AIHEUTTAAKO LEPOPÄIVÄ MORKKIKSEN VAI HYVÄN OLON?

Kirjoittanut: Elina Ada Sofia

Aikoinaan olin itselleni todella ankara lepopäivien pitämisen suhteen. Lepopäivä(t ) tuntuivat lähinnä turhille ja perfektionistiluonteelleni se oli suurta heikkoutta jäädä vain sohvalle makaamaan lenkkipolun sijaan. Kantapään kautta olen kuitenkin oppinut lepopäivien tärkeyden niin kehityksen kuin palautumisen sekä oman motivaation (!!) säilymisen kannalta.

Olen aiemmin kirjoittanut perfektionistiluonteestani täällä ja syömishäiriöstäni tässä postauksessa (linkit avautuvat uudelle välilehdelle).

Välillä on hyvä höllätä.

Lepopäivä mahdollistaa kehittymisen ja palautumisen

Levossa kehomme energiavarastot täyttyvät, hermosto ja lihakset palautuvat sekä nestetasapaino korjautuu. Nämä toimenpiteet ovat lähtökohtana taas uudelle treenille ja kehittymisen mahdollistamiselle. Lisäksi unen aikana elimistömme korjaa vaurioituneita soluja ja erittää kasvuhormoneja, jotka ovat myös oleellista kehityksen kannalta. Lihas siis kasvaa levossa.

Mulle on myös tullut mm. snapchatin puolella paljon kysymyksiä siitä, että miten lepopäivänä kannattaa syödä ja onko pahasta syödä hiilihydraatteja kun ei ole tehnyt treeniä.

”Saako lepopäivinä syödä normaalisti?”

Vastaus: SAA ja TÄYTYYKIN SYÖDÄ! Lihaksemme ovat ”vaurioituneet” treenissä ja ovat treenin jälkeisenäkin päivänä vastaanottavaisia ravinnolle uusien ”rakennuspalikoiden” muodostamisen toivossa. Näin ollen myös lepopäivinä tulee syödä riittävästi, jotta keho saa näitä rakennusaineita sekä energiaa uusiin treenihaasteisiin. Jos et syö, niin et myöskään jaksa treenata täydellä teholla, treenit jäävät helposti vajaaksi ja toivottua kehitystä ei tapahdu. Lepopäivinä elimistö tarvitsee energiaa ja rakennusaineita palautumiseen ja lihaskasvuun. Et siis liho vaikka söisit normaalisti (myös hiilareita) lepopäivinä.

”Lepopäivänä elimistö tarvitsee energiaa ja rakennusaineita palautumiseen ja lihaskasvuun”

Motivaation säilyminen

Motivaatio on olennainen osa meitä kun haluamme lähteä treenaamaan. Jos ei ole motivaatiota, ei myöskään treeni kulje ja kaikki liikkumiseen liittyvä tuntuu pakkopullalle. Ei hyvä näin. Motivaation ylläpitämiseen tarvitaan lepopäiviä. Syömishäiriöaikoina minulla lopahti monen monta kertaa motivaatio, kun liikunta oli pakonomaista jokapäiväistä suorittamista. Motivaatio kärsii väkisin, jos  jos treenaaminen muuttuu tylsäksi ja orjalliseksi touhuksi levon puuttuessa. Olen kirjoittanut aikaisemmin pakkoliikunnasta täällä.

Muistetaan siis pyhittää lepopäivämme.

Millainen tilanne teillä ihanilla lukijoillani on, sallitteko lepopäivät vai tuleeko niistä morkkis?

Seuraa minua myös:

Instagram: @elinaadasofia
Snapchat: elinaleskinen
Facebook: www.facebook.com/elinaadasofia
Youtube: elinaleskinen

xoxo, Elina

Lue nämäkin postaukset

Jätä Kommentti