukaan.

Juoksun aloittaminen

Aloita juoksu pienillä matkoilla ja kävele välillä. Tee esim suunnitelma paperille tai kännykkään, jotta sitä on helpompi noudattaa. Voit alussa esimerkiksi juosta 5 minuuttia ja sitten kävellä 5 minuuttia jne. Kun juoksu alkaa sujua, juokse aluksi vaikka 15-20 min yhtäjaksoisesti ja lisää aikaa kuntosi kehittyessä 10 minuutilla. On meinaan ihanan motivoivaa nähdä miten sitä kehittyy!

Ruokavalio ja oikeanlainen juoksuvarustus kuntoon

Juoksua harrastaessa on myös syytä panostaa riittävään ja monipuoliseen ruokavalioon sekä oikeanlaisiin varusteisiin. Minä suosin kompressiovaatteita, sillä koen niiden nopeuttavan lihasten palautumista  sekä ne tekevät juoksemisesta kevyemmän tuntuista. Kompressiosukista taas koen hyötyväni, koska olen kärsinyt ajoittain penikkataudista eli säären lihasaitio-oireyhtymästä, jossa säären sisäosa kipeytyy. Kipu johtuu siitä, että lihas turpoaa ja sitä ympäröivä kalvo ei anna myöten. Kompressiosukkien puristus tuntuu tukevan lihaksia ja tekevät näin juoksusta kevyemmän tuntuista. Jalat palautuvat nopeammin. Lisäksi ne ovat loistavat lentomatkoilla! Jalat eivät tunnu pitkänkään lentomatkan jälkeen pökkelöiltä vaan ovat virkeät. Toimivat siis samalla tavalla kuin lennoilla käytettävät tukisukat.

Muista myös kehonhuolto lenkkeilyn jälkeen. Dynaamiset liikkuvat verryttelyt ovat loistavia alkuun ja lyhyet palauttavat venytykset loppuun. Minun heikkouteni ovat lonkankoukistajat, jotka ovat varsin usein juoksijoilla kireänä. Minun täytyisi panostaa lonkkien venytykseen selkeästi enemmän!

Liikunnallista kesää <3

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti